Nedávno jsem se vzbudila s myšlenkou, že zkrátka musím upéct citronový chlebíček s mákem. Prostě musím! A když se rozvoněl v troubě a pohladil mě po jazyku, bylo jasné, že tenhle recept musím (prostě musím! 😀 ) předat i vám. ♥
Jde o jednoduchý recept a výsledná buchta je vláčná, příjemně svěží, není příliš sladká (sladkost doplní především přeliv z citronové šťávy a moučkového cukru) a chuť krásně doplní trocha máku.
Jde o skvělý recept na snídani, svačinu a obecně dobrotu pro pohoštění. Věřím, že si recept na citronový chlebíček s mákem zamilujete tak, jako já!
Co potřebujeme pro citronový chlebíček s mákem
Recept na citronový chlebíček počítá jen s pár snadno dostupnými ingrediencemi. Žádné složitosti. Jediné, na co je třeba si dát pozor – kupte si citrony v BIO kvalitě. Proč? Protože bio citrony využijete nejen pro šťávu, ale i kůru, která se do těsta strouhá. BIO citrony nejsou chemicky ošetřené, takže svému tělu neškodíte. Zkontrolujte si, že máte doma formu na biskupský chlebíček. Ta má má rozměry 35 x 11 cm.
Ingredience:
-na chlebíček
- 245 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- ½ čajové lžičky soli
- 175 g másla pokojové teploty
- 165 g cukru
- 3 vejce velikosti “L”
- 2 čajové lžičky citronové šťávy
- ostrouhaná kůra ze 2 BIO citronů
- 2 polévkové lžíce mletého máku
- 175 ml mléka
-na polevu
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- 120 g moučkového cukru
- 3 čajové lžičky mléka
Jak připravit a upéct citronový chlebíček s mákem
1.
Odvážíme si máslo, rozkrájíme ho na menší kousky a necháme na lince. Na linku si dáme také odměřené množství mléka a tři vejce. U všeho uvedeného počkáme, až to získá pokojovou teplotu.
Předehřejeme si troubu na 180°C a chlebíčkovou formu si vyložíme pečícím papírem.
2.
Odvážíme si polohrubou mouku a smícháme ji s kypřícím práškem a solí. Do robota (nebo misky a použijeme ruční šlehač) dáme máslo a cukr a necháme prošlehat, až máslo lehce zesvětlá a získá maličko na objemu. Pak přidáme postupně vejce, po jednom a další přidáme až to předchozí zmizí ve směsi. Přidáme citronovou šťávu a mletý mák. Necháme mixér pracovat na pomalejší otáčky a asi na dvakrát přidáme na přeskáčku mléko a moučnou směs (takže půlku mléka – půlku moučné směsi – druhou půlku mléka – druhou půlku moučné směsi). Přidáme najemno nastrouhanou kůru z citronů. Necháme propracovat, ale jen tak, aby se vše spojilo, déle ne.
3.
Těsto nalijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na hodinu. Jestli je chlebíček hotový zjistíme jednoduchým testem špejlí – píchneme špejlí doprostřed chlebíčku, a když vytáhneme špejli suchou, je chlebíček hotový. Pokud je chlebíček hotový, vyndáme ho z trouby a necháme (stále ve formě) vychladnout.
4.
Připravíme si polevu z moučkového cukru, mléka a citronové šťávy. Polijeme s ní vršek hotového vychladlého chlebíčku, necháme zatuhnout (můžeme dát politý vychladlý chlebíček i na chvilku do lednice) a můžeme servírovat. Dobrou chuť!
Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?
Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥
Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například oblíbené recepty na tomto blogu – Banánový koláč, Bebe buchtu nebo Kynutou tvarohovou buchtu s ovocem.
Žádné komentáře