0
Recepty

Naprosto dokonalá banánová buchta

Tato banánová buchta si ihned zasloužila čestné místo mezi mými oblíbenými recepty.

Recept pochází z novozélandské kuchařky A Treasury of New Zealand Baking. Vzpomínáte si, jak jsem říkala, že ze svých dvou novozélandských kuchařek vyzkouším alespoň jeden recept do konce tohoto roku? Tak půlku mám splněnou. 😉 Tenhle recept určitě vyzkoušejte, budete se radovat nejen ze skvělé chuti (buchta je úžasně vláčná, žádný dusivec!), ale také z nádherné banánové vůně, která se začne linout okolo trouby už od půlky pečení!

Co potřebujeme:

  • kulatou nepřilnavou formu na koláč (já mám asi 27 cm průměr)
  • sprej na vymazání formy
  • strouhaný kokos na vysypání formy
  • 3 zralé banány
  • hrnek třtinového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • půl hrnku mléka
  • zarovnanou čajovou lžičku jedlé sody
  • 150 ml meruňkového jogurtu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • kypřící prášek

Jak na to:

Nejprve si dáme předehřát troubu (horní a spodní ohřev) na 160°C.

Formu si vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme máslem (v receptu mám sprej, ale věřím, že máslo by se dalo taky použít) a vysypeme kokosem.

V misce si vidličkou pečlivě rozmačkáme všechny tři banány. Přilijeme k nim vlažné rozpuštěné máslo, rozmíchaná vejce a cukr. Pečlivě promícháme.

V hrnci si mírně ohřejeme mléko (ohřát, nevařit!) a vmícháme do něj jedlou sodu. Mléko se sodou pak vmícháme do banánové směsi. Přimícháme jogurt.

V další misce si smícháme mouku s kypřícím práškem. Pak to smícháme všechno dohromady. Zase pečlivě promícháme a vlijeme těsto do vymazané a vysypané formy.

Pečeme přibližně 45 – 50 minut. Necháme vychladnout a máme hotovo 🙂 Přeji vám všem dobrou chuť!

 

Také by se vám mohlo líbit...

4 Komentáře

  • Reply
    Lucie Hronková
    18.8.2021 at 20:21

    Jednoduchý recept a výborná buchta! U nás doma měla velký úspěch, určitě ji ještě upečeme znovu 🙂

    • Reply
      Bára
      18.8.2021 at 21:08

      To jsem moc ráda 👍😊

  • Reply
    Roman Hadrava
    21.4.2022 at 11:39

    Vynikající buchtami už jsem ji pekl mnohokrát.
    Je skvělá.
    Roman

    • Reply
      Bára
      21.4.2022 at 11:55

      To mě moc těší, také tuhle buchtu peču ráda!

Přidat komentář

Sdílet na Pinterestu

Sdílej