Tato banánová buchta si ihned zasloužila čestné místo mezi mými oblíbenými recepty.
Recept pochází z novozélandské kuchařky A Treasury of New Zealand Baking. Vzpomínáte si, jak jsem říkala, že ze svých dvou novozélandských kuchařek vyzkouším alespoň jeden recept do konce tohoto roku? Tak půlku mám splněnou. 😉 Tenhle recept určitě vyzkoušejte, budete se radovat nejen ze skvělé chuti (buchta je úžasně vláčná, žádný dusivec!), ale také z nádherné banánové vůně, která se začne linout okolo trouby už od půlky pečení!
Co potřebujeme:
- kulatou nepřilnavou formu na koláč (já mám asi 27 cm průměr)
- sprej na vymazání formy
- strouhaný kokos na vysypání formy
- 3 zralé banány
- hrnek třtinového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 3 vejce
- půl hrnku mléka
- zarovnanou čajovou lžičku jedlé sody
- 150 ml meruňkového jogurtu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- kypřící prášek
Jak na to:
Nejprve si dáme předehřát troubu (horní a spodní ohřev) na 160°C.
Formu si vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme máslem (v receptu mám sprej, ale věřím, že máslo by se dalo taky použít) a vysypeme kokosem.
V misce si vidličkou pečlivě rozmačkáme všechny tři banány. Přilijeme k nim vlažné rozpuštěné máslo, rozmíchaná vejce a cukr. Pečlivě promícháme.
V hrnci si mírně ohřejeme mléko (ohřát, nevařit!) a vmícháme do něj jedlou sodu. Mléko se sodou pak vmícháme do banánové směsi. Přimícháme jogurt.
V další misce si smícháme mouku s kypřícím práškem. Pak to smícháme všechno dohromady. Zase pečlivě promícháme a vlijeme těsto do vymazané a vysypané formy.
Pečeme přibližně 45 – 50 minut. Necháme vychladnout a máme hotovo 🙂 Přeji vám všem dobrou chuť!
4 Komentáře
Lucie Hronková
18.8.2021 at 20:21Jednoduchý recept a výborná buchta! U nás doma měla velký úspěch, určitě ji ještě upečeme znovu 🙂
Bára
18.8.2021 at 21:08To jsem moc ráda 👍😊
Roman Hadrava
21.4.2022 at 11:39Vynikající buchtami už jsem ji pekl mnohokrát.
Je skvělá.
Roman
Bára
21.4.2022 at 11:55To mě moc těší, také tuhle buchtu peču ráda!