0
Doporučené Recepty

Kynutá tvarohová buchta s ovocem (recept)

Máte chuť na kynutou tvarohovou buchtu s ovocem? S tímto rychlým a snadným receptem na tvarohovou buchtu to bude hračka! Tuto kynutou tvarohovou buchtu s ovocem si zamilujete pro její jedinečnou kombinaci měkkého a jemného těsta, sladkého ovoce a krémové chuti tvarohu.

Recept na tvarohovou buchtu je snadný. Můžete si s ním hrát a přidat k němu své oblíbené ovoce. Zkuste například maliny, jahody, meruňky nebo třešně, které dodají skvělou chuť a vůni. Tuto tvarohovou buchtu s ovocem můžete servírovat kdykoliv během dne, ale nejvíce si ji užijete jako snídani, dezert po večeři nebo ke kávě.

Vyzkoušejte jednoduchý recept na kynutou tvarohovou buchtu s ovocem ještě dnes! Pokaždé, když sama upeču buchtu, objeví se rodina a přátelé, které s ní mohu pohostit. Je to jako kouzlo.

Jde o snadný a rychlý recept, kterého se nemusíte bát, ani jestli jste dosud kynuté těsto nezkoušeli.  Tvarohová buchta s ovocem se stane hitem vaší kuchyně. Vzhledem k tomu, že stačí jen připravit kvásek, smíchat ingredience a buchtu upéct, mohou při přípravě pomáhat i děti (jen pozor na horký pekáč vyndaný z trouby).

Co potřebujeme pro kynutou tvarohovou buchtu s ovocem

Pro kynutou tvarohovou buchtu s ovocem potřebujeme hlavně kvalitní a čerstvé ingredience. To platí pro vaření a pečení obecně. Zvláště droždí mívá krátkou dobu spotřeby, proto se ujistěte, že jej nemáte prošlé.

Ingredience:

-na těsto

  • 520 g hladké mouky
  • 35 g krupicového cukru
  • 300 ml mléka
  • cca 21 g droždí (odhadem polovina běžné kostky droždí, ta má celá 42 g)
  • 2 žloutky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 5 g soli
  • pár kapek vanilkového extraktu

-na tvarohovou náplň

  • 500 g měkkého tvarohu ( to jsou 2 vaničky po 250 g)
  • 80 g krupicového cukru
  • 1  vanilkový pudink
  • 1 celé vejce
  • 60 g rozpuštěného másla

-navrch

  • borůvky (či jiné ovoce)
  • drobenku (pokud chcete)
  • drobenka
    • 50 g změklé máslo
    • 40 g krystalový cukr
    • 80 g hrubá mouka

Postup pro přípravu kynuté tvarohové buchty s ovocem

Máte připravené ingredience? Tak jdeme na to!

Příprava tvarohového těsta na buchtu

1.

Vyjměte odměřené máslo, mléko a vejce na linku, aby měly tyto ingredience v době přípravy pokojovou teplotu.

Rozpusťte máslo a nechte jej zchladnout, při pokojové teplotě.

2.

Nejprve si připravíme kvásek. Od oka (tak to dělám já) uříznete nožem půlku z kostky droždí. Do malé misky tu jednu půlku rozdrobíme prsty. Posypeme rozdrobené droždí lžící krupicového cukru a rozšťoucháme vidličkou. Když vydržíte chvíli šťouchat, stane se kouzlo – z droždí a cukru se stane tekutina.

Odeberte z navážených 520 g hladké mouky, co máte na těsto, jednu polévkovou lžíci mouky, a tu nasypte na vzniklou drožďovou tekutinu v misce. Přilijte z odměřených 300 ml mléka 100 ml do misky (zbyde vám 200 ml na později). Zamíchejte v misce ingredience, přikryjte misku utěrkou a nechte 10 minut vzejít kvásek. Já dělám ještě to, že si lehce nahřeji své dva malé nahřívací polštářky a dám je pod misku. Kvásek má rád tmu a teplo. Po 10 minutách kvásek zkontrolujte. Pokud se nic neděje, dejte mu ještě 10 minut. Pokud se stále nic neděje, pak začněte znovu, s jiným droždím.

3.

Ve větší míse si smícháme suché ingredience, tedy mouku, cukr a sůl. Vedle v misce rozmíchejte žloutky se zbylým mlékem a rozpuštěným máslem.

Do robota nasypeme suché ingredience, k nim přidáme ty “mokré” a kvásek z misky. Vše necháme robotem zpracovat (používám hnětací hák), klidně osm minut nechte těsto v robotu řádně propracovat. Bude hezky kompaktní a pružné. Těsto necháme na zakrytém místě v teple opět kynout, přibližně 1 hodinu.

 

4.

Připravíme si náplň. Smícháme vanilkový pudink v prášku s cukrem, tvarohy, vejcem a rozpuštěným máslem. Dáme na 180°C předehřát troubu. Pekáč nebo plech vystříkáme olejem ve spreji (nebo vymažeme máslem) a vysypeme moukou nebo, jak to dělám radši, strouhaným kokosem.

5.

Těsto si rozválíme válečkem a vyložíme s ním pekáček (nebo plech) tak, aby po stranách bylo trochu těsta výš. Uděláme takovou pomyslnou hranatou misku, aby se nám nevylila tvarohová náplň z buchty. Na těsto nalijeme a rozetřeme tvarohovou náplň a tu poklademe pravidelnou vrstvou borůvek.

 

Pokud chcete, aby vaše kynutá tvarohová buchta s ovocem měla na vrchu ještě drobenku, prsty spojte 50 g změklého másla, 40 g krystalového cukru a 80 g hrubé mouky. Drobenku nasypte navrch. Buchtu vložte do předehřáté trouby a pečte 30-40 minut, dokud těsto lehce nezezlátne.

6.

Při vyjmutí buchty z trouby se možná bude tvarohová náplň lehce vlnit, ale ještě trochu zatuhne, jak bude buchta chladnout. Dobrou chuť!

Časté dotazy pro pečení tvarohové buchty s ovocem

Pojďme si zodpovědět nejčastější dotazy, které máme, když se chystá kynutá tvarohová buchta s ovocem.

Kdy je tvarohová buchta hotová?

Že je tvarohová buchta hotová zjistíme především od pohledu, těsto krásně zezlátne a tvaroh získá matný povrch. Tvarohová náplň se může ještě lehce třást (ale jen trochu), trošku dotuhne ještě při chladnutí buchty.

Jaké ovoce se hodí na tvarohovou buchtu?

Možností je celá řada. Pokud zrovna nemáte chuť na borůvky, vyzkoušejte jahody nebo rybíz, meruňky, švestky…

Co do buchty místo tvarohu?

Tvaroh je tvaroh, ale pokud ho nemáte dostatek nebo z jiného důvodu potřebujete zjistit, co do buchty místo tvarohu, zkuste ricottu, mascarpone nebo tofu natural s trochou mléka.

Jaký tvaroh použít?

V tomto receptu jsem využila plnotučné tvarohy z vaničky.

Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?

Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥

Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například oblíbené recepty na tomto blogu –  Banánový koláč, Bebe buchtu nebo Luxusní borůvkový koláč.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu