0
cestování Doporučené Recenze Rodina

Jak jsme navštívily zážitkový park Zeměráj

Když už máte to léto a nuda vás kouše do zadku, začnete si hledat možnosti, kam s dětmi vyrazit za dobrodružstvím. Jedním z míst pro podobné plány jak stvořeným je Zeměráj. Alespoň tak jsem to několikrát slyšela, než jsme se dostaly k tomu tam konečně zajet a vyzkoušet Zeměráj na vlastní kůži.

Kde najdete zážitkový park Zeměráj

Od našeho Písku jste autem v cíli za zhruba tři čtvrtě hodinky. Pojedete přes Milevsko do vesničky Kovářov a pak u ukazatele sjedete na prašnou cestu (která je teda samá boule) a dojedete po ní až k Zeměráji, který se rozkládá na překvapivě velkém území.

Kde Zeměráj najdete se můžete podívat i na jejich stránkách.

Co musíte vědět, než se do Zeměráje vydáte

Otevírací doba

Otevřeno od 29. dubna do 30. září 2023 (pro otevíračku pro následující rok se koukněte zde.)

Září – soboty, neděle, svátky (včetně 1. a 28. 9.) 10.00–17.00 hodin
(stanoviště a aktivity s obsluhou, občerstvení, prodejna suvenýrů se směnárnou a pokladna u vstupu, se uzavírají v 16.30 hodin)

Vstupné

Vstupné stojí jednotně 150 korun. Výjimku tvoří děti do 2,99 let (tak to mají na webu) a držitelé ZTP průkazu, kteří mají vstup zdarma, což se ale nevztahuje na skupiny. Vstupenka má platnost pro jednorázový vstup během jednoho návštěvního dne. Dále senioři nad 70 let mají vstup každé pondělí v červenci a srpnu zdarma (opět se nevztahuje na hromadné skupiny) a pro předem objednané skupiny dětí z mateřských a základních škol (v počtu nejméně 15 osob) v pracovních dnech v květnu, červnu a září je výše vstupného do areálu 140 Kč za dítě (pedagogický doprovod zdarma). Parkování je zdarma.

Místní platidlo – Smíšek

Když už Vás zkásnou na vstupném, zjistíte, že řada aktivit se ještě doplácí. Musíte si vyměnit své peníze za místní měnu zvanou Smíšek, za kterou si v areálu můžete koupit jídlo nebo zaplatit některou z aktivit, jako je lukostřelba, výroba něčeho z keramiky, pečení placek nebo mapu k hledání pokladu.

1 Smíšek = 10 Kč

– zhotovení hliněného amuletu pro štěstí (2 Smíšky)
– hledání v archeologickém nalezišti (3 Smíšky / osoba – v ceně korálek)
– keramický výrobek zhotovený na hrnčířském kruhu (4 Smíšky / výrobek)
– lukostřelba (2 Smíšky / 3 střely)
– mapa ke hře Cesta za pokladem (20 Kč)
– herní plán k pátrací hře Kameny času (20 Kč)
– herní plán k orientačně-vědomostní hře Hlaholam (20 Kč + záloha 100 Kč na buzolu)
– fotbalgolf (10 Kč / osoba + záloha 50 Kč na míč)
– cvrnkaná s kuličkami (10 Kč / osoba + záloha 50 Kč na 10 kuliček)
– kroužkovaná (10 Kč / osoba + záloha 50 Kč na kroužek)
– pečení placek v osadě Budařov (50 Kč / sada na pečení včetně obilí na 1 placku, každá další placka 10 Kč).

Další informace zde.

Můj dojem

Dokodrcaly jsme po prašné cestě k parkovišti, kde už parkovalo několik dalších natěšených rodin. Po zaplacení vstupného jsme vyplázly další peníze za aktivity, jako byla pro nás lukostřelba, mapa pro hledání pokladu a výroba z keramiky. Pak jsme se vydaly hledat poklad.

Následovaly jsme verše a hledaly ve velkém prostředí areálu Zeměráje malé stříbrné mince, zapuštěné například v kameni. Když najdete tuto “minci”, přiložíte k ní kolečko na papírové mapě a nehtem přetřete kolečko tak, až se obtiskne rytina z mince. Ta obsahuje slabiky, díky kterým pak složíte slova, která ukazují na místo, kde leží poklad, který si můžete prohlédnout.

Našly jsme asi čtyři, ale jinak jsme neměly moc štěstí. Když nás nebavilo se motat a hledat, prohlédly jsme si zajímavé dekorace a tabulky s hádankami, u kterých ale chybělo rozluštění. Myslím, že by bylo mnohem lepší, kdyby odpovědi na hádanky byly napsané z druhé strany, jako se to dělá jinde. Nebo dát třeba řešení hádanky pod hádanku a zakrýt ji odklápěcí destičkou.

Hned zkraje jsme si prošly stanoviště s hezkou miniaturní vesničkou, kde byly zmenšené verze domečků, například pekárny, kovárny nebo obecního úřadu.

Prošly jsme si také pěkné bludiště, zkusily poskládat dřevěné skládačky…

…a zašly do další “vesničky”, skanzenu, kde si mohly děti prohlédnout zajímavé budovy a vyzkoušet si například mlít zrno nebo vyrábět z keramiky. Ve skanzenu se pohybovaly dobově oděné dámy a pomáhaly zájemcům s těmito činnostmi.

Na cestě ze skanzenu jsme pokračovaly k lukostřelbě. Cestou jsme procházely kolem koz, a zvířátka, ta děti vždycky potěší. Lukostřelba se koná hned vedle hospůdky, kde si znavení návštěvníci mohou dát jídlo a pití, a i zde mohou peníze vyměnit ze Smíšky. V okolí hospůdky jsou i další aktivity pro děti, jako skládání dřevěných skládaček, chůze po laně, bosá chůze po stezce s přírodninami a další. Také tu mají čisté toalety.

Nepříjemné bylo, že jsme s lukostřelbou musely čekat na určitou hodinu. Naštěstí jsme se měly jak zabavit.

Pozor na chůzi na boso

Největším problémem se ukázala chůze na boso. Neopracované dřevo by se pochopit dalo, jdeme v přírodě, že. Ale že máte nebezpečně volný provaz v místě, kde se jej každý chytá, aby si pomohl při chůzi, to mi přijde jako problém, co by se měl řešit. Vážně, lezu do kopce po dřevě, chytnu se lana pro oporu a odjedu i s lanem mimo trasu a spadnu. Co hůř, takhle se nás chytlo víc. Například má dcera, která si při tom zranila nohu.

A pak si přečtete toto…

…a napadne vás, že už se našli i jiní, kteří volný opěrný provaz nepovažovali za dostatečnou oporu. Je to nepříjemné, nebezpečné a mělo by se to opravit. Alespoň napnout nebo dát úplně pryč, protože se za to lidé zcela přirozeně a automaticky chystají pro oporu!

Tak, tohle bylo hlavní mínus jinak hezkého zážitkové parku. Pokud bych to měla shrnout, tak by to podle mě chtělo:

  • napsat odpovědi na hádanky na druhou stranu desek
  • zjednodušit nápovědu pro hledání pokladu
  • poklad by neměl být jen k dívání (kdy někdo hledal poklad jen proto, aby se na něj mohl dívat?)
  • napnout nebo odstranit lana u stezky bosou nohou
  • mít někoho na lukostřelbu po ruce (nebo dát někam tabulku s časy, kdy se střílí. Jestli tam ta tabulka je, tak jsme na ni nenarazily.)
  • možná dokonce zrušit Smíškový systém, protože nikoho nebaví se bát, jestli ztratí malé mince (ale chápu, že mají “dotvořit atmosféru”)

Co se mi líbilo

Abych jen nekritizovala, ráda bych zdůraznila, že

  • Zeměráj je pěkný park s hezkými aktivitami pro děti i dospělé
  • zabavíte se na delší dobu
  • líbí se mi “prokreslování” mince na papírovou mapu
  • líbí se mi dřevěné skládačky, propracovaný skanzen s aktivitami i bludiště
  • toalety byly čisté
  • když potřebujete poradit, paní na pokladně vám ochotně poradí, dámy ve skanzenu jsou také milé a ochotné
  • mají hezké webové stránky, kde najdete všechny potřebné informace

Shrnutí

Návštěvu Zeměráje doporučuji, jen si dejte pozor na ty provazy. 😀

Webové stránky Zeměráje najdete zde.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu