0
Doporučené Recepty

Špagety s arašídovo špenátovou omáčkou

Dnešní recept je jeden z mých oblíbených. Mám moc ráda exotickou chuť limetky, kokosového mléka a arašídového másla v kombinaci se špenátem. Jde o příjemně chutné, syté a přesto celkem dietní jídlo, které je vhodné jak pro vegetariány, i pro masožrouty. Masožroutům tam totiž stačí přihodit na menší kousky nakrájené osmažené krůtí z prsou, ideálně nakrájené na nudličky, nebo ještě menší kousky. Mě osobně vůbec nevadí mít tohle jídlo zcela bezmasé.

Další skvělou výhodou tohoto jídla je rychlost. Žádné nakládání ani dlouhé vaření, prostě šup šup a je hotovo. Zvláště, pokud jde o bezmasou verzi.

Ingredience na 4 dospělé porce

  • 450 g mraženého špenátu (to je 1 balení)
  • 350 g špaget
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • půl čajové lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce arašídového másla
  • šťáva ze dvou limetek
  • pražené nesolené arašídy na ozdobu (množství nechám na vás)
  • sůl a pepř

Postup

Nejprve si necháme v lednici povolit balení špenátu.

Pro ty, co se bez masa nemohou obejít, je tohle chvíle, kdy rychle orestujeme na kousky nakrájené a osolený kus krůtího prsa na troše oleje. Maso pak přidáme do hotové omáčky, krátce před tím, než tam přidáme i uvařené špagety.

Oloupeme si cibule a nakrájíme je nadrobno. Prolisujeme si oloupané stroužky česneku, oloupeme a nastrouháme si zázvor. Necháme si zahřát na pánvi lžíci řepkového oleje a vsypeme cibuli. Restujeme, občas promícháme vařečkou.

Když cibule zesklovatí, ba i mírně zezlátne, přidáme také zázvor a česnek. Dohromady je na pánvi restujeme jen chvilku, řekněme tři minutky.

Povolený špenát z obalu přendáme do pánve a promícháme. Asi po pěti minutách vlijeme zeleninový vývar a kokosové mléko, pečlivě promícháme.

Přidáme arašídové máslo a šťávu z limetek.

Uvaříme si v hrnci vedle špagety. Stále pomalu promícháváme omáčku a necháváme všechny ingredience spojit v krásnou voňavou omáčku. Podle chuti dosolíme a dopepříme.

Slijeme hotové špagety a přidáme je k omáčce. Pořádně je v omáčce obalíme a pak nandáme porce na talíře a ozdobíme arašídy, případně skrojkem limetky.

Tip na závěr

V Lidlu je vždy na Italský týden možnost si dokoupit i arašídové máslo. Mají obvykle dva druhy, arašídové máslo s kousky arašídů a arašídové máslo hladké, bez kousků. Na tuto omáčku můžete použít kteroukoliv z nich, já ráda dávám tu s arašídovými kousky.

Dalším typem je vhodná volba těstovin – špaget. Skvělé jsou ty celozrnné. Dobrou chuť ♥

Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?

Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥

Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například oblíbené recepty na tomto blogu – špagety Carbonara, banánový koláčBebe buchtu nebo kynutou tvarohovou buchtu s ovocem.

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Stáňa
    3.11.2023 at 22:04

    Kombinace špenátu a arašídového másla by mne nenapadla. Zní to zajímavě, jen přemýšlím, co by na to říkala má drahá polovice (on je trochu konzervativní :D)

    • Odpovědět
      Bára
      3.11.2023 at 22:31

      Je to vážně skvělé jídlo, tak si zkus udělat menší porci a uvidíš. Je to příjemně oříškové a citrusové, ale myslím, že neurazí ani konzervativce 😉

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu