Já miluji italskou kuchyni! V dnešním receptu vás chci seznámit s úžasným jídlem, které se jmenuje špagety Carbonara. Ale půjde o českou verzi se smetanou a slaninou, které do té pravé italské verze nepatří. V překladu jde o špagety po uhlířsku. Jde o rychlé a snadné jídlo, s použitím jen pár ingrediencí”. Takže, zkrátka parádní jídlo po všech stránkách.
Co potřebujeme pro špagety Carbonara
Pro špagety Carbonara se smetanou potřebujeme jen pár ingrediencí, postup je velmi snadný a jídlo je rychle hotové. Navíc je velice “jedlé”, čímž mám na mysli, že i u našich mlsných dětí zmizely špagety Carbonara se smetanou z talířů dřív, než bys řekl švec.
Já osobně nemám v jídle ráda vajíčka. Nevadí mi třeba v těstě na buchtu, ale nemusím vajíčko na kousky nebo celé, třeba “natvrdo”. Ale, a to mi přijde zajímavé, vaječná omáčka v těchto špagetách mi chutná! Takže zcela upřímně a vřele doporučuji – zkuste špagety Carbonara. Ukážu vám, jak na to.
Ingredience:
- špagety (cca 200 g pro 4 porce)
- 200 – 300 g anglické slaniny
- 40 g nastrouhaného parmazánu + troška na posypání navrch
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 3 – 4 žloutky
- troška vody z uvařených špaget
- 1 smetana ke šlehání
- sůl a pepř (podle chuti, pepř ani nemusí být)
- případně bazalka na ozdobu (nemusí být, ale já ji tam miluju)
Jak se připravují špagety Carbonara
1.
Dáme do velkého hrnce vařit osolenou vodu. Do vroucí vody přidáme špagety a uvaříme je podle návodu na obalu.
2.
Slaninu, kterou máme koupenou na plátky, překrájíme ještě na menší kousky. Nastrouháme si sýr. Na pánev (velkou tak, abychom časem mohli přidat i špagety – já používám vok pánev) dáme smažit slaninu, ale nedávejte tam žádný olej či tuk, protože se vypeče tuk ze slaniny a na něm se slanina krásně osmahne lehce dozlatova. Přidáme do pánve lžíci másla a prolisované stroužky česneku, snížíme žár na minimum, občas promícháme. Necháme vařit asi tři minuty.
3.
Rozmícháme vidličkou dohromady všechny vaječné žloutky a pak přimícháme lehce nastrouhaný sýr a smetanu.
4.
Do velké pánve se slaninou přendáme uvařené špagety (ideálně co nejvíc bez vody, ale vodu z uvařených těstovin zatím nevylévejte, budete ji potřebovat!) a přidáme k nim směs s rozmíchanými vejci, smetanou a sýrem. Povaříme do zhoustnutí a lehce, po lžících, doléváme vodu z uvařených těstovin tak, aby vznikla hladká omáčka Carbonara. Pěkně vše promíchejte, aby se těstoviny dobře obalily, podle potřeby dochuťte solí či pepřem.
5.
Ozdobit hotovou porci můžete nastrouhaným parmazánem a několika lístky bazalky, která dodá jídlu barvu a ten správný italský šmrnc. 🙂 Já si tam dávám bazalky spoustu, protože mi k tomu moc chutná a báječně voní. Přeji dobrou chuť!
Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?
Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥
Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například oblíbené recepty na tomto blogu – Banánový koláč, Bebe buchtu nebo Kynutou tvarohovou buchtu s ovocem.
2 Komentáře
Denisa
16.6.2023 at 15:36Super recept 🙂 https://baryblog.cz/jednoduche-a-rychle-spagety-carbonara-se-smetanou-recept-a-fotografie/
Bára
26.8.2023 at 20:41Moc díky, ať se podaří a chutná! 😊