0
Doporučené Recepty

Jednoduché a rychlé špagety Carbonara se smetanou (jinak také špagety po uhlířsku – recept a fotografie)

Já miluji italskou kuchyni! V dnešním receptu vás chci seznámit s úžasným jídlem, které se jmenuje špagety Carbonara. Ale půjde o českou verzi se smetanou a slaninou, které do té pravé italské verze nepatří. V překladu jde o špagety po uhlířsku. Jde o rychlé a snadné jídlo, s použitím jen pár ingrediencí”. Takže, zkrátka parádní jídlo po všech stránkách.

Co potřebujeme pro špagety Carbonara

Pro špagety Carbonara se smetanou potřebujeme jen pár ingrediencí, postup je velmi snadný a jídlo je rychle hotové. Navíc je velice “jedlé”, čímž mám na mysli, že i u našich mlsných dětí zmizely špagety Carbonara se smetanou z talířů dřív, než bys řekl švec.

Já osobně nemám v jídle ráda vajíčka. Nevadí mi třeba v těstě na buchtu, ale nemusím vajíčko na kousky nebo celé, třeba “natvrdo”. Ale, a to mi přijde zajímavé, vaječná omáčka v těchto špagetách mi chutná! Takže zcela upřímně a vřele doporučuji – zkuste špagety Carbonara. Ukážu vám, jak na to.

Ingredience:

  • špagety (cca 200 g pro 4 porce)
  • 200 – 300 g anglické slaniny
  • 40 g nastrouhaného parmazánu + troška na posypání navrch
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 3 – 4 žloutky
  • troška vody z uvařených špaget
  • 1 smetana ke šlehání
  • sůl a pepř (podle chuti, pepř ani nemusí být)
  • případně bazalka na ozdobu (nemusí být, ale já ji tam miluju)

Jak se připravují špagety Carbonara

1.

Dáme do velkého hrnce vařit osolenou vodu. Do vroucí vody přidáme špagety a uvaříme je podle návodu na obalu.

2.

Slaninu, kterou máme koupenou na plátky, překrájíme ještě na menší kousky. Nastrouháme si sýr. Na pánev (velkou tak, abychom časem mohli přidat i špagety – já používám vok pánev)  dáme smažit slaninu, ale nedávejte tam žádný olej či tuk, protože se vypeče tuk ze slaniny a na něm se slanina krásně osmahne lehce dozlatova. Přidáme do pánve lžíci másla a prolisované stroužky česneku, snížíme žár na minimum, občas promícháme. Necháme vařit asi tři minuty.

3.

Rozmícháme vidličkou dohromady všechny vaječné žloutky a pak přimícháme lehce nastrouhaný sýr a smetanu.

4.

Do velké pánve se slaninou přendáme uvařené špagety (ideálně co nejvíc bez vody, ale vodu z uvařených těstovin zatím nevylévejte, budete ji potřebovat!) a přidáme k nim směs s rozmíchanými vejci, smetanou a sýrem. Povaříme do zhoustnutí a lehce, po lžících, doléváme vodu z uvařených těstovin tak, aby vznikla hladká omáčka Carbonara. Pěkně vše promíchejte, aby se těstoviny dobře obalily, podle potřeby dochuťte solí či pepřem.

5.

Ozdobit hotovou porci můžete nastrouhaným parmazánem a několika lístky bazalky, která dodá jídlu barvu a ten správný italský šmrnc. 🙂 Já si tam dávám bazalky spoustu, protože mi k tomu moc chutná a báječně voní. Přeji dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?

Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥

Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například oblíbené recepty na tomto blogu –  Banánový koláčBebe buchtu nebo Kynutou tvarohovou buchtu s ovocem.

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu