0
Doporučené Recenze

Jaká je knižní novinka Vinice v Provence

Když už jsme u těch pohodových knížek, mám pro vás další! Vinice v Provence je dílem Ruth Kelly a já se vám pokusím přiblížit, na co se můžete na stránkách této knížky těšit.

O čem knížka Vinice v Provence je

Příběh vypráví o životě Avy, která vyrůstala v rodině s násilnickým otcem. Vzpomíná na šťastné období, kdy v létě pobývala na francouzské vinici se svým dědečkem a na následné roky, kdy jí byl pobyt u dědečka odepřen. Příběh střídá současnost a vzpomínky na minulost, dělá to však přehledně a elegantně tak, že se člověk v příběhu neztrácí. V současné době je Ava dospělá žena, která žije v nefungujícím manželství, má dospívající dceru a práci, která ji nenaplňuje. V jedné chvíli se vše sesype jako domeček karet a zázrakem zrovna v té době obdrží zprávu o smrti dědečka, se kterým se celou řadu let neviděla. Ukázalo se, že dědeček na Avu nezanevřel a určil ji jako dědičku jeho milované vinice. Vinice však chátrá a Ava si má vybrat, jestli vinici prodá nebo jí vrátí původní slávu. Nemá na rekonstrukce a vylepšení vinice bohužel žádné peníze, proto je její jedinou šancí vyhrát cenu Zlatý hrozen. Zvažuje obě možnosti a nemá to jednoduché, protože v srdci vinici prodávat nechce a k prodeji ji zase tlačí dcera, která si myslí, že by s penězi mohla dát Ava zase rozpadlou rodinu dohromady.

Můj názor

Ačkoli je to opět příjemná odpočinková četba, postavy i příběh jsou dle mého názoru pěkně propracované. U knížky Vinice v Provence se nudit nebudete a čtenáře příjemně motivuje Avy cesta za lepším šťastnějším životem. Bylo mi smutno z představy, jak postava vyrůstala v rodině s násilnickým otcem a ještě víc smutno mi je z toho, že takové některé rodiny skutečně jsou! Ava je sympatická postava, která nachází vnitřní sílu a s každým odvážným krokem získává svůj život zpět do vlastních rukou. Vinice, které se rozhodne vrátit dřívější slávu, je zajímavým prostředím a je skvělé se dozvídat o procesu výroby vína.

Podle mého autorka přivedla na knižní trh příjemnou, krásně čtivou knížku, která ve čtenářích vyvolá emoce a motivuje je k následování vlastních snů.

O knize Vinice v Provence

Knihu Vinice v Provence napsala Ruth Kelly, přeložila do češtiny Věra Kotábová. Kniha má měkké desky, které ilustroval Alexander Boris, 344 stran a vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou Metafora, kterým tímto za výtisk velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu