0
Doporučené Recepty

Skvělý podzimní oběd – žampionová omáčka s hovězím masem

Tohle je výborné a syté jídlo, které si jistě zamilujete, tak jak jsme si ho zamilovali i my, u nás doma. Všechny uvedené ingredience jsem sehnala v Lidlu.

Co potřebujeme (na 4 porce)

  • čerstvé žampiony (balení 250 g)
  • 2 balení – tedy dohromady 800 g hovězích nudliček z kýty
  • 1 cibuli
  • Vegetu (množství cca půl až jednu čajovou lžičku, pozor pak se solí, protože Vegeta obvykle obsahuje i sůl)
  • 8 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 – 4 bobkové listy
  • 2 – 3 mrkve
  • 2 – 3 petržele
  • sůl (podle chuti)
  • smetanu ku šlehání (použijeme cca 100 – 150 ml)
  • knedlík nebo rýži jako přílohu

Jak na to

  1. V cedníku si opláchneme hovězí nudličky, dáme je do hrnce a přidáme dostatek vody, na kusy nakrájenou cibuli (nemusí být najemno) , na kolečka nakrájené mrkve, zrovna tak nakrájené petržele a k tomu všechno uvedené koření. Dáme na mírný stupeň na hodinu a půl vařit, postupně odebíráme hnědou pěnu a občas promícháme. V případě potřeby přidáváme vodu.
  2. Očistíme si rukama pod tekoucí vodou žampiony, zbavíme je nožičky a nakrájíme hlavičky na plátky.
  3. Asi čtvrt hodinky před dovařením hovězího si vezmeme pánev a lžíci másla, máslo necháme rozpustit a osmahneme na něm na střední stupeň nakrájené houby. Stačí zhruba deset minut, aby změkly. Pak přidáme k houbám vývar s masem a vaříme asi 20 minut, aby se chutě spojily.
  4. Vycedíme si trochu vývaru do menší misky, přidáme pár lžic mouky podle potřeby (já dala asi 2,5 lžíce) a pečlivě promícháme metličkou, aby nezůstaly hrudky. Pak tekutou zahuštěnou směs pořádně promícháme, opět metličkou, v hrnci se směsí hub, masa a vývaru, a tím vývar zahustíme na omáčkovitou konzistenci.
  5. Omáčku zjemníme přidáním přibližně 100-150 ml smetany ke šlehání (neušlehané samozřejmě). Povaříme asi pět až deset minut, pomalu promícháváme vařečkou. Podle chuti dosolíme, můžeme i lehce opepřit. Ochutnáme a pokud jsme s chutí spokojeni, můžeme přidat na talíř k příloze a servírovat. Dobrou chuť!

Příloha

Dobrou přílohou je rýže, ale hodí se i houskový knedlík.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Sdílet na Pinterestu

    Sdílej