Pro rána, kdy spěcháme se snídaní. Kouzelnou ingrediencí je v tomto případě kypřící prášek. Díky němu si během chvilky usmažíte výborné lívance.
Co potřebujeme:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- 2 vejce
- 1 lžíce másla
- 150 g bílého jogurtu (1 malý kelímek)
- 350 ml mléka
- trocha oleje (na smažení)
- papírové ubrousky
Postup:
Smícháme mouku s kypřícím práškem a vedle si smícháme rozšlehaná vejce, jogurt, mléko a rozpuštěné máslo. Pak smícháme všechno dohromady a pěkně metličkou vyšleháme v pěkné husté, mírně tekuté těsto.
Potřeme si rozehřátou pánev troškou oleje a naběračkou si uděláme malé “loužičky” z těsta. Lívance obracíme ve chvíli, kdy těsto zmatní a neteče. Od lívanců neodcházejte, hezky je hlídejte, jinak se připálí.
Připravte si papírové ubrousky. Hotové lívance na ně položte a ubrousky lehce vysajte přebytečný olej. Lívance můžete mazat tím, co máte rádi, marmeládou, oslazeným tvarohem, Nutellou a nebo posypat skořicí s cukrem. Dobrou chuť!
tip: Prodávají se přímo pánve na smažení lívanců, tak zvané lívanečníky. Já ale používám klasickou palačinkovou pánev, na které, jak vidíte, to jde taky.
Žádné komentáře