0
cestování Recenze Rodina

Co dát dětem do auta na hraní

Co dát dětem do auta na hraní?

Děti jsou takové malé bytosti, kterým můžete stokrát říct “už prosím mlč a koukej z okna” a přesto povídají, křičí, piští, pošťuchují se se sourozencem, pořád se na něco ptají nebo kopou do sedačky s takovou vytrvalostí, že i největšího kliďas to má chuť skončit v nejbližší zdi. Čelně. Zvláště kouzelné jsou pak ty okamžiky, když řídí jeden z rodičů, dítě vyvádí a druhý rodič se zoufale (a samozřejmě neúspěšně) snaží dítko, v zájmu všech spolucestujících, uklidnit. Pak se buď stane to, že se rodiče pohádají a dítě se rozbrečí. Může taky nastat ono dusivé ticho, kdy jediný kdo i nadále nerušeně hlučí, je dítě. S vytrvalostí sobě vlastní.

Na cesty s dětmi, krátkými, stejně jako dlouhými, je třeba být připraven. Důkladnou přípravou snížíte šanci na psychický kolaps, jak řidiče, tak spolujezdce. Nebo obou. Co tedy dětem do auta dát na hraní?

Pár tipů před nasednutím do auta

  • Před jízdou dítě nechte odskočit si na záchod. Máte pak šanci, že hned po vyjetí nebude dítě zoufale kňourat, že si potřebuje odskočit.
  • Dítě má být najedené a napojené (v míře, jinak hrozí předchozí bod), nicméně na cestu stejně vezměte pití a jídlo (které nešpiní).
  • Pokud je to možné, volte vhodný čas na cestu. Některým dětem se cestuje nejlépe, když spí.

V žádném případě neberte do auta hračky, které vydávají nepříjemné zvuky a hudební nástroje, zvláště bubínky, píšťalky a tomu podobné. Každá trpělivost má své meze.

Hračky vhodné do auta

Kreslící tabulka

Jestli můžu něco doporučit, tak tuhle kreslící tabulku. Klasika, levná, ale funguje. Důležité upozornění – pokud máte dětí víc, musí mít všechny stejné tabulky (protože jinak se o ně budou dohadovat) a ideálně jen s tužkou a ne s těmi malými magnetickými tvary, které snadno zapadnou v autě pod sedačku. Ty jsou teď bohužel hodně oblíbené, takže klasickou tabulku jen s tužkou musíte chvilku hledat (tak vám sem dám odkaz, kde se dá sehnat. Zkusit můžete taky bazos.cz).

Magnetická kreslící tabulka Mimoni

Plyšáci

Pořiďte dítěti oblíbeného plyšáka, ale ukažte mu ho až v autě, ať si ho vydrží chvilku užívat.

Quiet book

Pokud jste kreativní, můžete tuhle hračku vyrobit sami. Na Youtube a Pinterestu je řada návodů. Pokud nehoříte láskou k ručním pracím a kreativním činnostem, dá se i koupit. Na českém Fleru je ovšem docela drahá. Quiet book (v překladu Tichá kniha) je z látek vyrobená knížka, plná zábavy. Děti můžou zapínat knoflíky, zipy, možností je plno. Proto přidávám mimo odkazy i obrázky, abyste měli představu. Přizpůsobte je věku dítěte. Třeba malým dětem je nerozumné našívat do knihy malé věci, které jdou ukousnout (jako knoflíky), zatímco se staršími už něco takového risknout můžete.

Quiet book pro Dori

Quiet Book – Domečková kniha

 

Tablet

No přiznejme si, když už nevíte co, tablet s pohádkami umí zachránit situaci.

 

Napadají vás další vhodné hračky pro děti do auta? Budu ráda, když mi je napíšete pod článek do komentářů.

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu