0
Doporučené Recepty

Domácí Krtkův dort (recept a fotografie)

Zkrátka nejlepší Krtkův dort, jaký si můžete upéct, je ten domácí. Pravda je, že oproti receptu na Krtkův dort dr. Oetker z krabice je tenhle nejen chutnější, ale vlastně je na přípravu skoro stejně snadný. Zvládne jej i začátečník.

Krtkův dort je velmi známý, zvláště jeho krabicová podoba. Ale když zjistíte, že si můžete udělat vlastní “sladkou krtčí hromádku” i bez krabice, prakticky se stejnou náročností a navíc s možností dochutit si dort podle sebe, budete si dělat nejspíš už jen ten domácí. Váš vlastní nejlepší Krtkův dort.

Už dlouho jsem chtěla domácí recept na Krtkův dort vyzkoušet. Konečně jsem na to našla čas a měla jsem vážně velkou chuť dát si Krtkův dort. Recept, který jsem si připravila, je snadný a příprava je rychlá.

Krtkův dort si nepochybně zamilujete i vy. Má varianta využívá náplň ze šlehačky a tvarohu, která je tady v receptech na blogu velmi oblíbená, jako libovolně využitelný smetanovo tvarohový krém na dort. Krém se obejde bez ztužovače šlehačky a je třeba nechat dort alespoň hodinu vychladit v lednici, aby krém měl možnost trochu víc ztuhnout. Pokud budete chtít spíš šlehačkovou náplň bez tvarohu a se snazším vytvářením hezkého kopečku, doporučuji využít ztužovač šlehačky.

Co potřebujeme pro Krtkův dort

Pro Krtkův dort nepotřebujeme mnoho ingrediencí. Nevím jak vás, ale mě tento fakt u každého receptu vždycky potěší. 😀 Nezapomeňte na kulatou dortovou pečící formu, já použila formu s průměrem  25 cm.

Ingredience:

-na korpus

  • olej a hrubou mouku na vysypání formy
  • 3 vejce velikosti M
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka
  • 190 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • cca 20 g kakaa (2 polévkové lžíce)

-na náplň

  • banány (cca 3)
  • 2 plnotučné tvarohy ve vaničce (dohromady tedy 500 ml)
  • cca 1 a 1/2 smetany ke šlehání (tedy cca 375 ml)
  • moučkový cukr podle chuti
  • čokoládové pecičky nebo nasekané maličké kousky jedné tabulky oblíbené čokolády (já použila mléčnou)

Jak se připravuje Krtkův dort

1.

Troubu si dáme předehřát na 180 °C. Formu na dort si vystříkáme nebo vymažeme rostlinným olejem a vysypeme trochou hrubé mouky. Přebytek hrubé mouky vysypeme do koše.

Připravíme si dvě menší misky a rozklepneme do nich tři vejce tak, abychom si do jedné misky dali žloutky, do druhé bílky. Žloutky pak s moučkovým cukrem vyšleháme elektrickým šlehačem s metličkami do světlejší pěny, k tomu pak krátce přišleháme odměřený olej.

2.

Do jiné mísy si odměříme 190 g polohrubé mouky a vmícháme do ní kypřící prášek. Pak přidáme dvě polévkové lžíce kakaa a opět dobře promícháme. Nakonec v nějaké větší míse (já použila mísu od robotu) smícháme žloutkovou směs a moučnou směs a následně vmícháme mléko.

3.

Z bílků vyšleháme sníh (tak, aby se na něm tvořily při vyndání metel špičky). Bílky lehce zašleháme do směsi, ale pozor, s citem, abyste si nevyhnali z těsta vzduch.

4.

Těsto nalijeme do vysypané formy a rovnoměrně rozprostřeme. Doporučuji použít gumovou stěrku, pokud ji máte. Těsto ve formě dáme do vyhřáté trouby péct na 30 minut. Že je těsto hotové poznáme podle špejle, píchneme doprostřed těsta a když špejli vytáhneme suchou, těsto je hotové.

5.

Připravíme si čokoládu. Pokud nemáte čokoládu v pecičkách, tak nasekejte nadrobno tabulku oblíbené čokolády, buď hořkou nebo, jako v mém případě, mléčnou. Následně vyšleháme asi jeden a půl krabičky smetany ke šlehání do pěkně husté šlehačky. Přišleháme dvě vaničky plnotučného tvarohu a dochutíme podle potřeby cukrem. Hotovou šlehačkovou směs dáme do lednice.

6.

Upečený korpus si vyndáme na linku a necháme jej vychladnout. Vychladnutý korpus si následně  vyndáme z formy a pak jej lžící vydlabeme tak, aby zůstalo alespoň tenké dno a zhruba centimetrový okraj. Vydlabanou část korpusu si v míse vedle prsty rozdrobíme, drť pak použijeme na vršek krtince.

7.

Na dno dáme podélně rozkrojené banány tak, aby dno pěkně vyplnily, na banány navršíme do kopečku vychlazenou šlehačkovou směs. Kopeček pak rukama s dortovou drtí obalujeme tak, aby vznikla pěkná krtčí hromádka. Hotový Krtkův dort dáme ještě vychladit do lednice, alespoň na hodinu.

Dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?

Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥

Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například oblíbené recepty na tomto blogu –  Banánový koláčBebe buchtu nebo Kynutou tvarohovou buchtu s ovocem.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu