0
Recepty

Vánoční cukroví – vanilkové rohlíčky

Klasika mezi vánočním cukrovím a můj favorit, to jsou vanilkové rohlíčky. Mám je moc ráda. Sice už nějaký čas koukám po formičkách, protože chystat je ručně může být zdlouhavý proces (pokud jste perfekcionista), ale stejně je dělám každý rok znovu a ručně. Teplé vanilkové rohlíčky obalené v moučkovém cukru, to je prostě bomba.

Co potřebujeme:

  • 4 žloutky (bílky si dejte stranou na sněhové pusinky)
  • 120 g mletých mandlí
  • 4 lžíce cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla

na obalování

  • moučkový cukr (ideálně smíchaný s vyškrábanou dření vanilkového lusku)

Jak na to:

Smíchejte všechny suché suroviny, pak přidejte na kusy rozkrájené změklé máslo. Nechte smíchat za pomoci robota (použijte nástavec – hák na těsto) a nebo propracujte ručně jakoby na drobenku. postupně zapracujte žloutky, jeden po druhém. Dobře propracované těsto zformujte do koule či válce, zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice.

Druhý den (nebo až budete chtít péct, těsto by mělo pár dní vydržet) vyndejte těsto z lednice a nechte na lince odpočinout. Připravte si plech a na něj pečící papír.

Rozehřejte troubu na 180°C..

Z těsta trhejte kousky, vyválejte je v dlaních do kuličky (o trochu větší než je skleněnka, záleží na vás, jak chcete mít rohlíčky velké) a kuličku pak do “hada”, kterého pak ohnete do tvaru rohlíčku. Rohlíčky skládejte na pečící papír na plechu. Plný plech pak vkládejte do rozehřáté trouby přibližně na devět minut.

Ještě teplé je z obou stran obalte v moučkovém cukru. Pokud se nějaký během obalování rozlomí, nezoufejte. Máte výbornou výmluvu, proč ho ihned sníst 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu