0
Doporučené Recepty

Ořechový dort (recept mojí maminky)

Existují dobroty, které si najdou cestu až do vašeho srdce. Jednou z těchto dobrot je u nás doma ořechový dort.

Kolikrát, když se naše maminka ptala, co má upéct, často jsme chtěli právě tento ořechový dort. Je to skvělý dort, s pusinkově křehkým křupavým povrchem a velice vláčným (až bych dokonce řekla vlhkým) vnitřkem. Je vynikající se šlehačkou a … nic víc vlastně nepotřebuje. Je to ten nejlepší ořechový korpus na dort, jaký jsem zatím zkusila. Chystá se z vlašských ořechů a věřím, že si jej zamilujete také. Velkým plusem je, že postup je vlastně velice snadný. 🙂

Zajímavost: Do trouby při pečení tohoto korpusu přidávám malou zapékací mističku s vodou. Někdo mi to před časem doporučil, že to udržuje vlhkost v troubě, a pomáhá to korpusu, aby zůstal uvnitř vlhký. Nevím, jak moc je to nutné, ale dělám to. 😀

Co potřebujeme pro ořechový dort

  • 240 g krupicového cukru
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 lžíce studené vody
  • 100 g strouhaných vlašských ořechů
  • 100 g hrubé mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • trochu másla a hrubé mouky na vymazání formy (a pečící papír na dno)
  • šlehačku nebo smetanu ke šlehání (pro ty, co si ji chtějí vyšlehat sami)

Postup

1.

Předehřejeme troubu na 120°C (horní a spodní ohřev). Vezmeme si menší kulatou formu na dort (já používám formu o průměru 23 cm), dno vyložíme pečícím papírem, okraje vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

2.

Rozklepneme vejce a do jedné misky dáme žloutky a do druhé bílky. Bílky vyšleháme na tuhý sníh (dělají se na něm špičky a drží tvar) a následně sníh zlehka stěrkou smícháme s nastrouhanými ořechy.

3.

Cukr smícháme se žloutky a lžící vody, pak (znovu velice zlehka) smícháme se sněhem.

4.

Smícháme si vedle v míse mouku s kypřícím práškem. Lehce stěrkou smícháme vše dohromady, aby se vše spojilo, ale nemícháme déle než je nutné.

5.

Vlijeme těsto do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 90 minut, až korpus hezky zrůžoví a je křupavý na povrchu.

6.

Vyšleháme si šlehačku. Příliš ji nesladíme, protože dort je sám o sobě hodně sladký. Necháme vychladnout dort, ozdobíme jej šlehačkou a můžeme podávat. Dobrou chuť!

 

Časté dotazy pro ořechový dort a jeho přípravu

Pojďme si zodpovědět nejčastější dotazy, které máme, když se chystá ořechový dort.

Jaký krém do ořechového dortu?

Do tohoto dortu nepotřebujete nic, navrch ale doporučuji obyčejnou šlehačku. Samotný korpus má krásnou ořechovou chuť a jiný než lehký chuťově jemný krém nebo šlehačka nejsou tedy potřeba.

Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?

Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥

Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například oblíbené recepty na tomto blogu –  Banánový koláč, Bebe buchtu nebo Luxusní borůvkový koláč.

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Stáňa
    12.2.2024 at 18:07

    Škoda, že manžel nejí vlašské ořechy – recept vypadá moc dobře. Přemýšlím, jestli to vyzkoušet z lískových oříšků…

    • Odpovědět
      Bára
      12.2.2024 at 18:41

      Můj manžel vlašské ořechy taky nejí, ale já mám tenhle dort tak ráda, že ho sním i sama. Nebo s dětmi, pokud jsou dost rychlé. 😀 Nevidím důvod, proč by to nemělo jít z lískových oříšků, určitě to zkus a dej mi tady vědět, jak to dopadlo! 🙂

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu