0
Recepty

Luxusní borůvkový koláč

Tohle je opravdová lahůdka. Nejen, že jde o vláčný a velmi chutný koláč, je také jednoduchý a místo borůvek můžete dát své oblíbené ovoce podle chuti (například rybíz, plátky jablek nebo broskve).

Co potřebujeme

  • 1 velký nebo 2 malé bílé jogurty
  • 220 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krystal
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • pár kapek vanilkového extraktu (může být)
  • strouhaný kokos a lžíce másla na vymazání formy
  • 2 vejce
  • ovoce navrch (třeba borůvky)

drobenka

  • 50 g změklé máslo
  • 40 g krystalový cukr
  • 80 g hrubá mouka

Předehřejte troubu na 160°C. Vezměte si dvě mísy, jednu velkou, druhá stačí menší. V menší rozšlehejte vejce a vmíchejte bílý jogurt a vanilkový extrakt. V druhé větší míse smíchejte všechny suché přísady a pak do nich vmíchejte vaječno-jogurtovou směs. Formu vymažte máslem a vysypte kokosem. Přebytečný kokos vysypeme do těsta a zamícháme. Těsto vlijeme do formy a navrchu poklademe hustě ovocem. Pokud chcete navrch drobenku, tady je ta chvíle, kdy si jí připravíte (smícháme cukr a mouku, přidáme změklé máslo a prsty dohromady zpracujeme na drobenku) a přidáte navrch. Pak vložíme formu na střední rošt ve vyhřáté troubě a dáme péct. Pečeme zhruba 30 – 45 minut na 160°C.

Upečený koláč můžete doplnit šlehačkou. Dobrou chuť!

tip: když přeléváte tekutou část těsta k té sypké, doporučuji použít kuchyňskou stěrku. Obyčejná vařečka toho „nesetře“ ze stěn mísy tolik a tak snadno 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Sdílet na Pinterestu

    Sdílej