0
Doporučené Recenze

Jaká já je knižní novinka: Steven Spielberg – Život ve filmech?

Ahoj všichni! Znáte jméno Steven Spielberg? Samozřejmě že ano. Nejspíš znáte i jeho filmy, které se nesmazatelně zapsaly do filmové historie. Steven Spielberg přivedl na svět filmy jako je E.T. Mimozemšťan, sérii filmů s Indiana Jonesem,  Čelisti nebo Jurský park.

Shodou okolností se mi dostala kniha o tomto velikánovi do rukou v době, kdy nám na zpříjemnění večera můj muž připravil sérii filmů s Indiana Jonesem. To bylo skvělé, protože jsem mohla porovnávat filmy a svůj dojem z nich s informacemi, které v knize uvádí autorka Molly Haskellová. A tak si tedy pojďme položit otázku – Jaká je kniha Steven Spielberg – Život ve filmech?

Můj názor

Přiznávám, že kniha pro mě zpočátku byla trochu nudnější. Nenašla jsem v ní žádné fotografie, na které jsem se moc těšila, a autorka píše poněkud rozsáhle, přitom některé věci ráda opakuje (například to, že Steven S. jako kluk rád trápil své sourozence). Některá cizí slova jsem si musela dohledávat. Jak jsem ale četla dál a měla možnost porovnávat filmy s textem knihy, všimla jsem si, že autorka má dobré postřehy a zajímavá přirovnání. Nepochybně udělala důkladný průzkum Spielbergova života, ačkoli občas jsem přemýšlela nad tím, nakolik daná popsaná situace odpovídá realitě a nakolik jde o autorčiny domněnky. Knížka je skutečně bohatá na informace a život i dílo pana Spielberga, které zkoumá z mnoha úhlů. Steven Spielberg zde není vykreslený jen jako úžasný filmař, ale je poukázáno i na jeho temnější stránky, na jeho nejistoty, trápení, prohry, a jejich promítnutí do filmů.

Když jsem měla možnost porovnat již zmíněné filmy s knihou, mohu říct, že tento postup všem čtenářům vřele doporučuji. Když totiž máte živý příklad toho, o čem autorka píše, hned textu porozumíte o mnoho lépe. Pochopíte, co autorka svými slovy myslí, a tím pádem se kniha stává podstatně lepší a vše dává mnohem větší smysl. Autorčiny myšlenky a postřehy jsem tak konečně dokázala řádně ocenit. Z textu sálá, že se autorka věnuje filmové kritice, a sama na tento fakt občas poukáže.  Já byla popravdě zvědavější na život Spielberga než na její květnatý sloh, ale kdo by taky nebyl, když jde o tak známého člověka.

Indiana Jonese a všechny filmy s ním jsem viděla po letech. Překvapilo mě, když jsem se dozvěděla, že na těchto filmech spolupracoval Steven Spielberg s Georgem Lucasem (Hvězdné války). Co mě ale nepřekvapilo bylo, že Steven S. se filmovému řemeslu raději hned věnoval prakticky než by ho jen studoval. Od mládí se motal ve filmovém prostředí a nasával informace a zkoušel si různé věci. To je skvělý způsob, jak se něco naučit, rozhodně mu to prospělo, když si vezmu, kam to dotáhl. Autorka rozebírá život Stevena S. od mládí až po současnost a stejně tak rozebírá i jeho práci a mluví o jeho různých filmech, od dětsky a něžně působícího E. T., přes děsivé Čelisti, dobrodružného Indiana Jonese až po dramatický, a na skutečných událostech založený Schindlerův seznam. A samozřejmě řadu filmů mezi tím. Poukazuje na společné znaky, které se ve filmech objevují, otisk režisérova rukopisu, prvky, které pro něj byly zajímavé či důležité.

Pokud vás zajímá život a dílo velkého Stevena Spielberga, tato knížka by neměla ujít vaší pozornosti.

O knize

Knížku Steven Spielberg Život ve filmech napsala Molly Haskellová. Kniha má 224 stran, pevné desky s přebalem a vydalo ji nakladatelství Euromedia pod značkou Universum. Velice tímto za knihu děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu