0
Doporučené Recenze

Recenze knižní novinky Vraždy na Grabštejně

V dnešní recenzi se podíváme na zajímavou knižní novinku s tajuplným příběhem, vraždami, únosy, anarchisty, nervově zkoušenými osobami, policisty a umělci. Připraveni? Jdeme na to.

Anotace

Román s kriminálními prvky se odehrává na počátku 20. století v malém městečku pod sídlem hrabat Clam-Gallasů. Vincent Hora, jenž s nasazením vlastního života zabránil anarchistickému atentátu na zámku Auerspergů, se tentokrát stává opatrovníkem Jindřicha Clam-Gallase, mladého talentovaného malíře, trpaslíka a alkoholika, jehož právě propustili z blázince. Po Vincentově příjezdu se začnou na zámku a v okolí dít podivné věci. Kdosi zavraždí mladou služku a brzy následuje série dalších vražd. Vše nasvědčuje tomu, že vrahem je Vincent. Ani on sám si není jist, že tomu tak není, protože ho stále sužují halucinace, takže pochybuje o svém duševním zdraví. V podezření je i skupina mladých lidí z Vídně, kteří městečko popuzují svou nevázaností – malíř Egon Schiele, jeho přátelé, a především Egonova milenka Valerie, která však náhle beze stopy zmizí…

Můj názor

Nevím, co jsem přesně čekala, ale rozhodně byly Vraždy na Grabštejně zajímavější, než co jsem si představovala. Zajímavější, to je to slovo. Knížka je příjemně objemná, tak akorát, abyste mohli očekávat příjemný víkend plný čtení. Možná i déle, pokud máte na čtení méně času. Nejsem si jistá, kdo je zde hlavní postava, možná by se dalo říci, že trpasličí muž Jindřich, možná snad jeho opatrovník a ochránce, málomluvný Vincent Hora. Příběh je zajímavý – na hradě Grabštejn se najde první mrtvé tělo služebné a rozjede se vyšetřování. Podezřelý je kdekdo, od obyvatelů hradu, po skupinku umělců usazených pod hradbami. Postupem příběhu se odkrývají zajímavé informace a souvislosti, ke konci se stupňuje napětí i dramatičnost příběhu.

Věděli jste, že hrad Grabštejn skutečně existuje?

Zaujalo mě, že použili postavu Egona Schiele a jeho múzu Valerii, což byly skutečné postavy, které autor postavil do vymyšleného příběhu jako vedlejší postavy. Protože mi jméno nebylo neznámé, mohla má představivost lépe představit jeho postavu a práci. Líbilo se mi, jak autor vykreslil všechny postavy v knize, jejich vlastnosti i životní příběhy, i jak propojil Čechy s celým světem, a jak mě znechutil antisemitskou tetou Melanií. Docela sympatické mi bylo i vyprávění o Horových neviditelných souputnících. Pokud zrovna nemáte co číst a máte rádi příběh s kriminálními prvky, pak si Vraždy na Grabštejně přečtěte.

O knize Vraždy na Grabštejně

Knihu Vraždy na Grabštejně napsal David Glockner, vydalo nakladatelství Euromedia pod značkou Ikar, kterým tímto děkuji za výtisk. Kniha má 416 stran, obálku navrhla Soňa Šedivá.

Také by se vám mohlo líbit...

1 komentář

  • Odpovědět
    Stáňa
    7.2.2024 at 11:07

    Nezní to špatně, já čtu detektivky ráda…

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu