0
Doporučené Recepty

Krůtí plátek s rýží

Pro dnešní recept využívám kouzla papiňáku, ale obejdete se i bez něj. Krůtí plátek je dobré a celkem dietní jídlo, které vařím hlavně když mi dojde fantazie. 😀

Co potřebujeme (na zhruba 3 – 4 porce)

  • krůtí prso na plátky
  • sůl
  • hladkou mouku
  • řepkový olej a sádlo (já dávám zhruba lžíci sádla na běžně velkou pánev a oleje podle potřeby)
  • rýži (množství podle počtu strávníků)
  • sójovou omáčku (asi dvě polévkové lžíce)
  • 1 – 2 cibule (nakrájené nahrubo)
  • zhruba půl čajové lžičky Vegety

Jak na to

Pokud jste koupili krůtí prso vcelku, nakrájejte jej na plátky a naklepejte paličkou. Plátky posolíme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi si rozpálíme trochu oleje a sádla a obalené plátky masa lehce osmahneme. Pak plátky vložíme do papiňáku a přilijeme množství vody tak, aby bylo maso sotva ponořené. Přidáme „na hrubo“ nakrájenou cibuli, přibližně půl čajové lžičky Vegety, papiňák zavřeme a hlídáme, aby se jídlo bezpečně a klidně dusilo. Pozor! Pokud máte nový papiňák, nastudujte si nejprve návod, jak s ním zacházet.

Maso necháme v papiňáku zhruba půl hodinky a uvaříme si zatím svoji oblíbenou rýži (podle návodu na obalu). Když je maso měkké, vypneme sporák, odklopíme z papiňáku víko (až zmizí podtlak) a vyndáme maso.

Šťávu přes síto přecedíme do nového hrnce. Do tekutiny pak dáme trochu hladké mouky a rozšleháme ji pečlivě metličkou, aby vnikla mírně zahuštěná šťáva. Pokud vám zůstávají kousky mouky, můžete šťávu znovu přecedit. Přidáme trochu sójové omáčky, odhadem asi dvě polévkové lžíce, ale řiďte se chutí. Podle potřeby dosolte.

Položte na talíř pár plátků masa, trochu rýže a přelijte šťávou. Přeji dobrou chuť!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Sdílet na Pinterestu

    Sdílej