0
Doporučené Malování

Jak jsem malovala portrét mandrila

Mandril je opice. Naprosto úžasná opice s úchvatnými barvami v obličeji. Je skutečně neskutečná. Je fakt, že ty výrazné barvy jsou především doménou dospělých samců. Když jsem mandrila viděla, bylo jasné, že ho musím zkusit namalovat. Má láska k barvám a zvířatům bude uspokojena v jediném obraze!

Ale aby tento portrét byl skutečná bomba, rozhodla jsem se pro velký formát. Větší, než obvykle používám. Vybrala jsem pro něj plátno 70 x 50 cm, což je docela slušně velký kus, zvlášť, pokud na něm bude velká hlava. Vzala jsem si své milované akrylové barvy, různé štětce a pustila jsem se do práce.

Nejprve jsem si rozvrhla, co kde bude. Ačkoli jsou dominantní tváře, ohnivé oči z obrazu přímo září. Nejdřív se ale začíná podkladovými vrstvami, které zajistí, že nikde nebude prosvítat plátno. Na začátku se musíte smířit s tím, že to nevypadá nijak úchvatně. Prostě si uděláte podklad a načrtnete si, co kde bude. Prví věc, kterou jsem se rozhodla opravdu dokončit, byly oči. Když uděláte na obraze oči, obraz ožije, dokonce i když nic jiného ještě není hotové. A tenhle mandril, ten má oči jako dva uhlíky. Úplně hypnotické, jiskrné, krásné. Dokončila jsem oči a cítila jsem hned trochu větší motivaci pokračovat. Pak jsem skákala od tváří a nosu ke rtům. Strávila jsem na nich dost času, protože jsem chtěla vystihnout barvy, tvary i strukturu. Jsou zde různé barvy, barevné přechody, odlesky světla a stíny tak, aby se vše krásně vytvarovalo. Pak mě čekala poslední část malby, tedy chlupy. Spousta a spousta chlupů v různých odstínech a různé délce.

Když si obraz dobře prohlédnete, zjistíte, že mandril má rošťácky nadzdvihnuté jedno obočí. Maličko, ale přece. Je to takový nenápadný prvek, ale přidává na kouzlu celkového dojmu.

Chlupy jsem dělala snad celou věčnost. Ale obrazu velmi pomohly. Nejprve jsem váhala, nechtěla jsem obraz zkazit, ale nakonec jsem musela uznat, že chlupy ho vlastně pozvedly na další úroveň. Ale je s tím holt práce. Spousta práce. Moje štětce nechtěly dělat dostatečně tenké linky, tak jsem si sehnala speciální štětce s dlouhým chlupem, tak zvané psáčky. Ale potřebovala bych pak ještě dokoupit někde štětce s ještě delším vlasem, pro malování chlupů je to mnohem praktičtější.

Nakonec jsem obraz podepsala a zalakovala. Nechala jsem ho pořádně zaschnout a teď už je k prodeji zde.

Věřím, že tam, kde bude viset, tam vyvolá úžas. Nikdo ho nepřehlédne a rozhodně udělá dojem. Já sama ho miluji a beru ho za jeden ze svých nejlepších obrazů, které jsem zatím namalovala. Když něco milujete a věnujete tomu péči, pozornost a čas, tak se to projeví. A já věřím, že na tomto portrétu se to vážně projevilo. 🙂 Co dodat, tenhle mandril je prostě frajer! 😀

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu