0
Domácnost Doporučené Návody Ostatní

Zahradníkův deník: Příprava půdy (hnojení)

Krásné pondělní ráno,

tak jsem si říkala, že mi vše okolo zahradničení přijde zkrátka úžasné. Zvláště proto, že nevykazuji žádné známky přirozeného talentu v této oblasti, ale jsem velkým milovníkem rostlinstva všeho druhu. Mé skromné začátky jsou pod dohledem a radami pěstitelů mnohem zkušenějších, protože jinak bych měla nejspíš šanci vypěstovat nanejvýš plevel.

Loni se mi podařilo vypěstovat hlávkové saláty, pár mrkví a bylinky několika druhů, což povzbudilo mé sebevědomí a podpořilo můj úmysl se svými pěstitelskými pokusy pokračovat i v roce letošním. Protože jsme se navíc přestěhovali, rozšířila jsem pole působnosti a hodlám naplnit pár nových truhlíků, především bylinkami. Moc se mi líbí představa, že se jen tak natáhnu pro libeček do polévky, meduňku do čaje nebo tymián k masu na gril. ❤

Vlastní bylinky za zahrádky dodají jídlu i pití úplně nový rozměr, to mi můžete věřit.

Co budu pěstovat

Na místo, kde jsem pěstovala loni, dám pravděpodobně okurky “Svačinky”, jak se jim říká. Je to z toho důvodu, že jde o zeleninu, která se u nás stoprocentně sní. Navíc mi zvýšená cena obyčejných okurek trochu hnula žlučí, takže jdeme pěstovat!

Příprava půdy (hnojení)

Loňská hlína ze sebe už něco vydala, proto její výživnost musím podpořit granulovaným hnojivem (koupila jsem tohle). Pak jsem si nechala poradit, jak hnojivo umístit. Udělala jsem dle pokynů několik řádků, asi jako když chcete sázet semínka, odhrnula z každého řádku část hlíny na stranu a pocukrovala hnojivem brázdičku. Tu jsem pak zahrnula hlínou a udělala podobných brázdiček ještě několik, až byl záhon dostatečně pohnojen. Zahrnutý hlínou jsem jej pak zalila vodou z konve, aby se hnojivo vstřebalo do hlíny.

Sázet se může pak prý skoro hned, ale já na doporučení zasadím okurky až po “zmrzlých mužích”, kteří jsou v první půlce května. Těším se, tak mi držte palce! 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu