0
Doporučené Recenze

Lucy Dillonová: Nečekaná lekce lásky

Mám tady pro vás recenzi nového románu, který se jmenuje Nečekaná lekce lásky a napsala ji Lucy Dillonová.

Příjemně tlustá knížka s měkkými deskami a sympatickým, trochu romanticky melancholickým obrázkem na obálce mě zaujala. Hned vám povím proč, ale pojďte se nejdřív podívat, o čem knížka je.

Anotace (oficiální popis děje knihy)

Co se stane, když se ANO změní na NEVÍM?

Jeannie vždy toužila po lásce a nyní konečně prožívá opravdovou romanci. Dan je úspěšný, pohledný mladý veterinář, který ji vzal do New Yorku a na Brooklynském mostě požádal o ruku. Jeannie se musí štípnout, aby uvěřila, že to není sen. Zdá se to příliš dokonalé, příliš kouzelné, než aby to mohla být pravda.

Cestou na svatbu se nemůže zbavit svíravého pocitu v hrudi. Jsou to jen nervy, těsný korzet, nebo se události řítí příliš rychle? Má poslední možnost všechno zastavit – a když to udělá, zvrat osudu vyhodí její svět do povětří. To, co se dozví o Danovi, o vlastním srdci a o síle samotné lásky, navždy změní její život.

Můj názor

Jeannie prožívá romantická rande se svým nový přítelem, veterinářem Danem, zdá se jí to až neskutečné. Po poměrně krátké době začnou plánovat svatbu a když na slavný den dojde, Jeannie se nemůže zbavit pocitu, že dělá velikou chybu. Poslechne intuici a chce svatbu zrušit, jenže zároveň dojde k nehodě a její snoubenec se ocitne v nemocnici. Jeannie je otřesená. Má strach, že je Danova nehoda její vina. Všichni se jí snaží pomáhat, například Danův svědek a kamarád Owen. Shodou okolností se Jeannie dostane k práci ve psích útulku, který vede manželka Danova šéfa Rachel. Tato práce je pro Jeannie vítaným rozptýlením a během čekání, než se Dan probere, Jeannie zkoumá své pocity a přemýšlí, co bylo špatně. Proč jí intuice zastavila v cestě na svatbu, co jí na romantickém a na oko dokonalém vztahu a snoubenci nehraje?

Román je velice dobře napsaný, snadno se čte a nutí čtenáře k zamyšlení. Jak byste se zachovali v takové situaci vy? Jaké jsou vaše hodnoty a co vás dělá šťastnými? Jak důležité je naslouchat intuici? Co znamená šťastné manželství?

Jojo Moyesová (předpokládám, že jde o autorku slavného románu Než jsem tě poznala) napsala: ,,Hořkosladké, krásné a očistné, prostě kniha, po jejímž přečtení budete chtít žít svůj vlastní život lépe.”. Tím to myslím moc hezky vystihla.

Já osobně jsem si knihu Nečekaná lekce lásky užila. Nejen obálka je melancholická, celý příběh je takový smutně romantický, ale není úplně depresivní. Spíš nutí k tichému zadumání a soucitu s hrdiny příběhu. Příběh nevypráví Jeannie, ale vypravěč. Během čtení jsem viděla Jeannie, která má Dana ráda, ale začíná chápat, že zamilovanost nestačí. Počáteční pobláznění jí zastřelo úsudek a s Danem možná nejsou vhodnými kandidáty pro společné manželství. V manželství je potřeba víc než jen prvotní zamilovanost. Jeannie sužuje pocit viny a nejistota ohledně manželství, ale zároveň ji naplňuje láska k hudbě a pomoc psům v útulku.

Na konci knihy autorka prosí, aby čtenáři pomohli bojovat proti psím množírnám, a já se k této prosbě přidávám. Stejně, jak nedokáži pochopit, že lidi mohou ubližovat jeden druhému, tak nechápu, že dokáží ubližovat zvířatům. Ať už pro zisk nebo cokoli jiného. Autorka píše i několik dobrých rad, jak si dát pozor na nabídku psů z množíren.

O knize

Nečekaná lekce lásky je dílem Lucy Dillonové, má 376 stran (28 kapitol, prolog, epilog, poděkování a prosbu o pomoc v boji proti psím množírnám). Ilustraci na obálce zpracovala Petra Trčková, překlad textu Michaela Klevisová. Vydalo nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis, kterým za knížku velice děkuji. 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu