0
Doporučené Recenze

Jaká je knižní novinka pro děti s názvem Mapa z listí?

Kniha Mapa z listí je primárně určena pro děti a mládež, ale pokud jste jako já, tak s tím nebudete mít žádný problém. Naopak, Mapa z listí je kniha, která podle mě snadno zaujme každého. Dejte jí šanci.

O čem kniha Mapa z listí je aneb oficiální anotace ze stránek Grada.cz

Rostliny k nám promlouvají, stačí jen naslouchat…
Orla si s nimi povídá celý život. Jsou jejími rádci a přáteli, její rodinou. Teď se ale všichni ocitají v ohrožení – krajem se šíří smrt a vesničané jsou přesvědčeni, že k nim nákaza přichází z divočiny. Aby Orla zachránila své přátele, vydává se proti proudu řeky najít lék. Spolu se svými společníky Idrisem a Arianou hodlá přijít záhadné nemoci na kloub. Trojlístek hrdinů čeká na jejich dobrodružné cestě řada nástrah, které prověří jejich bystrost, svaly i sílu jejich ducha.

Můj názor

Mapa z listí mě příjemně překvapila. Dostala jsem se stránkami a uměním spisovatelky do světa, kde rostliny promlouvají k hlavní hrdince Orle. Ta přežívá v chatě se zahradou plnou nejrůznějších rostlin a koníkem Kapitánem. Orla začne mít obavy z neznámé šířící se nemoci, které se říká “mapa z listí” a rozhodne se hledat pomoc. Cítíte její nedůvěru k okolí, kterou vyvolala především ztráta maminky. Orla je sympatická, i přes to, že je uzavřená. Víte, že je to v jádru dobrý člověk, ačkoliv okolnosti ji donutily vytvořit si hroší kůži, obrnit se a držet si od ostatních lidí odstup. Příroda je to, čemu stále důvěřuje. Rozumí řeči rostlin a povídá si s nimi, rozhodně raději než s lidmi. A přírodě také předně chce pomoci. Jenže jak se vyvíjí příběh, vyvíjí se i Orla a postupně začíná důvěřovat i některým lidem.

Líbí se mi Orla, zajímavá hlavní hrdinka, měnící se prostředí a bravurně vystavěný příběh, který je plný akce, dobrodružství, tajuplnosti a napětí. Spolu s hlavními postavami budete toužit po spravedlnosti. Do konce jsem nemohla knihu samou zvědavostí odložit. Bylo skvělé, jaký měl příběh tempo a spád, koneckonců, Orla a její “přátelé” museli spěchat pro lék, navíc pronásledováni nepřáteli.

Líbil se mi i konec, jak se celý příběh rozvinul, otázky se zodpověděly a příběh se k mé spokojenosti i uzavřel. Jistě, pro úplně malé děti to vyloženě není, ale od těch 11 let si umím představit, že by si malý čtenář či čtenářka knihu užili.

O knize Mapa z listí

Knihu Mapa z listí napsala Yarrow Townsendová a do češtiny přeložila Miroslava Kopicová. Ilustrace zpracovala Marie-Alice Harel. Kniha má měkké desky, na začátku knihy je pro lepší orientaci také nakreslena mapa (což je hlavní ilustrace knihy, spolu s obálkou a jemnými lístky u názvů jednotlivých kapitol, jinak v knize ilustrace nejsou).. Na začátku každé kapitoly, kterých je 40 (plus poděkování a doslov) je vždy představena určitá bylinka, její vlastnosti a použití (skvělý nápad!). Kniha má 280 stran a vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou Bambook, kterým tímto velice děkuji za výtisk.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu