0
Doporučené Ostatní Recenze

Znáte LiStOVáNí?

Před pár dny jsem vyrazila s kamarádkou Verčou a dalšími dámami na jistou kulturní akci s názvem LiStOVáNí. Konala se v písecké Sladovně a neměla jsem moc jasnou představu o tom, co mám vlastně čekat. Z popisu to znělo jako částečně hrané předčítání z knihy. Takové divadlo bez divadla, řekněme. O LiStOVáNí jsem slyšela poprvé, a tak jsem se upřímně těšila, co mě čeká.

Jako by se u nás s kulturními akcemi roztrhl pytel. Konečně! Vezměte si například ten koncert filmového orchestru. A teď v zimě plánujeme zajít do divadla na pana Hámu a hru Jak jsem vyhrál válku, což by měl být nejen skvělý divadelní zážitek, ale také pořádná sranda. Vážně se už moc těším. Ale zpět k LiStOVáNí.

Co je LiStOVáNí

S projektem LiStOVáNí přišel v roce 2003 Lukáš Hejlík a Pavel Oubram. Brzy tuto skupinu obohatila jejich spolužačka Věra Hollá. Triu říkali HejHolOu, a jak rostl zájem o vystoupení, rozrůstal se i ansábl (jaké to hezké slovo pro členy herecké společnosti, že?). Příkladem dalších příchozích herců je například Lenka Janíková, Alan Novotný nebo Tomáš Drápel.

Projekt LiStOVáNí vznikl s účelem seznámit obecenstvo vždy s některou aktuální a zajímavou knihou, skrze scénické čtení. Scénické čtení znamená, že nejde o pouhé předčítání, herci děj zároveň hrají a používají k tomu v omezeném rozsahu také místy hudební doprovod, rekvizity a kostýmy.

Více o tom, co je LiStOVáNí najdete zde: www.listovani.cz

Když panda tančí

V horní části Sladovny už byly nachystané židle a oba herci (pan Pavel Oubram a pan Lukáš Hejlík) pobíhali kolem a pracovali na finálních přípravách. Když jsem obhlédla osazenstvo, nemohlo mi uniknout, že ženy jsou jednoznačně v přesile.

A pak to začalo. Herci drželi v rukou výtisk knihy Když panda tančí. Šlo o zajímavý název knihy, který jsem neznala, ale zatím jsem si nebyla jistá, jestli je to dobře, nebo ne. Bylo by lepší knihu dopředu znát? Nebo je lepší nechat se překvapit a dovzdělat? O této knize jsem však zatím ani neslyšela a to jsem cílem měsíčního newsletteru s nabídkou knižních novinek několika nakladatelství. Ukázalo se, že knihu Když panda tančí, vydalo nakladatelství Host a napsal ji pro dosud neznámý James Gould Bourn.

Hraný příběh byl pochopitelně značně seškrtaný (jak nám závěrem herci vysvětlili), ale dle mého názoru velice dobře zahraný. Mělo to šmrnc, byla to zábava a v jistých okamžicích mi do očí vstoupily i slzy. To asi není tak divné, vzhledem k tomu, že rozbrečí každá Disneyovka. Později se mi ale přiznalo několik dalších dam, že na tom byly podobně. To potěšilo. Kniha Když panda tančí, bude podle všeho taková hořko sladká, smutná i veselá a příběhově vcelku bohatá. Nedivím se, že se stala základem pro díl LiStOVáNí.

Pánové předvedli dokonce i taneční sestavu a zajímalo by , jestli těch pár přeřeků, ke kterým došlo během vystoupení, bylo plánovaných (předpokládám, že bylo, protože diváky jimi pobavili). Vystoupení bylo živelné, a ačkoli se skutečně místy četlo přímo z knihy, stále se hrálo a velkou část měli pánové očividně zapamatovanou. Řekla bych, že podobně to vypadá na divadle při prvních zkouškách, kdy si herci přidržují scénář a zároveň hrají.

Během vystoupení na motivy knihy Když panda tančí herci použili rekvizity (především mobil) a kostýmy. V tomto případě pandí kostýmy.

Vůbec nevadilo, že jsem knihu neznala. Vlastně naopak, užila jsem si něco zcela nového a rozšířila si obzory v knižním světě.

Na konci si oba pánové vysloužili potlesk a někteří diváci se seřadili do zástupu, aby si mohli zakoupit knihu Když panda tančí. Pánové byli vtipní, milí a ochotní a nebránili se ani společné fotografii, kterou vám teď mohu ukázat. To malé uprostřed, co vypadá jako zubící se oukropeček, jsem samozřejmě já. 😀

Vystoupení se mi moc líbilo a těším se na další. Je to ostuda, že o LiStOVáNí slyším až nyní, LiStOVáNí totiž prý vystupuje již dvacet let!

Stránky LiStOVáNí můžete navštívit zde: https://www.listovani.cz/

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu