0
Recenze

Lovci Monster: Legie

POZOR, TATO RECENZE OPĚT OBSAHUJE DROBNÉ SPOILERY K PŘEDCHOZÍM KNIHÁM LOVCŮ! Proto doporučuji, abyste si nejprve přečetli tři předchozí díly (Lovci Monster s.r.o, Lovci Monster: Vendeta a Lovci Monster: Alfa).

Ačkoli kniha se dá číst i bez znalosti předchozích dílů, pokud si je přečtete, budete vědět lépe o co se jedná, budete lépe znát jednotlivé postavy a dojde vám řada narážek.

Opět jsem vděčná nakladatelství Fantom Print a tímto děkuji za knížku Lovci Monster: Legie. Sérii knih o Lovcích monster, včetně této, napsal Larry Correia. Jak je u něj zvykem, je to skvěle napsaná kniha, příběh je originální, napínavý, vtipný, bohatý a zároveň přehledný. Fantasy svět příšer je tak dobře popsaný, že jen čekáte, kdy na vás vybafne nějaký ten vlkodlak či upír i ve skutečném světě. 🙂

Co byste měli vědět

  • Owen Zastava Pitt patří k Lovcům Monster a spolu s dalšími lovci loví nejrůznější nadpřirozené potvory. Lovci Monster však nejsou jedinou loveckou společností, existuje i řada konkurentů z celého světa.
  • Owen je “Vyvolený”, což ve zkratce znamená, že je předurčen k velkým věcem. A k tomu, aby se střetl s “velkými věcmi”, dalo by se říci. Owenův otec byl kdysi varován “jakousi vyšší silou”, že jeden z jeho synů bude Vyvoleným a ponese obrovské břímě. Na jeho bedrech bude spočívat osud světa a tak podobně. Protože ale otec Owena netušil, který z jeho synů tímto Vyvoleným bude, snažil se pro těžkou budoucnost připravit oba syny (Owena a jeho bratra Moshe). Z Moshe se stal skvělý kytarista, který si užíval života, dokud se nestřetl s kultisty, kteří mu uřezali prsty. Mosh se s tím má problém vyrovnat, protože vláda zamaskovala problém s kultisty a monstry tak, že obvinili Moshe z požívání drog a nedbalosti (prý se Moshovi vymkly z rukou speciální efekty během vystoupení, což mělo za následek smrt či zranění lidí na koncertu) a zničili mu tak kariéru. To je třeba vědět, protože se s Moshem v této knize opět setkáme.
  • Owena zase jeho otec koncem předminulé knihy (Lovci Monster Vendeta) konfrontoval, vysvětlil mu čeho se celou dobu snažil tou svou drsnou výchovou docílit a chtěl, aby si Owen přečetl dopis, který sepsal. Dopis má obsahovat důležité informace především o znamení, které až Owen zahlédne, bude vědět, že přichází něco strašného. Po dočtení dopisu má Owenův otec zemřít. Jenže tomu se Owen pochopitelně snaží vyhnout a dopis si nechce přečíst.
  • Že Harbinger je vlkodlak už víme taky. Koncem minulé knihy bylo zřejmé, že navázal intimní vztah s jistou zástupkyní Kerkonenovou, ze které se stal vlkodlak také. Aby však nebyla lovnou zvěří pro lovce monster, musí získat výjimku z Fonasilu (Fond nadpřirozených sil), zrovna tak, jako Harbinger. Kdosi jménem Stricken zástupkyni od Harbingera odvede neznámo kam, aby pracovala pro vládu a vysloužila si výjimku. Kdo však Stricken je a o co mu ve skutečnosti jde?

O čem jsou Lovci Monster: Legie ?

Po minulém osvěžujícím vyprávění především z pohledu Harbingera tu máme návrat k pohledu na svět Lovců Monster očima Owena Z. Pitta (přátelé mu říkají Zed). Ten je opět s ostatními lovci připraven kosit příšery. Tentokrát ale začíná příběh zcela mírumilovně, totiž na první konferenci Lovců monster s názvem MKPLM, které se lovci rozhodnou říkat zkráceně “empém”. Akce se koná díky neznámému bohatému sponzorovi v hotelu Poslední drak v Las Vegas. Během konference jsou někteří lovci odvoláni do místnosti, kde dostanou “zakázku”, která se neodmítá. Jde o soutěž, kdo zakázku splní, má nárok na řadu dalších lákavých kontraktů od vlády. Lovci se vydávají  lovit. Ukáže se ale, že monstrum, které loví, je jen špičkou ledovce a po návratu do hotelu Poslední drak se rozpoutá peklo. Objevují se monstra z nočních můr jednotlivých lovců, mění se realita, probíhají divoké souboje v prostorách hotelu Poslední drak. Jak si s tím vším lovci poradí, a kdo (nebo co) stojí za zjevením všech těch příšer z nočních můr, se dozvíte v knize Lovci Monster: Legie.

Můj dojem

Lovci Monster mají dost vysoko nasazenou laťku a i tentokrát mě potěšilo, že si ji udrželi. Kniha nabízí vše, co již po předchozích dílech nadšeně očekávám, je tu napětí, akce, příšery všeho druhu a skvělý humor (v této knize se zdrojem zábavy stane především lovecká skupina se zkratkou PT). Tentokrát jsem si knížku vzala sebou na pracovní cestu do Itálie a byla jsem moc ráda, protože díky zdravotním potížím jsem tam měla nečekaně hodně času na čtení. A když už mám čas na čtení, jsem  moc ráda, že jsem mohla sáhnout po dalších Lovcích Monster!

Na obálce tentokrát uvidíte orka Skippyho a nějakou prsatici, kterou má být patrně Julie. Když odtrhnete oči, všimněte si chytře řešeného boku knížky. Ten se mi opravdu moc líbí. Máte tam maličký náhled z přední strany obálky a náboje, jejichž počet označuje kolikátá kniha Lovců monster tahle konkrétní je. Přehledné, nápadité, super!

O knize

Kniha Lovci Monster: Legie má 287 stran (27 kapitol a epilog). Autorem je Larry Correia. O překlad se postaral opět Jakub Mařík a o obálku Petr Willert. Knihu vydalo nakladatelství Fantom Print.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu