0
Doporučené Recepty

Recept na snadné a lahodné polomáčené máslové sušenky

Máslové sušenky jsou úžasné. Provoní kuchyň, jemně zakřupají, rozplývají se na jazyku… Není jim co vytknout. A když se ještě napůl namočí v dobré rozpuštěné čokoládě, pak jsou vyloženě neodolatelné.

Skvělé je i to, že jejich příprava je velice snadná, a pokud máte doma děti, můžete je zapojit. Ty mé například zbožňují vyvalování těsta válečkem a následné vykrajování nejrůznějších tvarů!

Co potřebujeme

  • 250 g hladké mouky
  • 90 g krupicového cukru
  • 175 g studeného másla na kousky
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • cca 1 lžíce vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • cca 1 tabulka oblíbené čokolády na vaření (já použila mléčnou)

Jak na to

Do mísy od robota nasypete požadované množství mouky, přihodíte cukr, sůl, nakrájené studené máslo, žloutek, vanilkový extrakt a přilijete mléko. Vše necháte zpracovat robotem do dobře propracované, kompaktní, téměř nelepivé hmoty.

Vyjmete těsto z mísy, uděláte z něj váleček a zabalíte do potravinové fólie. Těsto dáte do lednice odpočinout, minimálně na půl hodiny.

Troubu zapněte na horkovzduch a nastavte na 160 °C.

Připravte si plech, rozprostřete si na něj pečící papír a nachystejte si vál, hladkou mouku, váleček a vykrajovátka. Vál lehce poprašte hladkou moukou.

Odpočinuté těsto vyjměte z lednice i z fólie a rozválejte válečkem na plát tlustý asi 4 mm. Vždy, když se začne těsto příliš lepit k válu či válečku, poprašte místo lehce moukou. Na vyváleném plátu těstě můžete vykrajovat libovolné tvary a umístit je na pečící papír na plechu. Plech pak vložte do předehřáté trouby.

Teď musíte pečlivě hlídat těsto. Hotové je zhruba za 15 minut. Zrůžoví, ale nenechte jej zhnědnout. Máslové sušenky mají být světlé a ještě maličko ztvrdnou až budou chladnout na lince. Než se upeče první várka, můžete si nachystat tvary na várku další. Hotové sušenky nechte zcela vychladnout ( i když vím, že je těžké odolat!). 🙂

Když máme sušenky studené, je čas na další krok. Nalámejte si čokoládu a nechte ji rozpustit. Můžete tak učinit v mlékovaru nebo třeba v mikrovlnce (zapnete na cca 15 vteřin, promícháte a zase dáte na pár vteřin prohřát, dokud není čokoláda pěkně tekutá).

Sušenky z poloviny (nebo dle vlastního uvážení) namáčejte v čokoládě, pokládejte na talíř vyložený pečícím papírem a dejte do lednice, aby čokoláda ztuhla. A máte hotovo! Přeji dobrou chuť 🙂

Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?

Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥

Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například Domácí sušenky pro děti, které chutnají jako Esíčka nebo Máslové sušenky s mléčnou čokoládou.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu