0
Doporučené Recenze Rodina

Jaká byla sobotní návštěva Pražského filmového orchestru

Konečně jsme zase jednou vyrazili za kulturou. Zjistili jsme totiž, že se v Kinského zahradách koná koncert Pražského filmového orchestru.

Koncert začínal v 17 hodin, tak jsme si sbalili kempingové židličky, pláštěnky a obrovské obložené bagety, a vyrazili jsme. Děti nám pohlídala babička a počasí vypadalo lehce podmračeně. Také nám na začátku, kdy jsme se usazovali před začátkem koncertu, mírně sprchlo. My měli vlastní pláštěnky, a pro ty, kteří nebyli na takové počasí správně vybaveni, měli pořadatelé připravené jednorázové pláštěnky. Už jen to svědčilo o promyšlené přípravě koncertu a bylo to hezké gesto. Vstup byl zdarma a v prostorech se nacházelo několik stánků s občerstvením.

Dívala jsem se, jak se na pódium chystají hudebníci. Pohrávali si s naleštěnými instrumenty, ladili a připravovali se. Všichni byli elegantně oblečeni, včetně sympatické a velice vtipné paní Michaely Štrausové, která přednesla uvítací řeč a vždy po zhruba čtyřech skladbách řekla, na co se máme těšit dál. Seznam skladeb byl pevně daný, ale my si ho dopředu schválně nečetli, abychom byli překvapeni a mohli hádat, jestli poznáme, z jakého filmu melodie pochází. Hádat jsme nemuseli, protože názvy filmů, z nichž následující melodie měly být, nám vyzradila paní moderátorka, ale to nevadilo. Na konci jsme totiž měli stejně možnost hádat, protože byl kouzelný přídavek (dokonce třikrát), kdy nám nebylo řečeno, co se bude hrát.

Koncert byl zahájený nádhernou a extrémně provařenou znělkou 20th Century Fox, takové to tamtadadá tamtadadá jak se na začátku objeví logo. Pak Star Wars, Jak dostat tatínka do polepšovny (má oblíbená) a další klasiky, jako třeba Jurský park.

Dirigentem je pan Jiří Korynta a hlavním hostem koncertu byl pan Lukáš Herold, který zahrál na hoboj ukázku z filmu Misie.

Koncert byl báječný. I přes pobyt venku bylo vše výborně slyšet a po celý koncert už nezapršelo. Mračna se ovšem stahovala dál a zvedající se vítr umocnil například končící ukázku z filmu Interstellar. Slyšeli jsme také ukázku z filmu Mission: Impossible (k čemuž měla paní moderátorka opět vtipný komentář zahrnujícího Chucka Norrise), také zazněli Piráti z Karibiku nebo znělka Formule 1 (někdo mezi hudebníky měl na hlavě motoristickou helmu, ovšem nástroj jsem neviděla). Skvělá byla i znělka televizní soutěže Pevnost Boyard. Na koncert dorazilo plno lidí, ale když jsem se zvedla ze stoličky, na hudebníky jsem pořád viděla. I když jsem si původně říkala, že mi bude stačit se soustředit na zvuk, stála jsem často, protože i samotný pohled na hudebníky a pana dirigenta v akci byl zážitek.

Jak už jsem říkala, na konci jsme se dočkali dokonce tří přídavků, kde zazněla třeba i melodie z filmu Čelisti, Harry Potter nebo E.T. . Za mě to byl úžasný koncert a moc jsem si ho užila. Tleskala jsem tak, že mi málem upadly ruce. 😀

Také by se vám mohlo líbit...

1 komentář

  • Odpovědět
    Šestáková Alena
    12.9.2022 at 10:47

    Koncert musel být velkým zážitkem, škoda, že nejde absolvovat častěji. Zdravím b.A.

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu