0
Doporučené Recenze Recepty

Recept na Pastrami sendvič a další lahůdky z eDelikatesy

Ahoj přátelé,

jídlo je jedním z nejlepších způsobů, jak si ze všedního dne udělat nevšední. V dnešním článku vám ukážu jednoduchý recept na skvělý pastrami sendvič, supersnadné, ale pro oko i jazyk fantastické chlebíčky s paté (paštikou) a párty palačinky na párátku. A to vše ve spojení s úžasnými surovinami z eDelikatesy.cz.

eDelikatesy.cz – dobroty, které si skutečně vychutnáte

Řeknu vám, když člověk zkusí ochutnat něco tak skvělého, jako je třeba maso pastrami z e-shopu eDelikatesy.cz nebo jejich fantastické marmelády, je těžké vracet se k produktům ze supermarketu. Věřím, že si všichni zasloužíme ochutnat něco výjimečného, i kdyby alespoň na jeden večer. A tak pořádáme doma pravidelně jednou za čas večeři s přáteli, kdy uvaříme a hosté, pokud chtějí, donesou zákusek. Příště se prostřídáme, a zákusek chystáme my, což mi dá šanci vyzkoušet nové recepty nebo se pochlubit těmi starými a zároveň ochutnávat nová jídla a nápoje. Pro naše poslední takové setkání jsem se rozhodla připravit pohoštění z lákavých produktů z eDelikatesy.cz.

Chystala jsem pastrami sendvič, palačinky na párátkách, chlebíčky s paté a krekry se sýrem. Na obložený talíř jsem pak přidala hroznové víno a srolovanou šunku jamon a kolečka salámu. Byla to lehká a řekla bych až zážitková večeře, kde jsme mohli všichni ochutnat různé chutě během jedné večeře. Závěrem této večeře jsme si dali sladké, nejen palačinky s fantastickou marmeládou z lesních plodů, ale také fíky v čokoládě se slaným karamelem a ovoce v čokoládě. K pití jsme otestovali Hibernis, což je úžasný ledový cider, o kterém vám ještě povím víc. Tohle všechno a mnohem víc toho najdete na eDelikatesy.cz, kde každý produkt není jen kus jídla, ale skutečný zážitek.

Pastrami sendvič (recept)

Co potřebujeme

  • chleba (já použila podmáslový)
  • tavený sýr cheddar (plátky)
  • Dijon hořčice
  • maso pastrami
  • kysané bílé zelí (já použila 500 g, což mi stačilo na několik sendvičů a pak ještě spousta zbyla)
  • máslo na potření chlebů

Jak na to

Na přibližně dvacet minut dáme dusit zakysané bílé zelí z pytlíku (i s nálevem) a navíc s čajovou lžičkou mletého kmínu a přibližně hrnkem vody. Zelí by nemělo být potopené, vody by ale mělo být dostatek, aby se mohlo na nižší stupeň pohodlně dusit. Občas promícháme, nezapomeňte zakrývat poklicí. Že je zelí hotové zjistíme ochutnávkou – pokud již není zbytečně tuhé a dobře se kouše, máte hotovo. Potřeme trochou másla z obou stran plátky chleba. Množství zvolte podle počtů sendvičů. Na pánvičce na palačinky osmažíme tyto chleby z obou stran tak, aby dostaly zlatavou barvu a byly křupavé.  A jdeme vrstvit – plátek opečeného chleba tence pomažeme Dijonskou hořčicí, na hořčici naskládáme plátky pastrami, na pastrami rozložíme vidličkou zelí a na zelí plátky taveného sýra Cheddar. Přiklopíme druhým opečeným plátkem chleba a máme sendvič pastrami.

Tip: můžete zkusit nahradit kysané zelí salátem Colleslaw nebo tavený sýr Cheddar jiným sýrem, například Hermelínem. Nebojte se experimentovat.

Chlebíček s kachním paté a brusinkami, ozdobený petrželkou

Co potřebujeme

  • bagetu (v našem případě jde o tmavou bagetu)
  • paté
  • brusinky
  • petrželku

Jak na to

Z našeho obloženého talíře mělo úspěch vše, ale největšímu uznání se dostalo tomuto super snadnému chlebíčku. Jeho jednoduchost, vizuální atraktivita a chuťová dokonalost ho vynesly až do… No zkrátka z talíře zmizel jako první. 😀 Protože se jedná o skutečně jednoduchou chuťovku, zaměřte se na kvalitu použitých surovin. Jako podklad kupte kvalitní a dobré pečivo, pokud nepečete vlastní. V našem případě jsem vybrala tmavou bagetu, kterou jsem šikmým řezem nakrájela na plátky. Plátky bagety jsem pak potřela štědrou vrstvou kachního paté a na vrchu ozdobila asi polovinou čajové lžičky brusinek a lístkem petrželky. Dodá to jídlu barvu a zajímavější vzhled než když jen namažete paté na chlebíček. Brusinky navíc jdou chuťově skvěle s tímto paté dohromady.

Musím dodat, že toto kachní paté je nejlepší paštika, jakou jsem dosud ochutnala.

Chlebíček s hummusem a pečenou mrkví

Co potřebujeme

  • bagetu
  • hummus (krém z cizrny)
  • mrkve
  • olivový olej (asi 10 lžic)
  • čtvrt čajové lžičky soli
  • balzamikový ocet (cca jedna lžíce)
  • med (cca dvě lžíce)
  • koření (můžete použít například směs Grilovaná zelenina nebo jiné oblíbené koření)

Jak na to

Předehřejeme troubu na horní a spodní ohřev na 200°C. V míse smícháme olej, sůl, koření, med a balzamikový ocet. Trošku ochutnáme a pokud nám to přijde dobré, můžeme do marinády vložit asi centimetr a půl široké špalíčky očištěné mrkve. Já krájím mrkev šikmo. Pořádně je v marinádě obalíme a pak je vyskládáme na pečící papír a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme je asi 20 minut. Mezitím si namažeme plátky bagety hummusem. Opečené plátky mrkve pak naskládáme na vrch namazaných chlebíčků.

Krekry se sýrem a kuličkou vína

Jednoduchost a souhra zajímavých chutí… Toho dosáhnete dokonce i jen s pouhými třemi ingrediencemi. Krekry se sýrem a kouskem ovoce jsou oblíbenou součástí obložených talířů. Stačí vybrat dobré krekry, které se dají kombinovat se sýry, k nim chutný sýr a zakončit to osvěžujícím kouskem ovoce. Já vybrala krekry s černou solí a quinoou Paul & Pippa, které jsou skvělé jako podklad pro různé druhy sýrů. Jako sýr jsme vyzkoušely kravský sýr Mahon semicurado. Tento sýr má příjemnou chuť a ke krekrům se dobře hodí. Krekry se dají mlsat i samotné, protože mají zajímavou chuť, ale chuť sýra nepřebíjí, pouze ji zajímavě doplňují.

Šunka Jamon

Na následujícím obrázku je po levé straně srolovaná šunka Jamon, kterou doporučuji vyzkoušet. Má jemně slanou chuť a je skvělá nejen jako součást obloženého talíře, ale i k pečivu nebo do sendvičů. Navíc vypadá tak skvěle, že je těžké se udržet a neujídat ji už u přípravy obloženého talíře.  Je velmi tenká, a proto ji musíte z obalu vyjímat opatrně. V minulém článku jsme si s touto výjimečnou šunkou navíc chystali tapas, tak pokud hledáte inspiraci, rozhodně vyzkoušejte tapas s jablkem, hermelínem, španělskou šunkou Jamon a rukolou, zakápnutý medem.

Salám Salchichón ibérico, Montellano

Obložený talíř doporučuji dozdobit kulatými tenkými plátky salámu Salchichón ibérico. Jde o salám vyrobený z vepřového, dochuceného mořskou solí, pepřem, muškátovým oříškem a bílým vínem. Má velmi osobitou chuť a jen co ochutnáte, víte že máte na jazyku kvalitu. Na následujícím obrázku tento salám najdete okolo chlebíčků, jak kopíruje okraj talíře,

A teď… Něco sladkého na zub!

Párty palačinky

Z eDelikatesy. cz jsem si vybrala několik sladkých dobrot, protože já zkrátka miluji sladké. Nemohla jsem odolat. Nejprve jsem si vybrala marmeládu z lesního ovoce Las Doňas. Tato marmeláda se nádherně roztírá, je lehká a má nádhernou barvu i plnou chuť lesního ovoce. Skvěle se hodí i pro můj záměr, nakrájené srolované palačinky.

Co potřebujeme

  • 450 ml mléka
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžíce rozpuštěného másla (+ trochu rozpuštěného másla na potírání pánve)
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • pár kapek vanilkového extraktu

Jak na to

Rozšleháme vejce a přišleháme k nim mléko. Postupně pak přišleháváme hladkou mouku do tekuté, ale lehce husté konzistence, která připomíná řídkou kaši. Rozpustíme máslo a přilijeme do těsta, hned pečlivě vmícháme. Těsto můžeme nechat asi půl hodinky odpočinout v lednici, pokud máme čas. Pokud ne, rozehřejeme pánvičku na palačinky, zlehka ji potřeme máslem a smažíme palačinky (z obou stran). Hotové palačinky potíráme marmeládou a rolujeme do utažených ruliček, možná bych mohla říci spíš roládek. Ty rozkrájíme na asi dvou centimetrové kousky a napichujeme po dvou na párátka.

Tip: Pro větší efekt na vrch napíchněte ještě malinu.

Fíky v čokoládě se slaným karamelem Rabitos Royale

Balení fíků v čokoládě se slaným karamelem obsahuje šest kusů této geniální dobroty. Můžete se těšit na chutnou kombinaci lahodné čokolády, krémového vnitřku s fíkem a slaným karamelem a jemně křupavými semínky fíku. Je to úžasná harmonie nádherně se doplňujících chutí. Líbí se mi i zlaté vysoké balení této bonboniéry a kulatý obal stažený na vrchu kolem každého jednotlivého kousku.

 

Bonboniéra s ovocem v čokoládě Pablo Garrigos Ibanez

Kombinace čokolády a ovoce miluji. V luxusní kazetě Pablo Garrigos Ibanez najdete hned několik druhů ovoce namáčených v  čokoládě – jahody, ananas, borůvky, pomeranče, maliny a fíky. Je to šíleně dobrý. Zkuste schválně ochutnat a hádat, co za ovoce jste právě ochutnali. Na zadní straně obalu bonboniéry najdete pod obrázkem každého tvaru bonbónu ovoce, které obsahuje, takže si podle toho můžete ověřit svůj tip. Bonboniéra je to už od pohledu luxusní a proto by byla by podle mého názoru byla také skvělým dárkem pro milovníky čokolády.

Hibernis

K pití jsme zvolili výjimečný nápoj – ledový cider Hibernis. Na toto pití se vybírají pouze ručně sbíraná jablka odrůdy Verdialona, která se sbírají posledních čtrnácti dnů v prosinci na farmě v San Justu, kde se pak lisují tradičním způsobem a vzniká mošt. Nebudu zacházet do dalších detailů, o tom si můžete přečíst v detailu produktu na e-shopu, ale ještě řeknu, že získal ocenění Nejlepší ledový cider vyrobený na Asturias Nava Cider Festival 2018 a jeho ideální teplota pro podávání je 8 ° C .

Naše testování: Hibernis má medově zlatou barvu a je balený v elegantní lahvi s graficky vydařenou etiketou. Celá lahev působí jako malý poklad ještě před tím, než jej otevřete. Po otevření a nalití do sklenice odhalíte jeho nádhernou strukturu a jablečnou vůni. Jeho chuť je jablečno – vinná, sladká a tak akorát silná. Jde o alkoholický nápoj, který si mě naprosto získal. Nedivím se, že získal ocenění, je totiž opravdu úžasný. Připadáte si, jako byste seděli pod jabloní v sadu se slamákem na hlavě a sluníčko vás hřálo do tváře. Akorát místo sluníčka na tváři vás bude příjemně hřát Hibernis v krku.

Závěrem

Jídlo chutná nejlépe, když si jej můžete užít společně s rodinou nebo přáteli. Doufám, že vyzkoušíte produkty z eDelikatesy.cz a recepty, které jsem vám tady představila, protože jsem si jistá, že nebudete litovat. Žijeme jen jednou, tak je třeba si občas dopřát. 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu