0
Doporučené Recenze

Tereza Brodská a její knižní novinka: Moje máma Jana Brejchová

Dnešní recenze se bude týkat knižní novinky s názvem Moje máma Jana Brejchová, kterou dala dohromady Tereza Brodská a Jana Podskalská.

Tato kniha je  nepřehlédnutelná, vizuálně krásná. Celá na mě působí, jako by ji dával dohromady skvělý designer.

Není to žádná tenká knížečka, má 408 stran a váží přibližně 1259 g (alespoň podle mé kuchyňské váhy 😀 ). Je to zkrátka pořádná kniha.

Můj názor

Vzhled knihy

Kniha Moje máma Jana Brejchová mě hned zaujala obálkou. Nikdy bych nečekala, že jde vést text přes krk osoby tak, aby to nerušilo celkový dojem, ale tady se to podařilo. Celá kniha na mě působí, jako na grafika, velice povedeně. Je to moderní pojetí vzpomínek. Líbí se mi, že kniha nepůsobí laciným dojmem, je propracovaná, má pevné desky s vyraženým textem, kvalitní vazbu a praktickou červenou záložkovou šňůrku.

Obsah knihy se mi rovněž moc líbí. V první řadě oceňuji množství a osobitost fotografií, které by neměly chybět v žádné životopisné knize. Text je krásně přehledný a chytře upravený tak, že víte, jakou část vypráví Jana Brejchová a jakou její dcera, Tereza Brodská. Jednoduše řečeno, paní Brejchová má text, který je tučný, kdežto dcera ten klasický. A ono to vizuálně funguje a přijde mi to originální.

Na kvalitním papíře najdete jak fotky černobílé, tak barevné. Některé jsou menší, jiné pokrývají celou dvoustranu. Některé ukazují snímek z práce, divadla či filmu, jiné jsou až kouzelně osobní a přirozené.

Obsah knihy

Mám pocit, že dělat ve filmové či herecké branži je zkáza pro vztahy. Ať už jsem četla jakýkoli životopis nebo zkrátka jakoukoli knihu týkající se herců či režisérů, obvykle to byli lidé, kterým to ve vztazích haprovalo. Kolik dokumentů o lidech v těchto profesích jsem už viděla, a kolik z nich mělo jeden pevný, kvalitní vztah se svým manželem či partnerem? A se svými dětmi? Jistě to bylo spíš vzácností. Jak paní Brodská vzpomíná, máma doma moc nebyla. Podle všeho Terezu vychovávala především její teta. Já osobně si neumím představit, že bych jakékoli práci dala přednost před rodinou, ale v tomto oboru to bude asi běžnější, než se zdá.

Na druhou stranu se z těchto lidí stávají zapálení profesionálové, kteří divadlem, filmem nebo obojím doslova žijí. Nenechají se spoutat klasickou vizí rodiny a manželství, vytváří si vlastní svět, kde vše vyvažují po svém. Není možné to někomu zazlívat, protože to si každý člověk musí udělat sám tak, aby byl spokojen. Píšu o tom hlavně proto, že celou knihou je propleteno zklamání paní Brodské, že neměla u sebe v dětství rodiče tolik, kolik by si byla přála.. Možná se znala s hvězdami českého filmu, ať už rodiči nebo Jiřinou Jiráskovou, Milošem Formanem či Janem Werichem, ale k čemu to je, když si jako dítě neužije vlastní rodiče jako rodiče?

Herecká kariéra paní Jany Brejchové je úžasná. I když to občas neměla lehké, jak v soukromí, tak v práci, tak dokázala ztvárnit obrovské množství postav a zanechala v historii českého divadla i filmu trvalou značku. Díky této knize můžete poznat její pracovní i osobní život, z pohledu samotné herečky, i její dcery. Občas v knize narazíte i na vzpomínky hereččiných kolegů, třeba pana Jana Kačera, který vyprávěl, jak spolu natáčeli i jak se rozkmotřili. Z knihy je patrné, že to byla pořádná jízda a paní Brejchová toho hodně zažila.

O knize

Knihu Moje máma Jana Brejchová vydalo WWA photo ve spolupráci s nakladatelstvím Euromedia. Má 408 stran, pevné desky a záložkovou šňůrku. Napsala ji Tereza Brodská a Jana Podskalská, grafickou úpravu obstaralo designové studio Belavenir. Fotografie jsou od tolika fotografů a zdrojů, že Vás milí čtenáři nechám si je dohledat v knize. 🙂 Za knihu nakladatelství Euromedia velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu