0
Recenze

Kniha Sladké bary

Kdo by neměl rád načančané sladkosti, krásné dorty, vymazlené výlohy cukráren a společenské akce se stoly obloženými dobrotami. Sladké bary mohou vypadat různě, v případě této knihy jsou dokonce tématicky laděné. Inspiraci pro různé sladké bary, spolu s přehlednými recepty, najdete v této zajímavé kuchařce s názvem Sladké bary od Stáni Mutlové.

Můj dojem

Na tuto knihu Sladké bary jsem byla velice zvědavá. Má čtvercový formát, pevné desky, pyšní se celostránkovými fotografiemi a má povedenou grafiku. Líbilo se mi i úvodní slovo. Tahle kuchařka není jen pro profesionální cukráře a zaměstnance cateringových firem, kteří plánují pro větší akce sladké bary. Je pro každého. Nejen, že se tak obyčejný smrtelník může blýsknout před návštěvou, ale i pro běžné domácí kuchtění jsou tu vhodné recepty. Využít je můžete pro přípravu narozeninové oslavy, nebo si jen tak ke svačině udělat třeba čokoládové cupcaky, tak jako jsem to udělala já. Ještě než se ale pochlubím výsledkem, vrátím se k obsahu knihy.

Obsah

  • Jak to celé začalo
  • Piknik u babičky na zahradě
  • Velikonoce
  • Sladká pohádka
  • Ledové království
  • Vzhůru do oblak
  • Dušičkové hýření
  • Sex ve velkoměstě
  • Elfí svatba
  • Karlík a továrna na čokoládu
  • Staročeské Vánoce
  • Základní recepty

Každé z těchto “témat” obsahuje několik receptů na různé dobroty. Například hned v prvním, Pikniku u babičky na zahradě, najdete recepty na malinové tartaletky, vyletněný sněhový dort, křupavé cookies, bezovou limonádu či Míšu ve skleničce. V o něco dekadentnějším Karlíkovi a továrně na čokoládu zase najdete duhové cupcaky, sušenky Willyho Wonky, Karlíkův čokoládový dort a banánové smoothie.

Recepty jsou přehledně napsané a pochopí je i ten, kdo není vystudovaný cukrář. Všechny suroviny snadno seženete v běžném supermarketu. Ze zvědavosti jsem se jala hned jeden recept vyzkoušet. Rozhodla jsem se pro čokoládové cupcaky, které na fotce vypadají skvěle, hlavně díky čokoládovému krému, a které jsme mohli otestovat celá rodina. Nakoupila jsem jen zakysanou smetanu a několik lepších mléčných čokolád, zbytek ingrediencí jsem měla doma. Umíchala jsem těsto na muffiny, naplnila košíčky a krok po kroku následovala recept. Upečené a vychlazené jsem je zdobila umíchaným čokoládovým krémem. Autorka doporučuje krém nechat v lednici minimálně půlhodinku, já jej nechala chladit hodinu, aby dobře držel tvar. Muffiny se povedly, dokonce i můj manžel je pochválil. A když nějaké jídlo pochválí on, stane se recept stálicí našeho repertoáru.

Některé delší recepty jsou vtipně a prakticky schované do rozkládacích stránek. Na konci každé rubriky jsou Tipy na dekorace.

 

Design a fotografie

Moc se mi líbí design jednotlivých stránek. Díky zvolenému fontu je každý recept krásně čitelný a přehledný. Líbí se mi nadpisy tvořené jednoduchým, ale výrazným bezpatkovým písmem. Stránky s recepty jsou doplněné o praktické informace o náročnosti (tu odhadnete dle počtu nakreslených kuchařských rukavic, jedna rukavice znamená velmi snadné, čtyři rukavice znamenají, že recept je vhodný pro zkušené kuchaře/cukráře). Dále zde najdete informace o časové náročnosti, případně počet kusů hotových dobrot (například dortových lízátek). Recepty občas obsahují “něco navíc” s různými tipy. Takové “něco navíc” najdete i na konci knihy, v rubrice Základní recepty, kde jsou bonusové recepty a tipy.

Fotografie jsou také parádní. Je vidět, že si se sladkými bary za účelem focení vyhrála nejen autorka, ale nejspíš celý tým lidí, protože dekorace, dobroty i modelové jsou skvělí. Takový Lukáš Pavlásek (že to je on!) stylizovaného jako Festera Adamse (z Addamsovy rodiny, v rubrice Dušičkové hýření) vypadá vážně dokonale.

Pěkné jsou i jemné doplňkové ilustrace.

Knihu vřele doporučuji všem milovníkům krásných a originálních kuchařských knih a sladkých dobrot celkově. Je krásná, recepty jsou “funkční” a s hotovými sladkostmi okouzlíte jakéhokoli oslavence i běžnou návštěvu.

O knize

Sladké bary napsala Stáňa Mutlová, kniha má 184 plus 4 vyklápěčky (8 stran pro delší recepty). O fotografie se postaral David Turecký, o  design Fugart a knihu vydalo nakladatelství SmartPress, kterému tímto za Sladké bary velice děkuji.

AKCE

Smart Press je malé nakladatelství a v jejich kuchařkách a dalších krásných knihách najdete spoustu inspirace na recepty, návody a tipy na nejrůznější tvoření, zahradničení. Využijte jejich letní akci a předzásobte se. Na všechny knihy mají 30% slevu, akce platí do konce července.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu