0
Recenze Rodina

Hans Christian Andersen – Kniha pohádek

Měla jsem nějaké pochůzky po městě a po cestě jsem potřebovala zajít koupit plastovou paletku do Levných knih. Tyhle paletky jsou skvělé, protože se snadno omývají a mají v sobě praktické “žlábky”, ve kterých se udrží voda i barva. Stojí pouze 19 korun a já je ráda používám.

Jak jsem tam tak vešla, procházela jsem kolem pyramid z knih. Miluji knihy. Zvláště mě vždycky zaujmou ty dětské, protože hýří barvami, nádhernými ilustracemi a různorodými obálkami. A pak mi jedna kniha padla do oka. Tedy, spíš do ruky. Bichle (tedy jinak řečeno tlustá kniha) s názvem Hans Christian Andersen – Kniha pohádek a s půvabnou obálkou. Zalistovala jsem v ní. Pěkný čitelný font, velké řádkování, líbivé ilustrace. A bylo jasno! Knihu pohádek Hanse Christiana Andersena jsem si, spolu s paletkou, nesla k pokladně. Tenhle nový poklad do dětské knihovny stál 199 korun, což mi za tuhle konkrétní knihu přijde jako super cena.

Naposledy jsem kvůli pěkné obálce koupila pohádku o velrybě Gerdě a pohádky bratří Grimmů. Ani jedna knížka není úplně ideální pro malé děti a relaxační čtení, protože pohádky bratří Grimmů jsou poměrně temné a velrybce Gerdě povraždí velrybáři půlku rodiny. Ano, jsou to výtvarné skvosty, které ve své knihovně mám ráda a neměnila bych je, ale když přijde na to přečíst malým dětem něco před spaním, volím veselejší pohádky. A i když H. CH. Andersen nepsal vždycky pohádky veselé a růžové, přeci jen jich alespoň pár v porovnání s předchozími dvěma knihami má.

O knize

Kniha má 512 stran, 50 pohádek a je rozdělena tématicky do pěti kapitol.

  • Cestování za objevy
  • Dívej se kolem sebe
  • Ponaučení
  • Přátelé a nepřátelé
  • Neobvyklé příběhy

Pokud jsem to pochopila dobře, na ilustracích se podílelo devět výtvarníků. Knihu vydalo nakladatelství Svojtka & Co., s. r. o. v roce 2015 z anglického vydání Hans Christian Andersen´s Fairy Tales. Překlad zpracovala Vlasta Benešová. Schválně jsem knihu zvážila a váží 1407 gramů! Takže dávejte pozor, aby vám nespadla na nohu 😀

Vlastní dojem

Zkusmo jsem včera večer přečetla dvě pohádky – Dědeček má vždycky pravdu a Císařovi nové šaty. Knížka se četla velmi dobře. Uznávám, že mám radši knížky s pevnou vazbou, ale jinak této knížce nemám, co bych jí vyČETLA 😀 H. CH. Andersen (nechci pokaždé vypisovat celé jméno spisovatele, nemějte mi to za zlé) má svůj osobitý styl psaní. V pohádkách najdete ponaučení i atmosféru. Od něj je například tolik známá Ledová královna, ze které na mě vždycky dýchá chlad, když tu pohádku čtu, slyším nebo vidím v nějakém dalším provedení. Pohádky poskytují bohaté prostředí pro fantazírování. H. CH. Andersen maluje slovy nádherné světy a nabízí originální příběhy, které si zapamatujete.

Dětem se pohádky také líbily. Smály se nahatému císaři bez šatů. Koukali mi přes rameno na obrázky. A já se díky dobře zvolenému fontu a řádkování nezasekávala během čtení.

Knížku tedy mohu jen doporučit! 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu