0
Doporučené Recenze

Jak jsem si zamilovala audioknihy s Jackem Reacherem z Audiolibrix.com

Já jsem velký milovník papírových knih. Těch opravdových, co můžete držet v rukou, čichat jejich vůni, zakládat si mezi stránky oblíbenou záložku. Dalo by se říci, že jsem měla problém přejít i na čtečku, natož pak na audioknihy. Ale pak jsem zjistila, jak skvělé a praktické audioknihy mohou být. A že to nemusí být buď a nebo. Pro každou příležitost je zkrátka lepší něco jiného a můžeme tak využívat všechny dostupné možnosti, podle toho, co se nám zrovna nejvíc hodí.

Audioknihy pro nejrůznější případy

Momentálně čtu průměrně pět knih měsíčně, někdy více, někdy méně. Papírových knih se jen tak nevzdám. Ale došlo mi, že mohu “nasávat” různé příběhy i v situacích, kdy držet knihu není ideální.

Kdy se hodí audiokniha víc než papírová kniha?

  • na procházce se psem
  • před spaním
  • ve vaně
  • u vaření
  • u cvičení (pokud nepreferujete hudbu)
  • u domácích prací (žehlení, mytí nádobí, utírání prachu…)
  • při jízdě autem (či autobusem a při letu letadlem)
  • u bazénu nebo na pláži
  • při bolesti či únavě zraku

A u různých činností, které tolik nezaměstnávají mozek.

Jak mě nadchly audioknihy

Hodně záleží na tom, co si vyberete za titul a kdo knihu namluví. Já si zamilovala audioknihy, když jsem slyšela Lovce Monster namluvené jistým úžasně talentovaným amatérem, kterého nebudu jmenovat. Byla to nejlépe amatérsky namluvená audiokniha, kterou jsem kdy slyšela. Díky tomu jsem si zamilovala jak sérii Lovců Monster, tak audioknihy obecně.

U audioknih si člověk může vychutnat herecký výkon, původní knihu si užít “zase trochu jinak” a vychutnat si i různé zvukové detaily, například znělku či jiný zvukový doprovod.

Série Jack Reacher od Lee Childa, namluvená Vasilem Fridrichem

Další mojí láskou mezi audioknihami se stala série Jack Reacher, kterou napsal Lee Child a namluvil Vasil Fridrich. Dívala jsem se i po amatérsky namluvených verzích, ale to, jak Reachera namluvil pan Vasil Fridrich je jednoduše nenahraditelné. Ve verzi namluvené profesionálně Vasilem Fridrichem a jistým amatérem byl tak propastný rozdíl, že jsem se vrátila k profesionální verzi na Audiolibrix.com a jiné neposlouchám.

Audioknihy, čtečky a papírové knihy

Pochopila jsem výhody jednotlivých variant. Došlo mi, že papírové knihy jsou skvělé pro čtení, když to situace dovoluje a vy se chcete knížce zcela poddat a nedělat u čtení nic dalšího. Poslouchání audioknih je skvělé u činností, které nevyžadují plnou pozornost.

Jsou situace, kdy je příjemnější knihy číst a situace, kdy je příjemnější je poslouchat.

Čtečka je výborné řešení, pokud chcete šetřit místo v kufrech na dovolenou a zároveň si přečíst klidně i více knih. Pokud vám na dovolené stačí knihy poslouchat, sáhněte opět po audioknihách. Na dovolené beru knihy ráda, akorát jsou vystavené nebezpečí v podobě písku, vody (a vlhkosti), špíny a tak dále. Když nás nedávno semlely kroupy v Itálii, byla kniha, kterou jsem měla sebou, prakticky na odpis. Čtečka by to asi taky nevydržela. Ale telefon, který mám velice často u sebe, by měl největší šanci i takovou situaci přečkat.

Audiolibrix.com

Existuje celá řada e-shopů s audioknihami. Já dnes zmíním Audiolibrix, který jsem si zamilovala díky Reacherovi.  Audiolibrix nabízí více než 11 000 audioknih k okamžitému stažení. Není to sice úplně zadarmo, cena audioknihy se často rovná či blíží ceně papírové knihy, ale jsou různé akce, kterých lze využít nebo si můžete zaplatit výhodné předplatné.

Jaké další audioknihy mě lákají?

Jestli hledáte inspiraci, třeba vás zaujmou knihy, na které mám teď zálusk já. Tady přikládám šest ukázek z audioknih, které můžete zakoupit na Audiolibrix.com. Schválně si všimněte, jak například knihu Toma Feltona namluvil herec, který mu propůjčuje svůj hlas i ve filmu.






Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu