0
Domácnost Doporučené Rodina

Halloween 2021

Ahoj milí čtenáři,

je tu konec října a prý na nějakou dobu poslední opravdu pěkný den. A taky je tu Halloween, svátek plný strašidel a sladkostí.

Myslela jsem si, že Halloween je svátek z Ameriky, ale ukázalo se, že jde o keltský svátek původem z Irska.  Zajímavé, že?

Halloween se slaví 31. října, což je předvečer Všech svatých. Právě jeho název je odvozen od „All Hallow’s Eve“, což je v překlad právě předvečer Všech svatých. V Americe se tento svátek těší veliké oblibě. K nám se pomalu dostává, v obchodech najdete už halloweenské dekorace a převleky.

Jak Halloween probíhá

Děti chodí po domácnostech a říkají Trick or treat, tedy koledu, nebo něco vyvedu, a když nedostanou nějakou koledu (často jsou to sladkosti), tak třeba hází vajíčka na dveře. Když koledu dostanou, pokračují k dalšímu domu. Oblíbené jsou i halloweenské večírky pro dospělé nebo samotné chystání dekorací, například dlabání dýní. Typická halloweenská barevná kombinace je oranžovo černá.

Halloween u nás

Letos jsme slavili Halloween podruhé. Děti byly tak nadšené, že jsme se rozhodli loňský úspěch zopakovat. Udělali jsme to jen jako malou akci, ale příjemnou. Moje sestra s rodinou měli vážně skvělé kostýmy, u nás doma byly spíš jednodušší masky, upekla jsem s dětmi hrobečkové muffiny a dušičkové pusinky podle receptů z jedné ze série knih Apetit. Konkrétně podle té opěvující americkou kuchyni. Pak jsme po domě rozházeli umělé šváby, žáby, pavouky a další havěť a večer jsem rozsvítila čajové svíčky v různých lucerničkách a keramických dýních a dokonce i jednom duchovi. Některé z dekorací jsem měla z Pepca, takže mě to ani nestálo moc peněz. Moje sestra sehnala z Pepca perfektní chechtající se plastové dýně. V Lidlu jsem nakoupila nějaké tematické sladkosti a byli jsme hotový. S datem jsme se trochu sekli, protože jsme Halloween oslavili den předem, ale to nikomu nijak zvlášť nevadilo. Večer měla být dokonce vidět polární záře, ale i přesto že jsme zajeli kousek za Písek, abychom se zbavili světelného smogu města, tak jsme nic pořádně neviděli. Byla to veliká škoda, protože vidět polární záři je jedním z mých velkých přání.

Děti nakonec koledovat nešly, ale nějací koledníci dorazili k nám. Bylo to moc fajn, takže příští rok, jak to tak vypadá, Halloween oslavíme zas. Mějte se všichni krásně!

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Blanka
    31.10.2021 at 17:28

    Moc mě bavite, díky

    • Odpovědět
      Bára
      1.11.2021 at 8:17

      to mě těší, děkuji že čtete tento blog 🙂

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu