0
Domácnost Doporučené

Zahradníkův deník: Jak zalévat bylinkový záhon

Moji milí zahradníci začátečníci, vítejte u nového článku.

Tak jsem zjistila, že ani zalévání není jen tak. Představte si to! Mám tu pro vás proto pár tipů, jak zalévat záhon tak, aby byli bylinky spokojené. Je to jen pár rad, ale přesto vím, že se hodí. 🙂

1) Nejlepší je voda dešťová

Máte-li možnost za deštivých dní dešťovou vodu pochytat, třeba do sudů, udělejte to. Voda dešťová zahrádce prospívá lépe než voda z kohoutku.

2) Vodu, která není dešťová, nechte odstát

Rostlinky nemají rády teplotní šok ani chlór, proto je vždy lepší vodu z kohoutku (pokud ji používáte) nechat alespoň den odstát.

3) Není nutné zalévat každý den

Podle různých zdrojů, které jsem procházela, je lepší zalít zahrádku konví pořádně jednou za pár dní, než každý den zalévat jak blázen. Je fakt, že třeba já mám u manželovi mamky na zahrádce libeček, kterému věnuji minimum péče a je z něj už pomalu pořádný keř, jak se krásně rozrůstá. Ale je to také tak, že každá rostlina i bylinka může mít jiné požadavky na zavlažování, třeba tymián a rozmarýn snesou půdu sušší, zatímco pažitka nebo meduňka mají radši větší vlhkost.

4) Ideální je (zvláště v horkých dnech) zalévat ráno či večer

Aby se rostlinky nespálily, zalijte zahrádku buď ráno, ještě než začne slunce pálit ostošest nebo k večeru, kdy sluneční žár zeslábne. Voda by ale na listech neměla být prý ani přes noc, tak zalijte v takovou dobu, aby z listů stihla oschnout.

5) Pozor na prudký proud

Zaléváme hadicí s rozprašovacím nástavcem nebo konví. Nikdy ne prudkým proudem, který by mohl rostlinky poškodit. O tom jsem se přesvědčila sama. Popravdě mi přišla nejlepší konev, protože když jsem nastavila hadici z rozprašovačem, tak mi přišlo, že bych u záhonku musela stát hodinu, než by se vůbec dal považovat za zalitý. Silnější proud z hadice zase mohl vyrvat rostlinky z půdy. Klidně proudící voda z konve mi tak osobně přijde jako nejlepší řešení.

Šťastné pěstování a bohatou úrodu, přátelé!

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu