0
Domácnost Doporučené

Zahradníkův deník: Co dělám v lednu

V zimě zahrada odpočívá. Ale moje zahradnické já má napilno. Začátek nového roku je pro mě, ze zahradnického hlediska, časem plánování a nákupů. Jakých a proč?

Na podzim se vše zkrátilo a ostříhalo a tím pomalu skončila u rostlin co pěstuji, sezóna.  U odvážnějších zahradníků je nebo bude brzy čas na domácí předpěstování rostlinek, které si pak někdy během března, dubna či května přesadí ven. Já si ještě nejsem jistá, jestli budu doma předpěstovávat rostlinky ze semínek. Na obalu od Okurky seté (čili hadovky) nebo hlávkového salátu, to doporučují, tak to možná zkusím.

Co plánuji pořídit

Hlavně ale teď hledám vhodné nádoby na pěstování. Ráda bych si přidala dva stejné vyvýšené záhony k tomu, co již mám, několik závěsných truhlíků na plot a možná nějaké další samostatné truhlíky či květináče.

Budu k tomu všemu samozřejmě muset sehnat dobrou zeminu a hnojivo, i když mi něco málo možná zbylo z loňského sázení.

Sehnala jsem už semínka od rostlin, které chci zkusit vypěstovat ze semínek, jako je cukrový hrášek, kopr, hlávkový salát a setá okurka. Ještě bych ráda mrkev, ale na tu čekám, až ji naskladní. Semínka jsem koupila na e-shopu permaseminka.cz, kde mají hezky popsáno, jak se jejich semínka pěstují. A jestli vás jako mě zajímá, co jsou permasemínka z permaseminka.cz, pak jde o nehybridní semínka pěstovaná v České republice, bez chemické ochrany. Další plus je menší ekologická stopa a možnost  si je pro svou potřebu množit sami, dle potřeby.

Pak už chci sazeničky (pro libeček, levanduli, pažitku a mátu) a sazečku, což jsou prý malé cibulky, pro pěstování jarních cibulek. Letos doufám i vysadíme nějaký ten strom na zahradě, ale to se uvidí. Co bych ještě moc ráda zasadila, je keř s malinami (ostružiník maliník čili maliník obecný).

Co chci letos vysadit

Jak víte, nemluvila jsem dosud o jahodách, protože jsem na podzim obdržela několik rostlinek, které mohu zasadit. Takže jahody mám, tralala. U máty je třeba vědět, a to jsem zjistila asi před dvěma lety, že musí mít samostatnou nádobu, ve které rostou. Mají tendenci se množit a zadusí jakékoli rostliny, které vedle nich vysadíte. Já takhle přišla o kopr, meduňku a koriandr, který bych si taky ráda časem vysadila, pokud na to bude čas, chuť a prostor. Také jste si možná všimli, že jsem do seznamu připsala pažitku, i když ji už mám. Mám pocit, že jsem ji používala víc, než kolik mi jí rostlo, takže k té původní přisadím další.

Tip navrch

Pokud přemýšlíte, co jde ještě na zahradě v zimě udělat, nachystejte krmení pro ptáčky. Mě se moc líbí představa speciálního krmítka, které umí opeřené návštěvníky vyfotit!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu