0
Doporučené Recenze Recepty

Horká čokoláda se skořicí, šlehačkou a marshmellows, perfektní nápoj pro zimní dny

Dnes tu mám recept na horkou čokoládu se skořicí, která je poctivá, zahřeje a pohladí po duši. Když je zima, jste unavení, máte špatnou náladu a chuť na sladké, je tohle perfektní nápoj.

U horké čokolády mám vždy pocit, že je to tekutá laskavost. Nemusí jí být moc, někdy stačí i malý šálek a z pochmurného dne je reklama na hygge. 😀 Při této příležitosti vám můžu rovnou představit e-shop pravebio.cz, od kterých mám pro tento nápoj zásadní ingredience, tedy čokolády. Ale ne obyčejné, kdepak. Žádná šizená zešedlá čokoláda, co kakaové boby viděla tak leda z rychlíku. Tohle je tak kvalitní čokoláda, že by se ji nestyděl používat ani profesionální cukrář. A ještě jsem neodolala jejich krásné ceylonské skořici.

Ceylonská skořice

Na českém trhu se nejčastěji prodává skořice čínská (Cinnamomum cassia nebo také Cinnamomum aromaticaum). Ta pochází z příbuzných, ale odlišných rostlin než skořice pravá. Účinky pravé skořice, jejichž zástupcem je i skořice, kterou jsem si pořídila na pravebio.cz, jsou lepší. Pravou skořici od její čínské příbuzné rozpoznáte hlavně v podobě celých tyčinek srolované sušené kůry. Pravá skořice má totiž na řezu více tenkých vrstev.

Pravá skořice má široké využití. Je super do horké čokolády a svařeného vína, ale v práškové podobě se hodí i při pečení, do štrúdlů, buchet, sušenek či koláčů. Můžete ji využít i na skořicové šneky. Další výhoda skořice? Nádherně voní!

Ceylonská skořice z pravebio se prodává pod značkou Ceylon Kokonati. Tato firma usiluje o 100% zero waste produkci, vyrábí a balí produkty na jednom místě, jejich produkty jsou single origin, z eticky sklízených non GMO surovin.

Věřím, že se vyplatí koupit si pořádnou kvalitní skořici. Znáte rozdíl mezi českým a čínským česnekem? Myslím, že u skořice to bude podobný rozdíl.

Čokolády Chocolat Madagascar

Vybrala jsem si vysoce kvalitní, luxusní čokolády značky Chocolat Madagascar. Tato značka nabízí tree to bar čokolády, což znamená, že byla vyrobena a zabalena v místě, kde byly použité bio kakaové boby vypěstované. Jejich čokolády jsou tak kvalitní a chuťově komplexní, že vyhrávají i mezinárodní ceny.

80% mléčná čokoláda na vaření a pečení

Tato čokoláda je skutečně zajímavá. Jde o cukrářskou čokoládu s vysokým procentem kakaa, která se vyznačuje snadným rozpouštěním a především bohatou výraznou chutí. Dle popisu byste měli mít možnost rozpoznat chutě pralesního ovoce a smetanové i karamelové tóny. Čokoládu tvoří nedeodorizované kakaové máslo, bio kakaové boby z oblasti Grand Cru de Sambirano a plnotučné mléko. Je mírně slazena třtinovým cukrem. Čokoláda navíc zvítězila v soutěži International Chocolate Award.

V balení je 1 kg čokolády, tedy přesněji 10 tabulek, přičemž každá z nich váží 100 g.

Mé hodnocení

Čokoláda se skutečně krásně rozpustila. Nádherně voní, cítila jsem ji dokonce i přes balení. Líbí se mi šikovné balení po tabulkách, se kterými se rozhodně manipuluje lépe, než kdyby to kilo čokolády byl jeden velký blok v celku. Čokoláda je podstatně méně sladká, než na co jsme tady v Čechách zvyklí, třeba s Milkou nebo podobnými čokoládami to zkrátka nesrovnáte. Nejen sladkostí, ale ani kvalitou. Zatímco běžné čokolády mají povrchní přeslazenou chuť, tahle čokoláda je požitek pro gurmány a výborně se hodí do čokoládových receptů, jako například do čokoládového suflé. Není hořká a má bohatou chuť, kterou si doporučuji vychutnávat po jednotlivých čtverečcích. Zkrátka si dejte jeden čtvereček této luxusní čokolády do úst, nechte ji rozplynout a soustřeďte se na chuť a texturu. Až ji ochutnáte, použijte ji k vaření či pečení, pro což je tato luxusní cukrářská čokoláda primárně určena.

Tahle čokoláda je rozhodně výjimečná. Využijte ji pro sladké vaření či pečení.

50 % mléčná čokoláda z Madagaskaru

Pro ochutnání a svůj exkluzivní nápoj jsem si vybrala tuto čokoládu, která pochází rovněž z údolí Sambirano z Madagakaru. Tato luxusní čokoláda vyniká svou příjemnou komplexní chutí, získala sedm mezinárodních ocenění a je tak výjimečná, že se jí nemusíte bát i darovat jako dárek. I přes to všechno vás tahle tabulka čokolády vyjde na krásných 145 korun.

Mé hodnocení: Lahodná tabulka čokolády, která se výborně hodí jak na horkou čokoládu, tak na prosté vychutnání po kouscích. Má nádhernou, příjemně sladkou bohatou chuť, která se od čokolády uvedené výše překvapivě celkem dost liší. Nevím, čím to je, možná množstvím kakaa.

Tahle čokoláda si mě absolutně získala. Je naprosto úžasná, chutí, vzhledem, vším. Doporučuji vyzkoušet!

Horká čokoláda se skořicí, šlehačkou a marshmellows, perfektní nápoj pro zimní dny

Horkou čokoládu si dělám hlavně v zimě a nedělám si ji každý den, mám ji spíš jako nápoj, který je pro mě svátkem. Proto mu také věnuji čas, kvalitní ingredience, lásku, hraji si ze zdobením a hotovou horkou čokoládu si vychutnávám pomalu a soustředěně. Zkuste to také tak.

Co potřebujeme (na cca 3 šálky nápoje)

  • kvalitní mléčnou čokoládu 300 g
  • jednu celou skořici
  • plnotučné mléko cca 400 ml
  • smetanu ke šlehání (min. 33%)
  • moučkový cukr (budete případně přidávat do šlehačky podle chuti, po troškách!)
  • malé marshmellows (mám z Marks and Spencera, ale můžete si koupit normální Jojo v obchodě a nastříhat je kuchyňskými nůžkami na čtvrtiny)
  • elektrický šlehač mléka (já mám z Ikei za 49 korun)

Jak na to

Vezmeme si mlékovar. Nalijeme do něj vodu a necháme zahřát. Prosím vás, pro ty, co nemají s mlékovary zkušenost, ta voda se lije do nádržky, která vodu drží ve stěnách mlékovaru. Takže ne, nelije se do prostoru, kam přijdou pak všechny ingredience na horkou čokoládu, pozor na to.

Do mlékovaru nalijeme plnotučné mléko, přihodíme jednu celou skořici, necháme lehce zahřát a přidáme nastrouhanou nebo nalámanou čokoládu. Mícháme vařečkou do rozpuštění. Pokud by byla na váš vkus čokoláda hustší než máte rádi, mléko po troškách přidávejte. Po rozpuštění čokolády a smíchání s mlékem přisypeme dle chuti třtinový cukr a zamícháme. Vypneme sporák, přisypeme marshmellows v množství, jaké máme rádi a krátce zamícháme v horké čokoládě elektrickým šlehačem mléka. Jen trochu, marshmellows lehce povolí a začne se mírně rozpouštět. Vytáhneme skořici.

Vedle si následně ušleháme ze smetany šlehačku, kterou osladíme moučkovým cukrem dle libosti. Spíš méně než více, nezapomeňte, že horká čokoláda z mléčné čokolády bude pravděpodobně sladká dost. Rozhodně doporučuji ochutnat, ať víte, jestli je třeba doslazovat či nikoliv. Šlehačku si ušlehejte vlastní, pěkně ze smetany, protože se šlehačkou ze spreje se to nedá srovnat. Nalijte si horkou čokoládu s marshmellows do hrnečku, ozdobte šlehačkou, nastrouhanými hoblinkami čokolády a můžete vychutnávat. Možná budete chtít dát pár kousků marshmellows ještě navrch nebo si fešácky zapíchnout skořici do hrnečku. Super pro Instagram, ale pozor, ať si nevypíchnete oko. 😀

Slovo závěrem

E-shop pravebio.cz nabízí skvělé produkty ve vynikající kvalitě. Pro čokoholik, jako jsem já, je to ráj. V nabídce najdete nejrůznější čokolády, hořké, mléčné, bílé, veganské, s různým procentem kakaa… Doporučuji projít si jejich nabídku fairtrade čokolád i koření (koukněte například i na další výrobky značky Ceylon Kokonati). Pravebio.cz nabízí nejen potraviny a nápoje, ale také doplňky stravy, kosmetiku a potřeby pro domácnost.

Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?

Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥

Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept!

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Jana Čevelová
    27.1.2023 at 10:42

    Děkujeme za krásný článek. Jsme nadmíru potěšeni, že jste spokojena a budeme se těšit na budoucí nákupy.

    S pozdravem,
    Jana

    • Odpovědět
      Bára
      27.1.2023 at 12:21

      Děkuji za milá slova. Vaše produkty jsou potěšením pro chuťové buňky, těším se až vyzkouším další Vaše čokolády. 😊 Ať se daří 😊

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu