0
Domácnost Návody Ostatní Rodina

Za dveřmi jsou Vánoce (a ne Česká pošta)

Najít si čas na pár řádků mezi vánočním chystáním, nemocným dítětem a  prací, to není jen tak. Ale jak vidíte, podařilo se mi to!

Vánoce letos naše rodina řeší velice sympaticky. Dárky pouze pro děti do 18 let, dospělým flašku nebo bonboniéru. A hotovo. Starosti se tedy týkají jen předvánočních příprav jako je zdobení, úklid nebo pečení cukroví.

Přináším hned v úvodu jednu skvělou vychytávku. Tou je forma na vánočku. Jestli se vám chce plést s jednotlivými prameny, směle do toho. Jestli ale přeci jen oceníte nějaké to zjednodušení, aniž byste si chtěli odepřít domácí pečení, využijte takovouto formu. Je skvělá! Výbornou zkušenost mám s kvalitní, keramickou formou. Je sice těžká, ale výsledek je parádní. Žádné pletení, naplníte formu těstem a vánočku upečete. Vychladlou pocukrujete a máte hotovo.

Tu svoji jsem si koupila na panvicky.cz, ale teď už jsem ji u nich nenašla. Vybírat můžete i tak z velké nabídky mnoha obchodů a eshopů. Hlídejte si velikost a měla by být keramická. Na mě například nedávno vyskočila tato z Tescomy.

Nákupy

Další tip se týká nákupů. Až si budete něco objednávat přes eshop, vyhněte se zasílání na pobočky České pošty nebo zasílání službou České pošty Balík do ruky. Zkušenosti mnoha lidí okolo mě hovoří zcela jasně. Česká pošta obvykle balík nedoručí (často ani nezazvoní a rovnou vás odkáží na příslušnou pobočku). Ne vždy, ale často. Na pobočce si vystojíte nekonečnou frontu z víceméně nasraných lidí. Spíš více nasraných. Nedělejte to. Obětujte těch deset korun navíc a využijte služeb jiné dopravní společnosti, například PPL. A v některých případech, kde si můžete vybrat například Uloženku nebo Zásilkovnu, dokonce občas i ušetříte. Vždy si ohlídejte aby věci, které objednáváte jako dárky, dorazily včas. Některé eshopy na to už varují, jak se krátí čas do Vánoc, stejně jako některé pobočky Zásilkovny.

Cukroví

Já peču každý rok. Jde mi především o tři věci.

1) Aby mi to doma vonělo domácím cukrovím.

2) Abych se mohla cpát ještě teplým čerstvým cukrovím.

3) Aby se procesu pečení a zdobení cukroví mohly účastnit i mé děti (které to náramně baví).

Jinak bych se nebála si cukroví objednat. Plno babiček si přivydělává tím, že dělají poctivé české cukroví. Ale asi přidám i čtvrtý bod.

4) Vím, z čeho je cukroví upečené.

Protože toho cukroví nepeču moc, mohu používat máslo místo Hery, vanilkový cukr místo vanilínového a třtinový cukr místo cukru bílého. A pěkně krásný sladký med přímo od včelaře do perníčků. Mňam! No dobře, nebudu se ksichtit nad bílým cukrem, v bílém moučkovém cukru válím hotové vanilkové rohlíčky ve velkém. Ale to je protože jsem dosud nenašla žádnou dostatečnou náhradu.

K pečení cukroví, vánočky a dalších předvánočních, vánočních a povánočních dobrot se výborně hodí tahle vánoční kuchařka od Jany Florentýny Zatloukalové. A ještě pár slov o této knize receptů zde.

Já letos peču tři druhy cukroví. Není třeba dělat víc. Alespoň u nás ne. Nesmí chybět rohlíčky a perníčky a třetí budou letos vosí hnízda. Jeden den na těsto, druhý na pečení. Musím uznat, že letos došlo k mírnému rozčarování. Péct cukroví s dětmi je zábava, ale i dřina! Na tu dřinu jsem od loňska zapomněla. Píchají do těsta, všude létá mouka a těsto, občas letí i váleček. Buďte ve střehu! Myslím ale, že je fajn děti zapojit, protože je to prima zábava a jednou na tohle pečení s maminkou budou mít hezké vzpomínky. A zdobení perníčků si spolu necháme na den třetí 😉

 

K úklidu

Nestresujte se s tím. Stačí běžný úklid, práce i tak budete mít se vším tím pečením a zdobením víc než dost. Vánoce mají být svátku klidu a míru, pamatujete? Ne svátky “sedřu se a ze stresu a únavy se dostanu až začátkem příštího roku”.

Na příští rok chystám sérii článků, které se zaměří na úklid domácnosti. Vychytávky, tipy, ozkoušené prostředky pro krásnou, čistou domácnost. Těšte se 😉

Vánoce jako svátky klidu

Děti jsem nechala i nalepit pár vánočních nálepek. Brzy budeme vyrábět i papírový vánoční věnec a možná nějak polepíme a ozdobíme dveře od pokojíčku. Hraji s nimi různé hry, pouštíme si mašinku, malujeme si, hrajeme Člověče, nezlob se, pexeso a stavíme puzzle. Vánoce jsou o rodině, o tom, že si užijete čas spolu. Myslete na to 😉 Přeji veselé předvánoční chystání!

 

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu