0
Domácnost Recenze Recepty

Jedna malá sbírka kuchařek – II. díl: Kuchařka pro dceru a spol.

Dneska se moje dojmy budou týkat knih od spisovatelky, kuchařky a blogerky Jany Florentýny Zatloukalové. Její knihy se rychle staly hitem knihkupectví. Není divu.

Její prvotina, Kuchařka pro dceru, přišla s velmi milým přístupem ke všem začínajícím kuchařkám a kuchařům. Je v ní detailně a sympaticky vysvětleno všechno tak, aby to pochopil i ten, kdo bere do ruky vařečku poprvé. VELIKÉ plus této kuchařky, je autorčin výběr receptů. Jsou to jídla, která všichni známe, která nám vařila už naše maminka či babička, a která si SKUTEČNĚ budeme chtít uvařit. Nebo našim dětem či partnerovi.

V dnešní době, kdy se každý pisálek kuchařek snaží přijít s nějakým novým a ozdravným jídelníčkem, který vynechává cukr, lepek či tuky, je tahle knížka skutečnou kuchařkou, kterou člověk doopravdy využije. Ne jen nějakým výstřelem do tmy, který si koupíte protože jste právě v zrcadle odhalili nový špek na svém těle.

Kuchařka pro dceru

Tohle je prostě nejlepší kuchařka, jakou doma mám. Předčí všechny ostatní, všechny zastíní. Nejen protože je krásná, ale protože je, a to klidně zopakuji, praktická. Má v sobě klasické recepty, které známe a milujeme. Návod, jak uvařit dané jídlo je detailně a přátelsky popsán.

Knihu provází pěkná grafika a sympatický font písma, takže se kniha dobře čte. K tomu, že se dobře čte samozřejmě nepřispívá jen font, ale i schopnosti autorky. Autorka vede nezkušené ruce začínajícího kuchaře a mile, laskavě a s trpělivostí vysvětluje krok za krokem, aby si člověk v kuchyni, mezi všemi těmi ingrediencemi a vybavením, nepřipadal ztracený. A výsledky receptů? Vždy dobré.

Tohle je kuchařka, kterou bych doporučila jako numero uno do každé kuchyně.

Vlevo je staré vydání, které běžně používám. Vpravo je 5. upravené vydání, které mám schované pro dceru, až bude mít jednou vlastní domácnost 🙂

Tady je ukázka z obsahu obou knih. Původní verze má 185 receptů, 5. vydání jich má 155. Autorka odstranila recepty, které přišli jí a jejím čtenářům nadbytečné. Všimněte si i jiného designu.

 

Starší verze

 

Novější verze

 

Vzhled změnila i autorka… 🙂

Vánoční kuchařka pro dceru

Začínající kuchař má před sebou každoročně velkou výzvu, totiž Vánoce. Vánoce, kdy domácnost voní po vanilkových rohlíčcích, perníčcích, horké čokoládě, punči a smaženém kaprovi. Aby spisovatelka podala pomocnou ruku i v tomto období, přišla s knížkou, která nese název Vánoční kuchařka pro dceru. Na druhém místě ji nemám jen tak, je to totiž skutečně moje druhá nejoblíbenější kuchařka od této autorky.

Knížka je sympaticky tenká (a působí tak dojmem, že Vánoce zvládneme levou zadní jen s pár recepty), grafika opět parádní, fotky lákavé, recepty perfektně krok za krokem popsané. Řeší recepty na období svátků, takže od Vánoc až po Nový rok. Této knížce nevytknu ani ťuk a doporučuji ji i do vaší knihovny. Teď už má také jinou obálku než má ta moje, tak se nelekněte 🙂

 

ukázka z obsahu

Snídaně a Večeře u Florentýny

Odpoutáme se od kuchařek “pro dceru” a přejdeme k jídlům “u Florentýny”. Já si vždycky myslela, že Florentýna je jen nějaká přezdívka (mimochodem florentýnky jsou sladkosti, které vypadají jako marokánky). Ve skutečnosti je to prostřední jméno autorky. Raději mám (i když jen o trošku) Snídani u Florentýny, asi kvůli svojí lásce k snídaním a sladkému.

Obě knihy jsou krásné a v knihovně úžasně vyniknou. Mají podobný grafický styl, působí originálně  a obě v sobě nesou řadu receptů, které využijete. Ještě zmíním jeden rozdíl mezi oběma knihami. Kromě toho, že se každá věnují přednostně jiné části dne, kniha “Večeře u Florentýny” obsahuje rovněž praktickou tabulku, která ukazuje, které suroviny jsou v určitou roční dobu v nejlepší kondici a které byste si měli dopřát s ohledem na váš energický výdej.

 

ukázka z obsahu

Hovory s řezníkem

Na konec si nechávám knížku Hovory s řezníkem. Je to trochu jiná kniha než všechny předchozí, samozřejmě obsahem, ale také vzhledem. Je zřejmá snaha o “retro styl”, v němž je i autorka na obálce oblečená.

Myšlenka pěkná, asi já vám nevím… Asi to bude tím fontem, který přechází v nadpisech z dříve použitého krásného elegantního písma do takového ostřejšího hranatého retro fontu, který se mě osobně moc nelíbí (ale to je samozřejmě věc vkusu). Z bohatější barevnosti přecházíme do odstínů červené, oranžové, hnědé a zelené, asi aby byl design “masitější” nebo nevím. Jistě, působí to tématicky a uceleně, ale kdo je zvyklý na nádheru předcházejících knih, může se cítit trochu zklamaní.

To je ale jen o vzhledu, recepty jsou opět dobře zvolené, popis je praktický a hezky popsaný. Kdo máte doma masožravce, oceníte recepty na masitá jídla, rozdělená od lehčích po náročnější a u řezníka budete vědět co chtít a říct.

ukázka z obsahu knihy

 

Suma sumárum

Co určitě doporučuji neprodleně koupit, je Kuchařka pro dceru a s ní Vánoční kuchařku pro dceru. Pokud budete chtít i trochu zaexperimentovat, přidejte si do nákupní tašky i Snídani a Večeři u Florentýny. A pokud se vám bude líbit vzhled Hovorů u řezníka, můžete si tak doplnit sbírku i o tuto knížku. Mě se tyto knihy líbí přesně v tomto pořadí. Hovory u řezníka víceméně nevyužiji, ale ostatní knihy používám neustále 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu