0
Doporučené Recepty

Snadné sušenky s čokoládou čili cookies

Čokoládové sušenky (anglicky cookies) jsou nejlepší domácí. Prostě jsou. Při pečení kouzelně provoní kuchyň, křupavé jsou tak akorát, jsou krásně čerstvé… A vzhledem k tomu, jak jsou rychlé a snadné, nebudu se vůbec divit, když se k těm kupovaným už nevrátíte.

Co na sušenky s čokoládovými kousky potřebujeme

  • 115 g másla pokojové teploty
  • 190 g třtinového cukru
  • cca 30 kapek vanilkového extraktu (lze i vynechat, ale já vřele doporučuji nevynechávat)
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky  jedlé sody
  • 1 polévková lžíce horké vody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 210 g hladké mouky
  • hrst čokoládových peciček

Jak připravit čokoládové sušenky

Jak jsem říkala, příprava je snadná. Nechte na kuchyňské lince na talířku změknout máslo, aby mělo pokojovou teplotu. To samé udělejte s tím jedním vejcem, které budete potřebovat. Až budou obě ingredience mít pokojovou teplotu, dejte předehřát troubu na 180°C, ideálně na horkovzduch, ale jde to i na horní a spodní ohřev.

Do robota si nasypte třtinový cukr a přidejte k němu máslo. Nechte vhodným nástavcem máslo s cukrem pořádně promíchat. Ke směsi přidejte jedno vajíčko a vanilkový extrakt. Pokud je třeba, setřete se stěrkou okraje mísy, aby se vše dobře promíchalo a spojilo.

Uvařte si trochu vody. Já na to používám malý smaltový hrneček, který jako kouzlem funguje jen na jedné plotýnce na mé varné desce. Budeme potřebovat jen jednu polévkovou lžíci horké vody, kterou smícháme s jednou sodou. Tekutinu pak nalijeme k vaječno – máslovo – vanilkovo – cukrové směsi. Přisypeme 210 g hladké mouky a půlku čajové lžičky soli. Vše necháme pečlivě promíchat. Nakonec přisypeme čokoládové pecičky (nebo na malé kousky nakrájenou čokoládu – já používám mléčnou). Zlehka promícháme a dáme na čtvrt hodinky vychladit do lednice. Pak jdeme tvarovat sušenky.

Vyložte si plechy pečícím papírem. S tímto množstvím vystačíte přibližně na dva. Berte si těsto do rukou a tvarujte kuličky o velikosti golfových míčků. Kuličky se během pečení roztečou do krásně kulatých sušenek, tak jim nechte okolo nějaký ten prostor. Hotové plechy s kuličkami vložte do vyhřáté trouby a nechte zhruba deset minut péct. Okraje zezlátnou, a to je znamená, že jsou hotové. Pokud je necháte zhnědnout víc, budou sušenky křupavější.

A máte hotovo! Dobrou chuť! 🙂

Upozornění!

Sušenky jsou po vytažení ještě dost měkké. Jako přímo překvapivě měkké. Ale to nevadí, ony ztvrdnou během chladnutí. Nechte sušenky vychladnout ideálně na praktické mřížce na sušenky (kterou si musím pořídit! Zatím je nechávám vychladnout na nějakém kovovém stojánku pod hrnec, ale je moc malý a když je nechávám vychladnout na dřevěném prkénku, dělají tam sušenky mastná kolečka. 😀 )

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu