0
Domácnost Doporučené Recenze Rodina

Seznamte se s knižní edicí Tradinář

Milí čtenáři, když už jsme u těch edic ze světa knih a papírenství, pojďme se podívat na jednu edici, která je mému srdci blízká. Tedy, nejen mému srdci, protože samotná kniha Tradinář si získala mnoho čtenářských srdcí. Pojďte se na Tradinář a jeho “sourozence”, především novinku TraDiář 2024, podívat se mnou.

Já a Tradinář

Součástí naší knihovny je i Tradinář. Vybrala jsem si tehdy ten s bílou obálkou, ačkoliv popravdě pro mě to rozhodnutí nebylo tak snadné – verze s fotografií vlčích máků mi přišla také krásná.

Tradinář je bohatá knížka, která poukazuje na spoustu zajímavých tradic a vysvětluje jejich význam. Knížku doprovází plnobarevné fotografie a drobné ilustrace. Tradinář má duši. Je zajímavý a obohacuje člověka o zajímavé vědomosti. Učí o vlastních kořenech, o zvycích našich předků, protože ne vše se dodržuje dodnes a některé tradice začínají být opomíjené a jejich význam jakbysmet. To by ale byla přeci škoda! Proto jsem tak ráda, že Tradinář mám. Mohu sobě i své rodině přečíst o tom, proč a kdy se slaví jaký svátek a další zajímavosti. Teď se nám třeba náramně hodí návod, jak se vaří šípkový čaj, protože se chystáme na sběr šípků, jen co dozrají, a mohu rovnou dětem říct, co s nimi budeme dělat dál a k čemu jsou dobré. 🙂

Kolekce Tradinář

Tradiář 2024 (týdenní kalendárium)

Po úspěchu loňského prvního vydání Tradiáře přichází Tradiář 2024 – diář plný tradic pro dny všední i sváteční. Autorkami jsou farářka Martina Viktorie Kopecká a zakladatelka nakladatelství Smart Press Martina Boledovičová, doplňující texty napsala Hanka Zemanová, autorka edice Rytmus roku.

Aby si každý mohl vybrat variantu, která mu bude příjemnější, nabízí se dvě varianty obalu (s fotografií vlčích máků nebo modrá s ilustrací, vnitřek diáře ale zůstává. Vazba je polotuhá (flexo). Diář je tentokrát laděn do tmavé sytě modré barvy, formát: 135 × 190 mm (tak akorát do kabelky, o trochu menší než loňský), včetně praktické gumičky na zavírání.

TraDiář je komplexní diář, který spojuje kalendář jmenný, občanský a liturgický s cyklem přírody a zemědělským rokem a na ně navazujícími svátky a tradičními zvyky. Součástí TraDiáře je 12 originálních textů farářky Martiny Viktorie Kopecké, které nás začátkem každého měsíce vybízejí k zamyšlení nad koloběhem roku, jeho tradicemi a svátky. Letos do TraDiáře přispěla i Hanka Zemanová a její texty provedou čtenáře koloběhem přírody a nabídnou inspiraci pro naladění se na její rytmus.

Tento diář poradí, jak zařadit do života denní, týdenní, měsíční i roční rituály a jak nepromeškat významné dny a přípravu na ně. Budeme tak vědět, kdy a co je Tučný čtvrtek nebo Popeleční středa, jak se jmenují postní neděle, kdy se vynáší zima, kdy nás čeká svatomartinské posvícení nebo svatojánská noc a jak se slavily dříve, kdy začíná advent nebo kde se vzal Den matek. Život v cyklech a rituálech může pomoci v nejisté době. Budeme se tak mít na co těšit a chuť plánovat nejen práci a povinnosti, ale i radosti a zábavu.

TraDIÁŘ je určen pro všechny milovníky tradic. Pro všechny, kteří rádi používají tištěné diáře a chtějí se dozvědět něco víc a pomocí tradic se znovu napojit na přírodu a komunitu lidí kolem sebe.

Bonus

Tentokrát máte na výběr ze dvou variant obálek a můžete, až do vyprodání zásob, získat věnování od autorek.

V edici Tradinář dále vyšlo:

Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů

Tradinář je dílem Martiny Boledovičové a Moniky Kindlové. Tradinář vyšel v edici jako první. Nese podtitul rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů. Představuje 12 měsíců v roce s jejich starobylými i moderními svátky, rodinnými i komunitními oslavami. Kniha se stala vítězem Ceny čtenářů v soutěži Český bestseller.

Náš Tradinář – KRONIKA rodinných tradic, svátků a radostí

Tým autorek zůstává stejný – Martina Boledovičová a Monika Kindlová. Náš Tradinář KRONIKA poskytuje prostor pro vlastní zápisky. Můžete všechny nové rodinné či přátelské tradice i (znovuobjevené) tradiční zvyky, recepty, rituály zapisovat do Našeho Tradináře – KRONIKY rodinných tradic, svátků a radostí, který je praktickým pomocníkem pro prozkoumávání a uchovávání rodinné paměti a propojování generací.

Vánoční Tradinář – od Dušiček po Hromnice

Nově jde o spolupráci Martiny Boledovičové a Martiny Viktorie Kopecké. Přináší knihu Vánoční Tradinář, která vás provede zimním časem klidu přírody od posledních podzimních posvícení přes advent a přípravy na Vánoce, Štědrý den, vánoční svátky a přelom roku až do masopustu.

Kniha Vánoční Tradinář nabízí zvyky, lidové obyčeje a rodinné tradice, přes 35 návodů na tvoření a zdobení z přírodnin, 115 receptů na tradiční i zapomenutá jídla, svatomartinské, štědrovečerní, sváteční a novoroční menu a vánoční cukroví a obřadní pečivo od dušičkových kostí po tříkrálový koláč a mnoho dalšího!

Porozumíte tradičním zvykům, které můžete začlenit do oslav s rodinou, přáteli i sousedy. Kniha ale také ukazuje, jak využít klidu přírody, který nabízí temné dny a dlouhé noci na konci roku, pro svůj osobní čas, tvořit své další plány a radovat se z příchodu nového roku a světla.

V knize najdete:

  • Výklad křesťanského vánočního příběhu od farářky Martiny Viktorie Kopecké
  • Zvyky, lidové obyčeje a rodinné tradice
  • Přes 35 návodů na tvoření a zdobení z přírodnin
  • 115 receptů na tradiční i zapomenutá jídla
  • Svatomartinské, štědrovečerní, sváteční a novoroční menu
  • Vánoční cukroví a obřadní pečivo od dušičkových kostí po tříkrálový koláč

Závěrem

Kolekci Tradinář vám představuji proto, že pokud jste na tuto úžasnou edici ještě nenarazili, je třeba to napravit. Knížky jsou navíc vizuálně krásné a obsahově bohaté tak, že tvoří i skvělý dárek pro… no vlastně pro kohokoliv! ♥

Všechny knihy a diáře z edice Tradinář vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu