0
Doporučené Recenze

Recenze knihy Tanečnice z Moulin Rouge

Příjemně tlustá knížka s krásným barevným přebalem na tvrdých deskách, tak na mě zapůsobila knížka Tanečnice z Moulin Rouge na první pohled. Podle žánru by mělo jít o něco jako zbeletrizovaný životopis. Jinak řečeno je to vymyšlený příběh, který je ale o skutečné osobě a snoubí v sobě reálné události s těmi smyšlenými tak, aby vznikl poutavý příběh. Věřím, že se to Tanje Steinlechnerové povedlo.

O čem příběh je

Příběh je o Louise Weberové, která byla známa pod uměleckým jménem La Goulue (v překladu Lakomec nebo  také Nenasyta). Tato žena skutečně žila a okouzlovala své okolí natolik, že se stala i múzou malíře Toulouse Lautreca, a byla označována za královnu kankánu (to je takový ten tanec, kdy tanečnice vykopávají nožkou vysoko do vzduchu). V knize se vracíme do jejího mládí, kdy s matkou pracovala jako pradlena. Spisovatelka nádherně vykresluje atmosféru a těžké životní podmínky, ve kterých, alespoň dle představ paní Steinlechnerové, Louise vyrůstala. Pero autorky dalo mladé ženě nezkrotnou dobrodružnou povahu, touhu po svobodě, tanci a lepším životě. V knize je Louise, zvláště zpočátku, velice sympatická. Dokážeme se ztotožnit s tím, jak nese své břemeno v podobě náročné práce a bídných podmínek, a jak touží po něčem lepším a… blyštivějším. Je to kulaťoučké děvče s láskou k tanci, což je nejen popis autorky, ale dle dochovaných fotografií i pravda. Možná o to je ještě sympatičtější. Nikdo, kdo by si v dobách, kdy už na to měla peníze, odepíral dobroty. Naopak si vše užívala v míře, v jaké to vůbec šlo. V době, kdy poznala noční život a uměleckou scénu Paříže už byl jen krok od toho, aby se stala La Goulue. Začala, alespoň dle knížky, stát modelem a nechala fotit a prodávat své akty. Za peníze brala lekce tance, k němuž měla od dětství vlohy. Jak se jí pomalu začínalo dařit, ochutnávala vše, co jí život nabízel. Dobré jídlo, alkohol, ženy a muže a všelijaké další rozkoše. Asi vytušíte, že po dlouhé dřině se stala velmi známou umělkyní, z o to větší výšky však následoval její pád. Pro detaily vás však nechám přečíst si zdařilou knížku Tanečnice z Moulin Rouge.

Můj názor

Kniha je krásná už od pohledu. Je také ale velmi dobře napsaná. V knize se mihnou známá jména umělců Louisiny doby. Autorka jim všem propůjčuje lidské vlastnosti, jak dobré, tak ty špatné, a tak působí příjemně realisticky. Autorka má navíc neobyčejný talent na oživení příběhu z dob, které jsme sice nezažili, ale díky Tanje Steinlechnerové si je dokážeme živě představit. Z prosté nevinné dívenky se stává divoká dračice, která poblouzní ženy i muže okolo sebe. Stane se z ní královna kankánu, slavná La Goulue. Její život ale není vždycky snadný a obdivuji její odvahu, sílu a nezávislost, kterou v knížce, ale nejspíš i ve skutečném životě, měla.

Za mě jde o velice zdařilou čtivou knihu, kterou mohu doporučit.

Skutečná La Goulue

Fotografie vypůjčeny ze stránek: https://www.moulinrouge.fr/

O knize

Knížku napsala Tanja Steinlechnerová, přeložila Soňa Brtna Havlová, obálku podle originálního návrhu upravila Soňa Šedivá. Knížka má 432 stran, pevné desky a barevný přebal. Vydalo nakladatelství Euromedia pod značkou Ikar. Za knihu velice děkuji, užila jsem si ji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu