0
Doporučené Recenze

Recenze knihy Horké vafle a ledové koupele

Dnešní kniha, kterou si ukážeme, patří mezi švédské romány. Jmenuje se Horké vafle a ledové koupele a napsala ji Karin Härjegård.

Anotace

Helena chystá večeři na oslavu narozenin svého muže, když vtom jí zavolá kolegyně ze školy a oznámí jí, že má s jejím manželem už dva roky vztah. Heleně se zhroutí celý svět, protože ji zradil ten, komu věřila ze všech nejvíc. Učiní zásadní rozhodnutí, odejde z města, opustí svůj zažitý stereotyp a odstěhuje se na samotu do hor v Härjedalenu. Ocitá se v pekle samoty, tíživých vzpomínek z minulosti i strachu z budoucnosti. Postupně však nachází sama sebe, a když se posléze seznámí s mladou energickou dívkou Louise, které začne pomáhat v horské kavárně, uvědomí si, že vlastně celý život chtěla dělat něco úplně jiného než doposud.

Můj názor na knihu Horké vafle a ledové koupele

Knížku Horké vafle a ledové koupele jsem přečetla skoro jedním dechem. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, a když přišla na manželovu nevěru, řekla a udělala věci, které jsem si dobře dovedla představit, že bych řekla nebo udělala v takovém případě i já. Helena projde velmi transformačním obdobím, kdy začne hledat sama sebe a nachází novou chuť do života. Člověka to přiměje k zamyšlení, nakolik se sám stal jen  kolečkem ve větším stroji a jestli nezanedbává sám sebe, své sny a cíle.

V knize se z různých úhlů také rozebírají vztahy, především ty rodinné. To mi přišlo zajímavé. Celý příběh je zdařile napsaný, rytmus knihy mi byl příjemný a švédské hory zní najednou lákavě. Pořád ale ne tak lákavě, jako teplé vafle – bože jak já bych si dala teplé vafle po této knížce! 😀

Za mě jde o moc pěknou, čtivou knížku, která umí okouzlit čtenáře, motivuje a přiměje k zamyšlení. S radostí doporučuji.

Pokud jste také dostali chuť na vafle, zkuste je podle tohoto vyzkoušeného receptu – Sladké romantické vafle pro každou příležitost.

O knize Horké vafle a ledové koupele

Knihu Horké vafle a ledové koupele napsala Karin Härjegård, do češtiny přeložila Edita Petrásová. Kniha má 320 stran a měkké desky. Vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou Metafora, kterým tímto děkuji za výtisk.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu