0
Domácnost Ke stažení Rodina

Pojďme si uklidit – týdenní odškrtávací plán den po dni k tisku (dnes 3. den – DĚTSKÝ POKOJ)

Zdravím,

tak dneska se půjdeme podívat na dětský pokoj.

A i dnes přináším odškrtávací seznam s okénky , který si můžete vytisknout z pdf souboru (Úklid-tisk-3-dětský pokoj) nebo jako jpg obrázek. Samozřejmě opět ZDARMA.

Dětský pokoj

Jestli je nějaký pokoj permanentně nacpaný nepořádkem a připomíná válečné pole, pak je to právě dětský pokoj. Faktem je, že neběhám jen po dětském pokoji a neuklízím hned každou hračku, se kterou si právě děti dohrály. To bych se uběhala. Ale jednou během dne a večer před spaním se pokojíček uklízí, hračky se nacpou do polic a krabic, poházené oblečení se poskládá do skříní nebo odnese do koše na špinavé prádlo, ráno a večer se vyvětrá (zásadně větrejte na ventilačku, nikdy nenechávejte okno dokořán), posbírá se nádobí a poházené obaly od ukořistěných tyčinek a ovocných kapsiček.

Když se pustíte jednou týdně do většího úklidu, věnujte pozornost i plochám, jako jsou boky skříní, které mohou být pocákané jídlem a pitím, stírejte prach, ať ho děti nedýchají, pravidelně vyklízejte prostory pod postelí. Děti jsou někdy se schováváním nepořádku dost kreativní (nebo jednoduše zapomínají, že jim něco někam zapadlo), a proto je pravidelný a pečlivý úklid důležitý. Občas se může stát, že narazíte na kus starého jídla, ohryzek od jablka nebo kus tyčinky. To jsou věci, které je záhodno najít a uklidit do koše co nejdřív.

Tipy

1) Naučte děti, ať vám s úklidem pomáhají (s ohledem na jejich věk). Nebo přesněji, vy jen pomáhejte s úklidem jim. Já mám tříletou a pětiletou dceru. Zvládají uklízet hračky a knížky na místo, ustlat si, vyluxovat i odnést prádlo do koše na špínu. Já zatím vytřu, poskládám prádlo, případně povleču postele nebo otřu upatlaná okna. Děti doporučuji zapojit nejen díky tomu, že nebudete na všechno sama (nebo sám), ale také z výchovného hlediska. Přiměřené domácí povinnosti pro děti jim a celé rodině jen prospějí.

2) Dalším tipem je udělat dětem z úklidu hru. Jak se píše v knize Zamilujte si svůj domov, můžete dětem k tomu pustit písničku a nechat je část pokoje uklidit dřív než písnička skončí nebo každému dítěti přidělit jednu krabici na hračky, hračky rozdělit (nohou je rozhrnete na dvě poloviny) a kdo bude mít uklizeno dřív, vyhrál. Menší děti by měly mít náskok nebo klidně i snazší úkol.

3) Jistě jste si všimli, že v seznamu je i doporučení část hraček uschovat někam do sklepa či na půdu. To neplatí, když mají hraček málo a hrají si s nimi. Je to pro děti, které mají všechny své hračky pořád na očích a už je ani nebaví si s nimi hrát. Tím, že jim na čas půlka hraček zmizí z očí pak pro děti budou znovuobjevené hračky neokoukané a spíš je bude bavit si s nimi hrát.

4) Jednou za čas plyšáky vyperte a hračky očistěte, zkontrolujte, jestli mají funkční baterie a opravte, co je třeba. Platí to i na zalepení potrhaných stránek v dětských knížkách.

5) Jako bonusovou činnost doporučuji vytvořit pro každé děti desky na jejich výtvarné a umělecké práce a ty do nich roztřídit.

 

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Alena
    21.3.2020 at 12:11

    Barunko, je to jistě pro maminky i jejich ratolesti dobrý návod. Hlavně děti by měly s úklidem pomáhat, jednou se jim to v životě bude hodit.

    • Odpovědět
      Bára
      21.3.2020 at 12:16

      Je dobré, když si od dětství vytváří správně návyky 👍

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu