0
Domácnost Recenze Rodina

Zamilujte si svůj domov

Knížka Zamilujte si svůj domov působí sympaticky už od prvního pohledu. Hned v úvodu upozorňuji, že jde spíše o motivační knihu s dobrými tipy než o katalog designového nábytku.

O čem kniha je

Kniha nás pomalu provází, krok za krokem, domácností, a dává nám tipy, jak udělat z domu (nebo bytu) domov. Opravdový, krásný, hřejivý domov, kam se budeme rádi vracet, ať už odkudkoli.

Myslím, že tato kniha je originální v tom, jak pojala dané téma, tedy domov a jak jej vytvářet. Autorky jsou ženy od rodiny, mají tedy již za sebou to období, kdy člověk poprvé zkouší zvládat zároveň péči o rodinu (zvláště pak čerstvé miminko) a domácnost. Sama dobře vím, že to není žádné lážo plážo, ale docela děsivá a náročná zkušenost, protože sice máte v rukou rozkošný uzlíček nebetyčného štěstí, ale kolem vás to vypadá jako ve válce. A někde v zákopech leží i váš muž a tajně doufá, že by se od vás mohl dočkat i teplého jídla nebo čistých ponožek. Myslím, že většina žen, které naskočí do toho šíleného kolotoče, který se zpomaluje tím, jak děti rostou a jak se ženy učí novou situaci zvládat (potažmo tomu všemu dokonce dávat jakýsi řád), prochází velkým testem fyzických i psychických sil. Na začátku určitě nebudete vnímat nic moc jiného než dítě, takže po knize sáhnete nejspíš až ve chvíli, kdy miminko povyroste a vy budete mít alespoň chvilku na to se kolem sebe pořádně rozhlédnout.

Domov není jen místo, je to i pocit. A je krásné a chvályhodné, když chceme, aby byl domov nejlepší verzí sebe sama. Aby poskytoval útočiště, místo odpočinku pro celou rodinu a hezkých vzpomínek pro děti. Domov má hřát u srdce, má své jedinečné a osobní kouzlo a je úžasné, že si jej můžeme samy tvořit. Co si budeme povídat, kniha je určena především ženám. A podle mě je nejužitečnější právě pro maminky s dětmi, ačkoli autorky se snaží obracet na všechny dospělé ženy (bez ohledu na to, jestli mají doma děti).

Mimo jiné se v knize dozvíte, že je to vlastně odraz toho, kdo jej vytváří. Dá vám tipy, jak se na domácnost podívat s odstupem a jak ji vylepšit a navodit v ní příjemnou atmosféru. Pomůže vám zbavit se přebytečných věcí a najít si doma svoji rutinu.

Jak kniha vypadá

Kniha je sama o sobě krásná. Provází ji elegantní fotografie v jednotném stylu a text je natolik inspirativní, že má člověk pocit, že je na čase (a to teď hned!), aby u sebe doma vyzkoušel všechno, co kniha radí. A ty rady mi přijdou logické a mám pocit, že není asi nic, s čím bych tady mohla nesouhlasit.

Mě osobně je kniha velmi sympatická, je svým způsobem osobní a laskavá, jsem opravdu ráda, že ji doma mám.

I samotný vzhled stránek knihy působí čistě a příjemně, zvoleným fontem, nadpisy a jemnými barvami. Četla se tak krásně, že jsem jí měla přečtenou během chvíle. Jsem si jistá, že se ke knize budu vracet, pro inspiraci a povzbudivé slovo. Pokud jste na začátku, s malým miminkem v náručí, dejte tomu čas. I vy si najdete doma režim, který bude vám a vaší rodině vyhovovat, a jak dítko poroste, budete mít i víc času pro jeho ladění. Asi je vzácnost, aby někdo přišel domů z porodnice a hned vše zvládal levou zadní, já osobně ani nikoho takového neznám. Ale dá se to naučit, postupem času. Tato kniha nechť je pro vás inspirací.

Knihu vřele doporučuji.

Na konci knihy najdete další zdroje a literaturu, pokud byste se chtěli dozvědět o tomto tématu víc a najdete zde také místo pro Vaše poznámky.

O knize

Knihu Zamilujte si svůj domov napsaly sestry Michaela Kramolišová a Markéta Popovičová, vydalo ji nakladatelství Grada. Kniha má 184 stran (součástí jsou tři stránky určené pro již zmíněné vlastní zápisky). Fotografie pochází z archivu autorek. Obálku zpracoval Antonín Plicka.

Nakladatelství Grada tímto za knihu Zamilujte si svůj domov velice děkuji!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu