0
Rodina

Jak jsem se škodolibě smála

Nedávno jsem četla jakýsi článek o jedné čerstvé mamince, která popisovala, jak se realita s dítětem liší od jejích idylických představ. Možná to ode mě nebylo hezké, ale článek mě opravdu pobavil.

Hned v úvodu musím říct, že následující řádky se mě týkají jen sem tam, něco jsem pobrala ze zkušeností přátel a příbuzných. Každý to máme jinak, máme jiné těhotenství, jiný porod a jiné partnery. A také musím říct, že nikdo a nic vás úplně nepřipraví na realitu. Můžete o tom slyšet od těch nejlepších zdrojů, můžete si přečíst stohy knih, ale zažít mateřství na vlastní kůži, to je moji milý vždycky úplně jiné. Ženy plánující mateřství se drží toho, že budou vypadat skvěle, budou mít toho perfektně módně oblečeného malého človíčka vedle sebe, kterého budou bezmezně milovat a který bude budit úžas a úsměvy u všech v okolí. Doma zavládne nádherná pohoda za doprovodu dětského smíchu, tatínek si bude hrát s miminkem zatímco maminka je bude s očima plnýma lásky sledovat od sporáku, kde bude v červeno bílé puntíkaté zástěře vařit nějakou luxusní dobrotu. Budou s miminkem hodně cestovat, chodit do restaurací a tak různě. Navíc miminko určitě a nepochybně posílí lásku všech, včetně té mezi manželi. Prostě pohodička, láska, růžové brýle přes celý obličej.

Tak jestli máte taky takovouhle vizi, tak s tím hodně štěstí milé dámy. Chtěla bych být u vašeho setkání s realitou.

Těhotenství

Těhotenství bývá docela fajn, pokud nepatříte do skupiny, která pořád zvrací nebo nedej bože musí pořád hlídat, jestli je miminko opravdu v pořádku. Ne každé těhotenství je idylické, nicméně pokud jste vy i miminko v pořádku, tak je těhotenství docela fajn. Je krásné sledovat pohyby nožiček pod kůží a vtipkovat o vetřelcích a fotbalistech. V pokročilém těhotenství možná budete muset volit všechny trasy a svůj pobyt v okolí toalet, protože budete mít pořád pocit, že chcete čůrat, protože vám děloha a miminko budou tlačit na močák. Pořád dobrý. Budete jako meloun a pokud nebudete mít za přítele či manžela Alana z Dva a půl chlapa, kterého děsně vzrušují těhotné ženy, možná bude váš partner mít strach s vámi něco mít a vy si začnete připadat nepřitažlivá a obří.

Porod

A pak to přijde. Porod. Tady není moc co dodávat, porody vypadají různě, někdo to má rychle za sebou, někdo tráví porodem mnoho hodin. Někoho to bolí víc, někdo dostane epidural, který mimochodem prý bolí taky. Nevím, já jsem si oba porody užila pěkně “na přírodno”, pěkně klystýrek a pak na sál a tlačit a tlačit. Řvala jsem jako tur, ale prý dokud budu tlačit, tak si můžu řvát jak chci. Prima. Myslíte si, že budete dost při smyslech, abyste slyšely své miminko poprvé plakat? Nebo abyste pronesly nějakou důležitou osudovou větu miminku či partnerovi až se objeví? Cha cha chá! Budete vyčerpaní a v delíriu. Vítejte v realitě.

Miminko je na světě

Tady máte to štěstí, děťátko, které budete milovat víc než sama sebe. Je to zázrak, a tím myslím pravdu zázrak, bez jakékoli ironie. Malé miminko je absolutně úžasný tvoreček zcela závislý na vás. Ano, ZCELA ZÁVISLÝ. Čeká vás kojení, které je kapitolou samo pro sebe. Prsa máte nalitá mlékem až bolí (ale to je taky případ od případu), takže vás možná už v porodnici seznámí se zázrakem moderní vědy v podobě odsávačky. Kojit budete ve dne v  noci, aby děťátko přibíralo, budete pravidelně střídat prsa a sledovat, jestli dobře jí, jinak vás z porodnice nepustí. A s tím tu máme navazující přebalování, utěšování a pořád dokola. Dole vás sešili hned po porodu, bylo-li to třeba, ale pohyb po porodu je omezený, alespoň první den, dva. Budete s miminkem, nebo bez něj, záleží na porodnici, chodit jíst, budete se celé třást na návštěvní hodiny, až partner dorazí, až dorazí i zbytek rodiny, aby si prohlédli to vaše štěstí. Večer je třeba štěstí vykoupat, sestřičky zvyklé koupat tisíce miminek to vaše štěstí popadnou (skoro mám chuť říct drapnou) a do minuty umyjí v obřím dřezu. Teď si to zkuste vy. Je to malé, křehké a teď i mokré a vy máte hrůzu, abyste ho pořádně umyli a aby vám děťátko nevyklouzlo. Je tak malé a křehké! Minuta se promění ve čtvrt hodinku. Ale nebojte, doma si do vany můžete pořídit parádní pěnovou podložku, na kterou miminko položíte. Kéž by ho měli i v porodnici, ale co už. Na pokoji možná máte další ženskou, jejíž dítě pořád řve. Ale vy se těšíte domů, tam přeci začne ta idylka!

Miminko je doma

Doma máte vše nachystané, oblečky naskládané v nové skříni, postýlka voní novotou, všechno je čisté a naklizené. Užijte si to, nevydrží to moc dlouho. Jste pořád nevyspalé, ale partner musí spát taky, protože druhý den musí přeci do práce. Miminko může spát, ale může se také budit a řvát a vy hodiny chodíte sem a tam a houpete ho, nevyspalé a vzteklé, ale vztek nemáte jak ventilovat. Tak jste alespoň mrzutí na partnera. Proto jsou miminka tak roztomilá, abyste je po pár měsících jejich řvaní a vaší nevyspalosti nezabily. Po pár měsících si taky začnete připadat jako magor, protože se nachytáte, jak houpete prázdný kočárek nebo děláte něco podobného. Brzy se vám začnou mastit vlasy, už ani nevíte co je manikůra nebo dokonce pedikůra, pokud jste byly zvyklé dělat “něco pro sebe”, chodit do nějakých kroužků nebo na nějaká setkání, smůla. Chodily jste do práce, kde se pořád něco dělo? Kde jste vedly plodné dospělé konverzace nebo koketovaly s kolegy? Teď nebudete vědět ani jaký je den v týdnu. Rozjede se série krmení, přebalování, uspávání a utěšování. Miminko usnulo? Je jedno, že je deset dopoledne, jděte spát! Třeba znovu taková příležitost hned tak nenastane. Plamen lásky se v partnerském krbu víc nerozplápolal, partner vás vidí v pohodlných teplácích a s mastnými vlasy jak vytahujete bradavky tak často, že mu apetit zvedne tak leda ta nová mladá kolegyně v práci. A vy jste doma a honí se vám hlavou, co ten váš asi tak s tou courou jednou bezdětnou provádí.

Takže ne, jestli jste se nemilovali s partnerem před narozením miminka, tak teď se zázračně milovat nezačnete.

Začne vám být úzko. Chcete dělat něco pro sebe, nějak dobít baterky, ale nemáte na to čas ani energii. Přátelé už neví, jak vypadáte. Na nějaké akci jste nebyly, ani nepamatujete. Sexu začíná konkurovat spánek. Nádherný, ničím nerušený, dlouhý spánek. Anóóóó!

Vrátím se k úvodu tohoto článku. Myslíte si, že budete vypadat skvěle? Možná ano. Kruhy pod očima kvalitní korektor zakryje, nicméně je třeba dobrovolně se vzdát spánku, abyste se nalíčila. To už je dilema. Perfektně oblečený malý andílek se pozvrací a pokaká, takže musíte sebou kamkoli nosit lodní kufr s náhradním oblečením pro něj i pro sebe. Užijte si to. Bezmezně jej (či jí) budete milovat, to ano, a lidé okolo vás z něj (či jí) budou jistě na větvi. Viděly jste se, jak krásně upravená vaříte ta dobrá jídla, zatímco partner si hraje s miminkem? Někteří chlapi brzy přijdou na to, že je to vlastně moc nebaví. Párkrát do něj šťouchnou, řeknou, že se těší až vyroste, a pak si jdou něco dělat na počítač nebo jdou s kamarádem na pivo.

Cestování, dovolené a návštěvy restaurací s miminkem

Není moc divu, že v museích či divadlech nenajdete moc maminek s miminkem. A není divu, že se rodiny vyhýbají většinou dražším restauracím. Nejen proto, že ta nová super sedačka do auta zadarmo rozhodně nebyla, ale také proto, že si nechcete nechat kazit chuť pohledy všech okolo. Vaše dítě řve, nebaví ho sedět a v hezké restauraci poněkud pozapomněli na hezký hrací koutek. Nedej bože, když je třeba kojit. Vy taky nechcete kazit gurmánský zážitek ostatním v podniku, že? Navíc ta logistika. Máte sebou všechno? Přebalování, náhradní oblečení, látkovou plenu, vlhčené ubrousky? To už se do rozkošného módního psaníčka ladícímu k večerním koktejlkám nehodí, že? Nehledě na to, že už si jen tak neoblečete a neobujete nic, v čem nemůžete okamžitě a pohodlně reagovat na miminko.

Vítejte v realitě

Člověka by napadlo, proč bych si pro boha měl něčím takovým procházet? Vzdát se všeho? Kariéry, péče o sebe sama? Sebe-obětovat se tolik? Jenže to je ta úžasná věc. Miminko je fantastické a je to ta nejúžasnější věc, která se vám a vašemu partnerovi v životě stane. Neumím si představit nic lepšího. Když pak toho drobečka o velikosti panenky na hraní držíte v náručí, uvědomíte si, často se slzami v očích, že vám to vynahradí všechno a víc. Že tím, že máte na světě tohoto tvorečka, který vás miluje celým srdcem, jste dali svému životu úplně nový smysl, nový význam. Ve finále je jedno, že nemáte perfektní manikůru, jen když neškrábnete miminko. Je jedno, jestli vás bolí prsa, hlavně aby drobeček dobře přibýval a prospíval. Je jedno, že jste nevyspalí, hlavně že se vyspalo miminko a že má dobrou náladu. Naučíte se, že teď už to není všechno jen o vás.

První rok, možná rok a půl je prostě náročný. Ale zvládnete to. A pak se miminko naučí chodit na nočník, jíst to, co jíte vy, začne povídat a řekne si, když ho něco trápí. Začnete postupně zase mít trochu času pro sebe a hlavně postupem času se naučíte uzpůsobit čas, energii a domácnost tomu, že už máte rodinu. A věřte mi, na světě není nic lepšího.

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

  • Odpovědět
    alena
    26.3.2020 at 10:32

    Dlouho jsem se tak nezasmála

    • Odpovědět
      Bára
      26.3.2020 at 14:44

      to jsem ráda 🙂

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu