0
Recepty

Poctivá bramboračka

Bramboračka je výborná hustá a sytá polévka. Úplně vidím, jak z chlévu bučí kravička a vedle stojí chaloupka s doškovou střechou. Uvnitř chaloupky stojí velký dubový stůl, na něm prostírání z režné látky, bochník chleba, hluboké talíře a velký hrnec plný husté zeleninové polévky. Kolem stolu se tlačí malé děti se lžícemi a všichni se těší na tu báječnou dobrotu.

Bramboračka potřebuje houby. Dodávají jí specifickou chuť a vůni. A i já, i když houby mnohem raději hledám než jím, mám sušené hříbky vařené v polévce bramboračce moc ráda.

Co potřebujeme:

  • sušené houby (například hříbky)
  • cibuli (1 ks větší cibule nebo 2 malé)
  • máslo
  • hladkou mouku
  • brambory (záleží na velikosti brambor a množství polévky. Já dala do dvou litrů 4 velké brambory, ale protože je to „bramboračka“, nemusíte s bramborami šetřit)
  • mrkev (2 ks)
  • petržel (1 ks)
  • mletý kmín (tak půlka čajové lžičky)
  • sůl
  • pepř
  • majoránku (1 čajová lžička)
  • vegetu (1-2 čajové lžičky)
  • česnek (cca 3 stroužky, prolisovat)
  • sojová omáčka (cca 1 polévková lžíce)

Jak na to:

Uvaříme si dva litry vody. Vodu vlijeme do hrnce se sušenými houbami.

Připravíme si jíšku na cibulce. Přesněji, dáme si na malou pánvičku rozpustit zhruba tři polévkové lžíce másla (záleží na tom, kolik tekutiny chcete zahušťovat a jak hustou polévku si přejete. Tři polévkové lžíce jsem použila asi na dva litry polévky. Na rozpuštěném másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Cibule zesklovatí, a hned jak začne lehce chytat barvu (dávejte si pozor, ať moc nezhnědne), tak začneme přidávat po troškách hladkou mouku. Vždy vařečkou pečlivě smícháme s máslovo-cibulovou směsí. Mouka se musí s máslem dobře spojit a až pak přidáváme další mouku, dokud konzistence nepřipomíná zlatou kaši.

Dáme vařit vodu v hrnci s houbami, vlijeme cibulovou jíšku a pořádně promícháme metličkou. Když už je tekutina zahuštěná a nejsou vidět žádné „kousky jíšky“, přidáme na kostičky nakrájené brambory, mrkve a petržel, prolisovaný česnek a mletý kmín.

Chvilku povaříme, přidáme vegetu, majoránku, špetku pepře a lžíci sojové omáčky. Vaříme dál, dokud nejsou brambory měkké „na skus“.

Úplně nakonec přidáváme sůl podle chuti. Sůl se dává nakonec, protože vegeta obsahuje také sůl a vy se musíte ujistit, že bramboračka nebude přesolená.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Sdílet na Pinterestu

    Sdílej