0
Recepty

Rukolové pesto

Až se zase budete ptát, jak byste mohli ochutit obyčejné uvařené těstoviny, určitě se vám hodí tento recept na pesto.

Miluji fotografie jídel. Teď na jaře je k vidění ve stáncích s časopisy hodně jídel na fotografiích zelených, protože se časopisy s recepty předhánějí o to, kdo bude nabízet jarnější jídla. A jarní znamená zelené. Zeleně vypadají takové těstoviny většinou právě kvůli jisté studené „omáčce“, které se říká pesto. Obvykle je jednou z hlavních ingrediencí bazalka, která dodá pestu tu krásně zelenou, šťavnatou barvu. Zkoušela jsem pesto z bazalky asi před dvěma lety a byla jsem zklamaná. Nevím, třeba bych to dneska dokázala dochutit nebo vylepšit, ale říkám to proto, abyste věděli, proč mi tak dlouho trvalo zkusit pesto znovu. Tentokrát ale bazalku nahradilo něco jiného pěkně zeleného, totiž rukola. Prodává se čerstvé běžně třeba v Lidlu v plastové krabičce. Tohle pesto je super snadné a pokud si jej správně dochutíte podle sebe solí, pepřem a citrónem, tak je na těstovinách moc dobré. Navíc tak nenásilně sníte něco zdravého – zeleného a navíc v kombinaci s rovněž zdravým olivovým olejem.

Co potřebujeme:

  • cca 60 ml panenského olivového oleje
  • cca 100 g rukolových listů (bez tuhých stonků, pokud je třeba, odkrojte je)
  • 50 g vlašských ořechů (nebo pekanových)
  • 2 stroužky česneku
  • cca 3 lžíce citrónové šťávy (nebo podle chuti)
  • sůl a pepř
  • 4 vrchovaté lžíce najemno nastrouhaného parmazánu

Jak na to:

V robotu se sekacím nástavcem nechte zpracovat všechny ingredience až na sůl a pepř na pesto (česnek přidejte prolisovaný nebo nahrubo nakrájený). Nechte pesto zpracovat robotem na konzistenci, která vám vyhovuje. Ochutnejte a přidejte (vmíchejte) podle potřeby citrónovou šťávu a přidejte dle potřeby sůl a pepř. Následně vmíchejte parmazán. Hotovo.

Tip: Zbylé pesto můžete pár dní uchovávat v zavřené sklenici v lednici.

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Sdílet na Pinterestu

    Sdílej