0
Doporučené Recenze Recepty

Jaká je novinka – Šumavská kuchařka?

Perla, kterou jsem nedávno dostala do ruky, zkrátka nemůže zůstat bez povšimnutí. Zvláště, když patřím mezi milovníky Šumavy a borůvkových knedlíků. Pojďte se se mnou podívat na Šumavskou kuchařku!

Šumavská krajina je nádherná a šumavská kuchyně je báječná. Připravují se zde hlavně houby, brambory, zelí, borůvky a brusinky. Samé dobroty! Oblíbené jsou knedlíky, chystané na nejrůznější způsoby. Až se mi sbíhají sliny, když si čtu úvodní text autora Radka Pálka, který má rozhodně talent na to, dělat čtenářům chutě. Moc hezky píše, což má za následek, že se kuchařka skvěle čte. Recepty jsou dobře popsané a doprovodné fotografie by nenechaly chladným žádného milovníka dobrého jídla bohaté chuti.

Šumavští kuchaři se nebojí sádla ani smetany, a tak jsou jídla sytá, chutná a je-li třeba, krásně zahřejí. Však ono je to také na Šumavě v zimním období vážně zapotřebí!

Jak kuchařka vypadá

Líbí se mi pevné desky knížky s lákavými barevnými celostránkovými fotografiemi, chybí mi ale trochu záložková šňůrka. Nápisu “Krásy Šumavy na talíři” jsem si díky pozadí skoro nevšimla. Moc se mi líbí všechny doprovodné fotografie k receptům, které jsou aranžovány tak, aby působily řekněme “chalupářským” dojmem. Je to moc příjemné a krásně lákají k vyzkoušení všech receptů. Jak už jsem psala, i texty jsou na jedničku, líbí se mi, jak pan Pálka píše.

-ukázky-

Recepty

U každého jídla je po úvodním textu v kurzívě na stránce uvedený recept. Recepty z knížky Šumavská kuchařka nejsou příliš komplikované, jsou srozumitelně napsané a obvykle nevyžadují žádné šílené množství ingrediencí. Navíc je naprostá většina ingrediencí docela dobře dostupná, čehož si cením. U každého receptu najdete, na jaké množství porcí se uvedené množství použitých ingrediencí vztahuje. Po seznamu ingrediencí následuje popis, jak dané jídlo připravit, a ten popis je napsaný tak, aby mu rozuměl i pro kuchařský laik.

Receptů je, pokud jsem dobře počítala, 54. V obsahu jsou tato jídla rozdělena na :

  • jídla z hub
  • polévky
  • maso, ryby a zvěřina
  • přílohy
  • sladká jídla

Co chci vyzkoušet

Skvěle vypadají bramborové smaženky s dušenými jablky. Šumavská kachna i škubánkové opečenky. Je rozhodně z čeho vybírat. Mňam!

Verdikt

Šumavská kuchařka vypadá skvěle. Líbí se mi vzhledově a líbí se mi i uvedené recepty. Asi nepůjde o příliš dietní jídla, ale co na tom. Chuťově budou jistě boží.

Celá knížka na mě působí velice příjemně a chutně a pokud si nepůjdu něco z toho ukuchtit, tak asi okoušu obálku!

O knížce

Knížku Šumavská kuchařka napsal Radek Pálka a vydalo nakladatelství Grada. Kuchařka má 136 stran, barevné fotografie připravila Lucie Chramostová – Dílna Kalaš, ilustrace jsou z Depositphotos.com. Za tuhle nádhernou knížku velice děkuji nakladatelství Grada.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu