0
Recepty

Pečená husí prsa s knedlíkem a zelím, podávaná na svatého Martina

Letos poprvé jsem poctivě nachystala na oběd, na svátek svatého Martina, pečenou husu. Přílohou byl klasický houskový knedlík a zelí, oboje koupené v Lidlu. Proč to říkám? Protože v Lidlu kupuji zelí moc ráda. Když chci dobré a bezpracné zelí, koupím tohle, protože potřebuje jen ohřát a je hotové. Je to zkrátka taková tutovka.

Jistě, nikomu nebráním v tom udělat si knedlík i zelí domácí, ale když máte dvě děti, hosty a ještě chcete podávat dezert, jistě oceníte nějaké to “usnadnění”. Jako dezert jsem podávala brownies cheesecake s ovocem (tentokrát jsem použila jahody).

Koupila jsem husu, přesněji husí prsa. Celé pečení mi trvalo přibližně dvě a čtvrt hodiny a maso krásně sjelo z kosti a bylo moc dobré. Tenhle recept proto píši nejen pro vás, ale i pro sebe, abych měla recept připravený na příští rok 😉

Co potřebujeme:

  • husí prsa (s kůží)
  • kmín (celý i mletý)
  • sůl
  • vodu
  • knedlík
  • zelí

Jak na to:

Je to vlastně velice snadné. Troubu předehřejte na 180°C.

Maso omyjeme, osušíme papírovými kuchyňskými utěrkami a z obou stran jej osolte. Pak stranu kde je kůže posypte mletým i celým kmínem.

Do hrnce s poklicí (skvělé na pečení a zapékání jsou tyto hrnce s modrým smaltem, s těmi mám výborné zkušenosti) dáme jednu až dvě naběračky studené vody a vložíme husu, kůží dolů. Žádný tuk se nepřidává, on se pak z husy vypeče sám. Přikryjeme hrnec poklicí, vložíme do trouby a pečeme.

Po hodince husu otočíme kůží nahoru a tu kůži propícháme vidličkou, aby se dobře vypekl tuk. Opět přiklopíme poklici a pečeme. Po dalších padesáti minutách až hodince odložíme poklici stranou a dopečeme husu cca 10 minut na 200°C, aby kůže hezky zezlátla. Je třeba husu dobře hlídat, aby se nespálila.

Podáváme s knedlíkem (hodí se jak houskový, tak bramborový), lehce zakápnuté vypečeným tukem a s ohřátým zelím. Dobrou chuť!

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu