Už jsem tu krásnou formu s elegantně zvlněným okrajem zkrátka musela použít. A protože jsem poslední dobou měla chuť na tvarohový koláč, bylo jasné, jaká bude jeho náplň.
Jde o jednoduchý koláč, ovoce v kombinaci s tvarohem mu dodá příjemnou chuť, forma se zvlněným okrajem pěkný vzhled a vršek můžete těstem dozdobit podle sebe. Dodáte tak koláči něco pro ještě větší efekt. Několik obrázků jak ozdobit vršek pro inspiraci najdete dole.
tip: listové těsto jsem kupovala chlazené, v cukrárně u Geigerů. Nekupovala jsem ho poprvé a vždycky jsem s ním byla spokojená.
Co potřebujete
- balení listového těsta
- 500 g polotučného tvarohu (to jsou dvě 250 g vaničky)
- 4 lžíce cukru moučka
- 2 vejce
- ovoce (hodí se maliny, jahody, borůvky, třešně, ale můžete zkusit experimentovat i s dalším ovocem nebo s kombinací různých druhů ovoce)
- džem (podle chuti, já použila jahodový)
- máslo na vymazání formy
- podle chuti:
- může být i pár kapek alkoholu (rum nebo třeba griotka)
- já přidávám pár kapek vanilkového extraktu, ale bez něj to jde samozřejmě taky
Jak na to:
Dáme rozehřát troubu na horní a spodní ohřev na 175°C. Vytřete formu máslem, pak rozválejte listové těsto. Vystelte s ním pečlivě formu (dno i okraje), těsto ořízněte nahoře nad okrajem. Přebytek těsta dejte dohromady a zase rozválejte, hodí se vám pak na ozdobení vršku koláče.
Dno těsta propíchejte vidličkou a pomažte džemem. Pokud chcete přidat pár kapek alkoholu, smíchejte ho s džemem před potřením. Následně smíchejte tvaroh, ušlehané vejce a cukr, případně také vanilkový extrakt. Polovinu této směsi vlijte do formy vystlané těstem, poklaďte ovocem, opět navrstvěte tvaroh a navrch zase jednu vrstvu ovoce.
Nakonec z rozváleného těsta vyřežeme proužky nebo různé tvary, kterými ozdobíme vršek koláče a koláč můžeme dát do rozehřáté trouby péct.
Pečeme přibližně 50 minut na 175°C. Koláč pak nechte stát ve formě na lince dokud nevychladne.
Tipy na zdobení koláče z Pinterestu
Žádné komentáře