0
Recepty

Snadný tvarohový koláč s ovocem

Už jsem tu krásnou formu s elegantně zvlněným okrajem zkrátka musela použít. A protože jsem poslední dobou měla chuť na tvarohový koláč, bylo jasné, jaká bude jeho náplň.

Jde o jednoduchý koláč, ovoce v kombinaci s tvarohem mu dodá příjemnou chuť, forma se zvlněným okrajem pěkný vzhled a vršek můžete těstem dozdobit podle sebe. Dodáte tak koláči něco pro ještě větší efekt. Několik obrázků jak ozdobit vršek pro inspiraci najdete dole.

tip: listové těsto jsem kupovala chlazené, v cukrárně u Geigerů. Nekupovala jsem ho poprvé a vždycky jsem s ním byla spokojená.

Co potřebujete

  • balení listového těsta
  • 500 g polotučného tvarohu (to jsou dvě 250 g vaničky)
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 2 vejce
  • ovoce (hodí se maliny, jahody, borůvky, třešně, ale můžete zkusit experimentovat i s dalším ovocem nebo s kombinací různých druhů ovoce)
  • džem (podle chuti, já použila jahodový)
  • máslo na vymazání formy
  • podle chuti:
  1. může být i pár kapek alkoholu (rum nebo třeba griotka)
  2. já přidávám pár kapek vanilkového extraktu, ale bez něj to jde samozřejmě taky

Jak na to:

Dáme rozehřát troubu na horní a spodní ohřev na 175°C. Vytřete formu máslem, pak rozválejte listové těsto. Vystelte s ním pečlivě formu (dno i okraje), těsto ořízněte nahoře nad okrajem. Přebytek těsta dejte dohromady a zase rozválejte, hodí se vám pak na ozdobení vršku koláče.

Dno těsta propíchejte vidličkou a pomažte džemem. Pokud chcete přidat pár kapek alkoholu, smíchejte ho s džemem před potřením. Následně smíchejte tvaroh, ušlehané vejce a cukr, případně také vanilkový extrakt. Polovinu této směsi vlijte do formy vystlané těstem, poklaďte ovocem, opět navrstvěte tvaroh a navrch zase jednu vrstvu ovoce.

Nakonec z rozváleného těsta vyřežeme proužky nebo různé tvary, kterými ozdobíme vršek koláče a koláč můžeme dát do rozehřáté trouby péct.

Pečeme přibližně 50 minut na 175°C. Koláč pak nechte stát ve formě na lince dokud nevychladne.

Tipy na zdobení koláče z Pinterestu

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu