0
Doporučené Recepty

Batátové hranolky s česnekovým dipem

Batátům se také říká sladké brambory a tento název je celkem výstižný. Mají nasládlou chuť a v kombinaci s česnekovým dipem jsou geniální. Batátové hranolky jsem poprvé ochutnala u své kamarádky a od té doby jsem je chtěla doma zkusit. Teď na to konečně došlo a ukázalo se, že batátové hranolky jsou výborné, zdravé a velmi snadné.

Co potřebujeme

na hranolky

  • 1 velký batát (to mi vyšlo na jeden a půl celého plechu hranolek)
  • olivový olej
  • vhodné koření (já použila sůl a trochu grilovacího koření, dejte si pozor, některé druhy grilovacího koření sůl již obsahují)

na česnekový dip

  • česnek (cca 3 stroužky)
  • citrón (budeme potřebovat šťávu z něj)
  • zakysanou smetanu (1 kelímek)
  • špetku soli

Jak na to

Připravte si dip. Smíchejte zakysanou smetanu s trochou citrónové šťávy, špetkou soli a prolisovaným česnekem (množství podle chuti, já si na jeden klasický kelímek zakysané smetany dávám asi tři stroužky česneku). Hotový dip dejte odpočinout do lednice, než budete mít hotové a upečené hranolky.

Oloupejte si jeden velký batát a nakrájejte jej na hranolky, takové, jaké máte rádi. Kratší a tlustší jsou podle mě trochu lepší než tenké a dlouhé.

Předehřejte troubu na 200 °C (na horní a spodní ohřev).

V míse promíchejte asi čtyři polévkové lžíce olivového oleje a oblíbeného koření, batátové hranolky vložte do této mísy a pořádně promíchejte tak, aby se hranolky obalily v oleji a koření.

Plech vyložte pečícím papírem, vyskládejte na něj hranolky a vložte do vyhřáté trouby na cca 15 – 20 minut. Pravidelně kontrolujte, aby se hranolky nespálily.

Připravte si dip. Smíchejte zakysanou smetanu s trochou citrónové šťávy, špetkou soli a prolisovaným česnekem (množství podle chuti, já si na jeden klasický kelímek zakysané smetany dávám asi tři stroužky česneku).

Můžete podávat. Přeji dobrou chuť!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Sdílet na Pinterestu

    Sdílej