Batátům se také říká sladké brambory a tento název je celkem výstižný. Mají nasládlou chuť a v kombinaci s česnekovým dipem jsou geniální. Batátové hranolky jsem poprvé ochutnala u své kamarádky a od té doby jsem je chtěla doma zkusit. Teď na to konečně došlo a ukázalo se, že batátové hranolky jsou výborné, zdravé a velmi snadné.
Co potřebujeme
na hranolky
- 1 velký batát (to mi vyšlo na jeden a půl celého plechu hranolek)
- olivový olej
- vhodné koření (já použila sůl a trochu grilovacího koření, dejte si pozor, některé druhy grilovacího koření sůl již obsahují)
na česnekový dip
- česnek (cca 3 stroužky)
- citrón (budeme potřebovat šťávu z něj)
- zakysanou smetanu (1 kelímek)
- špetku soli
Jak na to
Připravte si dip. Smíchejte zakysanou smetanu s trochou citrónové šťávy, špetkou soli a prolisovaným česnekem (množství podle chuti, já si na jeden klasický kelímek zakysané smetany dávám asi tři stroužky česneku). Hotový dip dejte odpočinout do lednice, než budete mít hotové a upečené hranolky.
Oloupejte si jeden velký batát a nakrájejte jej na hranolky, takové, jaké máte rádi. Kratší a tlustší jsou podle mě trochu lepší než tenké a dlouhé.
Předehřejte troubu na 200 °C (na horní a spodní ohřev).
V míse promíchejte asi čtyři polévkové lžíce olivového oleje a oblíbeného koření, batátové hranolky vložte do této mísy a pořádně promíchejte tak, aby se hranolky obalily v oleji a koření.
Plech vyložte pečícím papírem, vyskládejte na něj hranolky a vložte do vyhřáté trouby na cca 15 – 20 minut. Pravidelně kontrolujte, aby se hranolky nespálily.
Připravte si dip. Smíchejte zakysanou smetanu s trochou citrónové šťávy, špetkou soli a prolisovaným česnekem (množství podle chuti, já si na jeden klasický kelímek zakysané smetany dávám asi tři stroužky česneku).
Můžete podávat. Přeji dobrou chuť!
Žádné komentáře