0
Recenze

Květinová kuchařka

Pojďte se se mnou podívat na recenzi knihy Květinová kuchařka od Jany Vlkové.

Při pohledu na krásnou obálku této knihy se mi vybavila moje návštěva Nového Zélandu. Pracovala jsem tam tehdy jako grafik ve firmě s luxusním designovým nábytkem a na naší pobočce jsem měla asi čtyři mladé kolegyně. Pro zpestření dne občas zajely do místní cukrárny pro zákusky. Jednou jsem jela s nimi a žasla jsem nad krásou dortíků, které pokrývaly barevné jedlé květy. Prostě luxus. Do té doby jsem asi zákusky ozdobené kvítím nikdy neviděla, takže mě ta barevná kouzelná nádhera doslova přivedla v úžas.

Anotace

Objevte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů. Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem. Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů (přičemž barevně znázorněnou část využíváme v kuchyni), zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

Můj pohled

Když jsem tedy nedávno zahlédla Květinovou kuchařku, zatoužila jsem i já po vědění, jaké kvítí se dá použít v kuchyni pro jedlé zdobení. Dozvěděla jsem se ale nejen o květech vhodných pro zdobení, ale i o dalších rostlinách a jejich zdravotních účincích.

Od brzkého jara po babí léto (co byste také sbírali v zimě, že) se v této knize seznámíte s rostlinami, jejich popisem, vlastnostmi a recepty, kde se dají využít. Zjistíte, jak sbírat rostliny, kdy a kde rostou a co s nimi doma, aniž byste se otrávili. To je důležité, protože je to jako s houbami, musíte vědět, co můžete sbírat a raději všeho s mírou. Kniha je skutečně nádherně zpracovaná, provází ji krásné fotografie a propracované ilustrace. Každá zmíněná rostlina má svůj obrázek.

– krásné ilustrace

– i fotografie

 

Co s tím vším v kuchyni

Upečte si díky Květinové kuchařce králíka na řebříčku, kuře v seně, plněná rajčata, tajine s popencem, reveňové tartaletky, květinovou Pavlovu, osmažte si palačinky s maceškami, vyrobte si broskvový likér, šeříkový pribiňák pro děti a dospělé, sendviče s olivovým olejem a mnoho dalších skvělých jídel či nápojů. Skvělý a jednoduchý nápad je třeba i vytvořit ledové kostky na chlazení nápojů se zmraženými květy.

Procházet knihou stránku po stránce je vyloženě radost. Potěšení pro oko, pohlazení pro duši. Květinovou kuchařku doporučuji každému, kdo miluje rostliny a chce je využít v kuchyni.

O knize

Knihu Květinová kuchařka napsala Jana Vlková, ilustrace vytvořila Pavla Dvorská, fotografie David Turecký. Vydalo ji nakladatelství Smart Press, kterému za knihu velice děkuji. Kniha má 288 stran, tvrdé desky a žlutou záložkovou šňůrku.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu